Teľací jazyk v aspiku

slawek - fotkaslawek, 19. marca 2012
Teľací jazyk v aspiku
Foto: slawek

Podobne ako hovädzí údený jazyk, aj teľací jazyk je vyhľadávanou lahôdkou. Hoci jeho príprava na prvý pohľad vyzerá zdĺhavo a prácne, výsledok nás presvedčí, že to stalo za to.

8
porcií
50 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2
2
4-5 vetvičiek
1
2-3 listy
1 vetvička čerstvej
2-3  strúčiky
1
3
3-4 kávové lyžičky
2 polievkové lyžice
4

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teľacie jazyky dôkladne kefkou vyumývame pod tečúcou vodou.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 1
  2. 2

    Spolu s mrkvou, cibuľou, pórom, cesnakom, korením a bobkovým listom ich na miernom ohni varíme približne 90 minút.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 2
  3. 3

    Po uvarení ich vyberieme z vývaru

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 3
  4. 4

    a opatrne odstránime belavú šupku z ich povrchu.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 4
  5. 5

    Vyvar precedíme. Jazyky vrátime do číreho vývaru a varíme ďalších 30 minút, alebo kým nezmäknú.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú už mäkké, vyberieme ich z vývaru, necháme vychladnúť a vychladnuté pokrájame na tenké plátky.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 6
  7. 7

    Poukladáme ich na tanier alebo na podnos, ozdobíme kolieskami citróna,

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 7
  8. 8

    cherry paradajkami a vetvičkami petržlenovej a zelerovej vňate.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 8
  9. 9

    Príprava aspiku. Pripravíme si liter hovädzieho vývaru (môže byt bujón z kocky), a do ešte horúceho pridáme vínny ocot a želatínu. Celu zmes dôkladne premiešame. Necháme trosku vychladnúť, a keď začne hustnúť, nalejeme ju na jazyky. Hotové misy s jazykmi v aspiku uložíme do chladničky na 3-4 hodiny, aby želatína stuhla. Podávame s chrenom a čerstvým chlebom.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 9

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Aspik zrovna nemusím-ale vyzerá krásne a náš tatinko veru také môže!!! Ukladám,, určite ho tým prekvapím-robila som len bravčový na smotane, ale v aspiku absolútne nepoznám...ďakujem!
Teľací jazyk ako potravina ma príliš neláka, ale na fotografii číslo 6 vyzerá tak chutne, fotografia že si tuto lahôdku skúsim doma pripraviť. Tento recept si odkladám do svojej kuchárskej knihy. Veľmi sa mi páči tvoja nápaditá a do detailov prepracovaná dekorácia.
@julica Vývar z jazykov je príliš silný, chuťovo výrazný a nedal by vyniknúť jazykom tak, ako je to v prípade aspiku z bujónu, ktorý je neutrálnejší a zároveň mierne kyslastý čo vhodne zvýrazňuje chuť jazykov. Okrem toho sa vývar nemusí vždy zostať číry, niekedy je nepriehľadný a to by mohlo pokaziť celkový dojem. Ja vývar používam napríklad na prípravu tzv. bieleho boršču tak, že doň pridám kvasenú kapustu, kapustnú šťavu a ďalšie suroviny.
Fuuha , tak to by som si dal. Inac ak mas problem s vyvarom ze ostava kalny skus ho vycistit vajecnym bielkom. Inac velmi pekne a zrozumitelne vysvetlene.
krásne spracované suroviny a ešte krajší výsledok , určite by som neodmietla, myslím si , že keby si ich varil na najslabšom ohni , alebo ked máš keramiku , na teple, nevadí , že to bude trvať dlhšie , tak by vývar bol určite číri , ešte by som miesto želatiny dala spolu s jazykom variť kožu :-) Zbožňujem jazyk v akej koľvek úprave :-)

Pridaj komentár k receptu: