Bravčový jazyk s chrenovou omáčkou
šéfkuchár reštaurácie Bistronomy v Bratislave–Petržalke, 13. marca 2022
Foto: Bistronomy
porcie
príprava
Suroviny
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
2 ks |
|
pár guľôčok |
|
pár guľôčok |
|
1 ks |
|
|
|
podľa chuti |
|
trocha |
|
pár plátkov |
|
|
|
Nakladané jablká: | |
2 ks (Granny Smith) |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Vodu so zeleninou (okrem chrenu) a s korením dáme zovrieť do hrnca, pridáme jazyky, soľ a pod pokrievkou varíme do mäkka (asi 1,5 h). Necháme chvíľu vychladnúť, jazyky ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a udržujeme v teple s troškou vývaru.
- 2
Zvyšný vývar precedíme, dáme zovrieť, pridáme čerstvo nastrúhaný chren, trošku masla, zopár plátkov toastového alebo iného bieleho chleba zbaveného kôrky. Rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, octom, prípadne citrónom. Na zjemnenie môžeme do omáčky pridať jeden alebo dva vaječné žĺtky, potom už ďalej nevaríme.
- 3
Jablká ošúpeme, pomocou vykrajovača jablčných jadrovníkov z nich povykrajujeme malé guľôčky, ktoré dáme do pohára. Nálev prevaríme a zalejeme ním jabĺčka.
- 4
Na teplý jazyk poukladáme nakladané jabĺčka, trošku hrubozrnnej horčice, čerstvý nastrúhaný chren a ak máme, aj listy čerstvej horčice. Tie svojou pikantnou chuťou pripomínajú chren. Podávame s chrenovou omáčkou, varenými zemiakmi, prípadne s knedľou.
Tiež bravčový jazyk:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu