Teľací jazyk
Teľací jazyk

Teľací jazyk s hrozienkovou omáčkou

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 18. februára 2022
Teľací jazyk s hrozienkovou omáčkou
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (zadná časť)
2 ks
1 ks malý
1 ks veľký (aj s vňaťou)
1 ks
500 ml
3 znká
5 ks
2 ks
5 zrniek
Omáčka:
1-2 PL (alebo husacia)
1 ks
4 PL
1 ČL
1/2 ČL
2 PL
2 hrste (sparené v horúcej vode)
z 1 citróna
1/2 ks
2 PL
1-2 PL
1 hrsť (posekaná)




Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Jazyk varíme so zeleninou, celou cibuľou, s novým korením, klinčekmi, bobkovým listom, celým čiernym korením, vínom a so soľou asi 2 hodiny domäkka. Potom z neho zlúpeme kožu.

  2. 2

    Omáčka: Na panvici rozpálime masť, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, vínny ocot, sušený mletý zázvor, mletú škoricu a med. Vytlačíme šťavu z citróna a omáčku pomaly dusíme. Pridáme nakrájanú čili papričku, sparené hrozienka (aj s vodou). Potom pridáme hoisin omáčku a namiesto soli použijeme sójovú omáčku. Zmes necháme dusiť.

  3. 3

    Do omáčky vložíme nakrájaný uvarený olúpaný jazyk, pridáme nasekaný čerstvý koriander a chvíľku ešte povaríme. Na záver ešte okoreníme mletým čiernym korením a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia