Tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto s kozím syrom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Tekvicu nakrájame na malé kocky, tretinu orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve tretiny tekvice trochu podlejeme vývarom, uvaríme domäkka a rozmixujeme na hladké husté pyré.
  2. Na slnečnicovom alebo olivovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme listy tymianu. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď ryža začne mäknúť, pridáme polovicu tekvicového pyré.
  3. Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme zvyšok tekvicového pyré, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným kozím syrom, hoblinami parmezánu, upečenými kockami tekvice a upečenými tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.