Úspešná premiéra:
9 tipov šéfkuchára, ako si v kuchyni poradiť s králičím mäsom

Jarmila Horváthová, 21. apríla 2024     4 minúty čítania

Je pre vás králičie mäso neprebádanou surovinou? Ak ste ho ešte nikdy nerobili, pár dobrých rád sa vám hodí.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Králičie mäso sa kedysi najmä na dedinách objavovalo na stoloch často. Postupne však králikárne z dvorov mizli a dnes je z kedysi podceňovaného druhu mäsa delikatesa. A keďže ho až tak často nepripravujeme, tu je pár dobrých tipov šéfkuchára Patrika Pokrývku.

1. Výber mäsa

Ak máte možnosť, kúpte králika od chovateľa, ak nie, niekedy ich dostať v supermarketoch. Rozhodne uprednostnite čerstvé mäso pred zmrazeným. Mäso by malo mať ružový až červený odtieň, pevnú konzistenciu a nesmie zapáchať.

2. Marinujte ho

Pre lepšiu chuť a mäkkosť mäsa môžete králičie mäso marinovať v rôznych koreninách, bylinkách, ochutených olejoch, alebo aj v cukre a v soli. Nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň niekoľko hodín alebo cez noc.



Foto: Shutterstock

3. Vyberte ho včas z chladničky

Pred tepelnou prípravou nechajte mäso približne 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Týmto spôsobom sa bude rovnomerne variť a bude mať lepšiu textúru.

4. Využite aj kosti

Ak robíte recept z vykosteného mäsa, kosti nezahadzujte do koša. Môžete ich použiť na prípravu vývaru alebo šťavy, ktoré môžete neskôr použiť na prípravu polievky alebo omáčky.

5. Alternatíva iného mäsa

Králičie mäso je rovnocenné hovädziemu, bravčovému alebo kuraciemu mäsu, môžete ho použiť rovnako ako tieto druhy. Skúste dusené jedlá, grilované špízy, mäsový koláč alebo králika na smotane.

6. Skombinujte ho s ovocím

Vyskúšajte kombinovať králičie mäso s ovocím, ako je jablko, hruška, slivky alebo citrusy. Táto kombinácia dodá jedlu sladkú a kyslú chuť, ktorá bude skvelým doplnkom ku králičiemu mäsu.

7. Nebojte sa experimentov

Králičie mäso je veľmi dobré na kombinovanie s inými druhmi mäsa, napríklad s rybami. Výborná je napríklad kombinácia so pstruhom, alebo, ak máte možnosť ich zohnať, s rakmi. Takáto kombinácia sa nazýva Surf and Turf.

8. Kontrolujte teplotu

Pri pečení alebo grilovaní králičieho mäsa je dôležité kontrolovať vnútornú teplotu mäsa pomocou teplomera na mäso. Odporúčaná vnútorná teplota pre králičie mäso je 71 °C.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

9. Obaľte ho

Keďže králičie mäso má nízky obsah tuku, ak chcete zachovať šťavnatosť, môžete ho pri varení alebo pečení obaliť do tenkých plátkov slaniny alebo inej údeniny. Týmto spôsobom sa mäso bude pomalšie variť a nebude strácať svoju šťavnatosť.





ANKETA: Už ste doma niekedy pripravovali králičie mäso?

95,7%



4,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist