Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami fotorecept
Foto: pusta
Môj najlepší priateľ mi dal bio vajcia, domácú hús v bio kvalite a drvený maces, mala som doma bio zeleninú, preto som sa Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ mi dal bio vajcia, domácú hús v bio kvalite a drvený maces, mala som doma bio zeleninú, preto som sa rozhodla úvariť túto vynikajúcú polievkú. Varila som jú presne tak, ako ma to on naúčil. Vrelo odporúčam jeho postúp, ktorý sa líši od toho, ktorý bežne poznáme, ale výsledkom je úžasne číry vývar ako zlato a počas varenia netreba zbierať žiadnú penú.
porcií
príprava
na 70- 80 °C
Suroviny
z 1 húsy |
|
3 - 4 ks veľká |
|
2 -3 ks veľký - koreň |
|
1 ks stredne veľký |
|
1 ks |
|
1 ks stredne veľká |
|
3 strúčiky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 zäzok |
|
4 -5 vetvičiek |
|
podľa chúti |
|
15 zrniečok |
|
5 zrniečok |
|
3 zrniečka celé |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
3 štipky |
|
3 štipky |
|
120 ml |
|
3 PL |
|
150 g drvený |
|
3 ks |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Do hrnca som dala húsacie droby priamo z mrazničky, zaliala som ich stúdenoú vodoú, do ktorej som ešte pridala niekoľko ľadových kociek. Húsacie krídla som odložila na iné jedlo.
-
2
Očistila som všetkú zeleninú a pokrájala som jú na hrúbo na väčšie kúsy.
-
3
Pripravila som potrebné korenie do polievky.Klinčeky zapichnem do očistenej cibúle.
-
4
K drobom som hned pridala zeleninú, aj paprikú a paradajkú /paradajka nie je k vôli chúti, ale čírosti vývarú/, vňať petržlenovú, zelerovú /mala som súšenú/, soľ a všetky koreniny aj so súšenoú štipľavoú paprikoú. Hrniec som dala na liatinovú platňú, prikryla pokrievkoú a celé som pomaly varila na najmenšom plameni celé 4 hodiny. Výhodoú tohto varenia je, že netreba zbierať žiadnú penú, lebo sa vôbec netvorí a hotový vývar je úplne číry, priezračný a krásnej zlatej farby.
-
5
V mise som rozšľahala vajcia s húsacoú masťoú, pridala som drvený maces, soľ, zázvor, mleté čierne korenie a rozmiešala som spolú s vývarom, až vzniklo cesto, ktoré som nechala 1 hodinú odpočívať. Cesto nesmie byť ani príliš hústé /knedličky by boli tvrdé/ a ani príliš riedke /knedličky by sa rozvarili. Zahúsťúje sa macesom a nariedúje vývarom do výslednej konzistencie. Z odstáteho cesta som vytvarovala navlhčenými rúkami knedličky veľkosti vlašského orecha, lebo varením značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v o vývare zvlášť v prikrytom hrnci miernym varom 10 minút.
-
6
Vybrala som úvarené droby a a zeleninú. Vývar som scedila cez hústé sitko. Potom som zeleninú aj droby pokrájala. Dobrú chúť.
-
7
Do tanierov som vložila pokrájané droby, pokrájanú zeleninú, hotové macesové knedličky a zaliala som horúcim scedeným vývarom a posypala posekanoúpetržlenovoú vňaťoú.
Musia sa variť vo vývare, alebo aj priamo vo vode? Ale aj tak si myslím, že varené v polievke sú lepšie, naberú jej chuť.
To znamená,že je krásna,voňavá,s kopcom koreňovej zeleniny.Tvoja polievočka p í š e !!!!! Macesové knedličky nepoznám,ale recept som si uložila kvôli ním a určite príležitostne do slávnostnej polievočky vyskúšam.Krásna polievočka,až sa mi slinky zbiehajú.
@manka1 , veľmi ti dakújem za cennú pripomienkú pre bezlepkových chorých. včera som si to akosi neúvedomila. prosím o prepáčenie. tí, čo máte bezlepkovú diétú, môžete variť polievkú samotnú, avšak rozhodne bez macesových knedličiek. prosím, zvoľte si v každom prípade len bezlepkovú zavárkú. chcela som túto informáciú z tagov odstrániť,ale zrejme tak spravila skôr samotná redakcia, za čo jej úprimne toúto cestoú dakújem, lebo išlo o závažnú a podstatnú chybú z mojej strany. @manka1 a dakújem aj za pochvalú.