Foto: slawek
Podobne ako hovädzí údený jazyk, aj teľací jazyk je vyhľadávanou lahôdkou. Hoci jeho príprava na prvý pohľad vyzerá zdĺhavo a prácne, výsledok nás presvedčí, Zobraziť celý popisPodobne ako hovädzí údený jazyk, aj teľací jazyk je vyhľadávanou lahôdkou. Hoci jeho príprava na prvý pohľad vyzerá zdĺhavo a prácne, výsledok nás presvedčí, že to stalo za to.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 |
|
2 |
|
4-5 vetvičiek |
|
1 |
|
2-3 listy |
|
1 vetvička čerstvej |
|
2-3 strúčiky |
|
1 |
|
|
|
|
|
3 |
|
3-4 kávové lyžičky |
|
2 polievkové lyžice |
|
4 |
|
Postup
-
1
Teľacie jazyky dôkladne kefkou vyumývame pod tečúcou vodou.
-
2
Spolu s mrkvou, cibuľou, pórom, cesnakom, korením a bobkovým listom ich na miernom ohni varíme približne 90 minút.
-
3
Po uvarení ich vyberieme z vývaru
-
4
a opatrne odstránime belavú šupku z ich povrchu.
-
5
Vyvar precedíme. Jazyky vrátime do číreho vývaru a varíme ďalších 30 minút, alebo kým nezmäknú.
-
6
Keď sú už mäkké, vyberieme ich z vývaru, necháme vychladnúť a vychladnuté pokrájame na tenké plátky.
-
7
Poukladáme ich na tanier alebo na podnos, ozdobíme kolieskami citróna,
-
8
cherry paradajkami a vetvičkami petržlenovej a zelerovej vňate.
-
9
Príprava aspiku. Pripravíme si liter hovädzieho vývaru (môže byt bujón z kocky), a do ešte horúceho pridáme vínny ocot a želatínu. Celu zmes dôkladne premiešame. Necháme trosku vychladnúť, a keď začne hustnúť, nalejeme ju na jazyky. Hotové misy s jazykmi v aspiku uložíme do chladničky na 3-4 hodiny, aby želatína stuhla. Podávame s chrenom a čerstvým chlebom.
Diskusia k receptu