Tekvicové rizoto
Tekvicové rizoto

Risotto z pečenej tekvice videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 23. novembra 2021

Jesenný upgrade pravého talianskeho risotta.

2
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 PL
1 ČL
1 ks
1 stonka
3 ks
1 strúčik
2 hrste
200 ml
1 l
30 g




Postup

  1. 1

    Predhrej rúru na 180 °C. Tekvicu ošúp, vydlab z nej vnútro so semiačkami a nakrájaj ju na rovnaké kocky. Každá jedna sa takto upečie za rovnaký čas. Vysteľ plech papierom na pečenie a rozlož naň tekvicu. Prilej 1 PL olivového oleja a dochuť soľou, čiernym korením a oreganom. Dobre všetko spolu premiešaj a vlož piecť do vyhriatej rúry na 40 minút, alebo až kým nebude tekvica mäkká, po okrajoch jemne priškvarená.

  2. 2

    Priprav si ostatnú zeleninu - ošúp a nadrobno nakrájaj cibuľu, cesnak a stonkový zeler.

  3. 3

    Hlbokú panvicu postav na mierny oheň a prilej 1 PL olivového oleja. Pridaj cibuľu spolu so zelerom a ančovičkami (?talianska vegeta?), dochuť štipkou soli a čiernym korením. Tieto prísady smaž na občasného miešania asi 5 minút, až kým sa cibuľa nezatiahne dosklovita. So soľou opatrne, slané sú aj ančovičky, aj vývar, tekvica je tiež osolená a parmezán je prirodzene slaný. Hraj to podľa ucha, za jazdy, priebežne ochutnávaj.

  4. 4

    Do panvice pridaj cesnak, za stáleho miešania ho smaž zhruba 30 sekúnd, za tento čas stratí svoju prvotnú surovosť. Na rad prichádza arborio ryža. Toto je originál pravý druh ryže na varenie risotta, dá sa ľahko zohnať v našich supermarketoch. Odmerka 2 hrste bude stačiť na 2 porcie, pri risotte a arborio ryži platí - koľko porcií, toľko hrstí. Všetko premiešaj a následne zmes podlej bielym vínom. V tomto bode zvýš teplotu sporáku na horúcu a neprestávaj miešať, de facto až do finále.

  5. 5

    Každé 2 minúty prilej jednu naberačku zohriateho vývaru a ďalej miešaj. Toto je základná technika talianskeho spôsobu varenia risotta. Ryža postupne uvoľnuje zo seba škrob a dodáva jedlu jeho charakteristickú viskóznu hustotu.

  6. 6

    Pokračuj v prilievaní a miešaní, niekde na polceste pridaj upečenú tekvicu a jemne ju popuč. Vývar je možné nahradiť aj obyčajnou vodou, ale znamená to značný kompromis na chuti. Na posledné kolečko pridaj do risotta parmezán (štipku si odlož bokom na dozdobenie) a naposledy premiešaj. Instagram : walrus.buko

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia