Tekvicové rizoto s kozím syrom

Jozef Riska
šéfkuchár Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 8. októbra 2018 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Tekvicové rizoto s kozím syromFoto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 min
príprava

Suroviny

300 g hokaido
300 g vhodná na rizoto (carnaroli alebo arborio)
150 ml
50 g
100 g
 (alebo olivový)
 kurací alebo zeleninový

Postup prípravy

  1. 1

    Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Tekvicu nakrájame na malé kocky, tretinu orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve tretiny tekvice trochu podlejeme vývarom, uvaríme domäkka a rozmixujeme na hladké husté pyré.

  2. 2

    Na slnečnicovom alebo olivovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme listy tymianu. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď ryža začne mäknúť, pridáme polovicu tekvicového pyré.

  3. 3

    Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme zvyšok tekvicového pyré, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným kozím syrom, hoblinami parmezánu, upečenými kockami tekvice a upečenými tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.

Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist