Tekvicové rizoto
Tekvicové rizoto s kozím syrom
Autor receptu: redakcia
Postup- Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote
180 °C 10 až 15 minút. Tekvicu nakrájame na malé kocky, tretinu
orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve
tretiny tekvice trochu podlejeme vývarom, uvaríme domäkka
a rozmixujeme na hladké husté pyré.
- Na slnečnicovom alebo olivovom oleji zľahka orestujeme
nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym
vínom a pridáme listy tymianu. Trochu posolíme a necháme
odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného
miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď
ryža začne mäknúť, pridáme polovicu tekvicového pyré.
- Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme zvyšok tekvicového
pyré, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame
zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové
a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou
a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným kozím syrom, hoblinami parmezánu, upečenými kockami
tekvice a upečenými tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.
|