Bravčový jazyk
Bravčový jazyk

Bravčový jazyk s chrenovou omáčkou

Martin Miklošík
šéfkuchár reštaurácie Bistronomy v Bratislave–Petržalke, 13. marca 2022
Bravčový jazyk s chrenovou omáčkou
Foto: Bistronomy
4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

4 ks
1 ks
1 ks
1/4 ks
2 ks
pár guľôčok
pár guľôčok
1 ks
podľa chuti
trocha
pár plátkov
Nakladané jablká:
2 ks (Granny Smith)
50 ml
50 ml
50 ml




Postup

  1. 1

    Vodu so zeleninou (okrem chrenu) a s korením dáme zovrieť do hrnca, pridáme jazyky, soľ a pod pokrievkou varíme do mäkka (asi 1,5 h). Necháme chvíľu vychladnúť, jazyky ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a udržujeme v teple s troškou vývaru.

  2. 2

    Zvyšný vývar precedíme, dáme zovrieť, pridáme čerstvo nastrúhaný chren, trošku masla, zopár plátkov toastového alebo iného bieleho chleba zbaveného kôrky. Rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, octom, prípadne citrónom. Na zjemnenie môžeme do omáčky pridať jeden alebo dva vaječné žĺtky, potom už ďalej nevaríme.

  3. 3

    Jablká ošúpeme, pomocou vykrajovača jablčných jadrovníkov z nich povykrajujeme malé guľôčky, ktoré dáme do pohára. Nálev prevaríme a zalejeme ním jabĺčka.

  4. 4

    Na teplý jazyk poukladáme nakladané jabĺčka, trošku hrubozrnnej horčice, čerstvý nastrúhaný chren a ak máme, aj listy čerstvej horčice. Tie svojou pikantnou chuťou pripomínajú chren. Podávame s chrenovou omáčkou, varenými zemiakmi, prípadne s knedľou.

Diskusia k receptu

jerica
Recept sa mi páči, určite vyskúšam. Bravčové jazyky a srdiečka varievam pri príprave "pajšl"




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia