Teľací jazyk v aspiku

slawek - fotkaslawek, 19. marca 2012
Teľací jazyk v aspiku
Foto: slawek

Podobne ako hovädzí údený jazyk, aj teľací jazyk je vyhľadávanou lahôdkou. Hoci jeho príprava na prvý pohľad vyzerá zdĺhavo a prácne, výsledok nás presvedčí, že to stalo za to.

8
porcií
50 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2
2
4-5 vetvičiek
1
2-3 listy
1 vetvička čerstvej
2-3  strúčiky
1
3
3-4 kávové lyžičky
2 polievkové lyžice
4

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teľacie jazyky dôkladne kefkou vyumývame pod tečúcou vodou.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 1
  2. 2

    Spolu s mrkvou, cibuľou, pórom, cesnakom, korením a bobkovým listom ich na miernom ohni varíme približne 90 minút.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 2
  3. 3

    Po uvarení ich vyberieme z vývaru

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 3
  4. 4

    a opatrne odstránime belavú šupku z ich povrchu.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 4
  5. 5

    Vyvar precedíme. Jazyky vrátime do číreho vývaru a varíme ďalších 30 minút, alebo kým nezmäknú.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú už mäkké, vyberieme ich z vývaru, necháme vychladnúť a vychladnuté pokrájame na tenké plátky.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 6
  7. 7

    Poukladáme ich na tanier alebo na podnos, ozdobíme kolieskami citróna,

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 7
  8. 8

    cherry paradajkami a vetvičkami petržlenovej a zelerovej vňate.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 8
  9. 9

    Príprava aspiku. Pripravíme si liter hovädzieho vývaru (môže byt bujón z kocky), a do ešte horúceho pridáme vínny ocot a želatínu. Celu zmes dôkladne premiešame. Necháme trosku vychladnúť, a keď začne hustnúť, nalejeme ju na jazyky. Hotové misy s jazykmi v aspiku uložíme do chladničky na 3-4 hodiny, aby želatína stuhla. Podávame s chrenom a čerstvým chlebom.

    Teľací jazyk v aspiku - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tvoj recept vyzerá úžasne! Hneď by som sa do toho pustila.
@elektra Jazyk v aspiku je naozaj vynikajua lahodka, velmi dobre sa vynima na slavnostnej tabuli ako predjedlo. Kyslastu hut aspiku vhodne doplna pikantny chren.
tak toto je ozajstná delikatesa a hlavne pripravená z dostupných surovín...