Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. apríla 2012
Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept)
Foto: pusta

Môj najlepší priateľ mi dal bio vajcia, domácú hús v bio kvalite a drvený maces, mala som doma bio zeleninú, preto som sa Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ mi dal bio vajcia, domácú hús v bio kvalite a drvený maces, mala som doma bio zeleninú, preto som sa rozhodla úvariť túto vynikajúcú polievkú. Varila som jú presne tak, ako ma to on naúčil. Vrelo odporúčam jeho postúp, ktorý sa líši od toho, ktorý bežne poznáme, ale výsledkom je úžasne číry vývar ako zlato a počas varenia netreba zbierať žiadnú penú.

6 osôb
porcií
20 minút
príprava
4 hodiny minút
na 70- 80 °C

Suroviny

z 1 húsy
3 - 4 ks veľká
2 -3 ks veľký - koreň
1 ks stredne veľký
1 ks
1 ks stredne veľká
3 strúčiky
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 zäzok
4 -5 vetvičiek
podľa chúti
15 zrniečok
5 zrniečok
3 zrniečka celé
3 ks
1 ks
3 štipky
3 štipky
120 ml
3 PL
150 g drvený
3 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do hrnca som dala húsacie droby priamo z mrazničky, zaliala som ich stúdenoú vodoú, do ktorej som ešte pridala niekoľko ľadových kociek. Húsacie krídla som odložila na iné jedlo.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som všetkú zeleninú a pokrájala som jú na hrúbo na väčšie kúsy.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som potrebné korenie do polievky.Klinčeky zapichnem do očistenej cibúle.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K drobom som hned pridala zeleninú, aj paprikú a paradajkú /paradajka nie je k vôli chúti, ale čírosti vývarú/, vňať petržlenovú, zelerovú /mala som súšenú/, soľ a všetky koreniny aj so súšenoú štipľavoú paprikoú. Hrniec som dala na liatinovú platňú, prikryla pokrievkoú a celé som pomaly varila na najmenšom plameni celé 4 hodiny. Výhodoú tohto varenia je, že netreba zbierať žiadnú penú, lebo sa vôbec netvorí a hotový vývar je úplne číry, priezračný a krásnej zlatej farby.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mise som rozšľahala vajcia s húsacoú masťoú, pridala som drvený maces, soľ, zázvor, mleté čierne korenie a rozmiešala som spolú s vývarom, až vzniklo cesto, ktoré som nechala 1 hodinú odpočívať. Cesto nesmie byť ani príliš hústé /knedličky by boli tvrdé/ a ani príliš riedke /knedličky by sa rozvarili. Zahúsťúje sa macesom a nariedúje vývarom do výslednej konzistencie. Z odstáteho cesta som vytvarovala navlhčenými rúkami knedličky veľkosti vlašského orecha, lebo varením značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v o vývare zvlášť v prikrytom hrnci miernym varom 10 minút.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vybrala som úvarené droby a a zeleninú. Vývar som scedila cez hústé sitko. Potom som zeleninú aj droby pokrájala. Dobrú chúť.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do tanierov som vložila pokrájané droby, pokrájanú zeleninú, hotové macesové knedličky a zaliala som horúcim scedeným vývarom a posypala posekanoúpetržlenovoú vňaťoú.

    Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Macesové knedličky som ešte neskúšala, práve teraz ho budú mať v Kauflande, ale s dobrou polievočkou musia tvoriť výborný tandem.
Musia sa variť vo vývare, alebo aj priamo vo vode? Ale aj tak si myslím, že varené v polievke sú lepšie, naberú jej chuť.
tatranka
Manžel keď varím polievočku z drobkov a nazrie do hrnca a keď sa mu páči,že sú tam krásne žlté oká,tak povie: ale tá polievočka p í š e.
To znamená,že je krásna,voňavá,s kopcom koreňovej zeleniny.Tvoja polievočka p í š e !!!!! Macesové knedličky nepoznám,ale recept som si uložila kvôli ním a určite príležitostne do slávnostnej polievočky vyskúšam.Krásna polievočka,až sa mi slinky zbiehajú.
jamarlen
krásne jarné židovské jedlo,podávajú ho na svoj sviatok v čase kresťanskejveľkej noci. veruže by som si dal.......
garanco
Takúto krásnu, číru polievku z husacích drobov sme mali na Veľkú noc, ale s domácimi rezancami. Macesové knedličky robievala kedysi moja mama, recept mám niekde odložený, ale teraz, keď sú macesy "nekresťansky" drahé, tak ich nerobím.
manka1
@pusta , polievočka krásna, knedličky krásne, len to má jednu chybu - je to v nesprávnom chlieviku - že bezlepkové - maces sa robí z vysokokvalitnej pšeničnej múky - jasné že bez kvasenia - ale je tam pšenica, a tá lepok obsahuje. To len na pripomenutie, aby sa menej skúsený bezlepkáči nepomýlili, a potom zbytočne nemali problém - niekto máva aj pri požití maličkého množstva múky veľké bolesti.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @evanaaa , áno, macesové knedličky sa majú variť vo vývare z polievky, ktorú si práve navarila. Zo scedenej polievky odleješ menšie množstvo vývaru, podľa toho,koľko knedličiek mieniš variť. osobne varím naraz len toľko, čo hned spotrebujem a ostatné odložím do chladničky. knedličky majú byť vždy čerstvo uvarené.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @tatrano čka milá, veľmi ma teší pochvala práve od teba. odkedy som na vareche, obdivujem všetky tvoje recepty, ale najmä tie hubové. ešte raz ti veľmi pekne dakujem.

redakcia
Odpoveď od @pusta : @jamarlen , vdaka. áno, máš pravdú. ja som toto krásne jarné židovské jedlo varila práve na židovský sviatok Pesach, ktorý sa prekrýval tento rok s kreťanskými veľkonočnými sviatkami. Pesach je Sviatok nekvasených chlebov, je to židovský pútnicky sviatok, ktorý sa slávi na jar a je pripomienkoú Exodú židov z egyptského otroctva.
@manka1 , veľmi ti dakújem za cennú pripomienkú pre bezlepkových chorých. včera som si to akosi neúvedomila. prosím o prepáčenie. tí, čo máte bezlepkovú diétú, môžete variť polievkú samotnú, avšak rozhodne bez macesových knedličiek. prosím, zvoľte si v každom prípade len bezlepkovú zavárkú. chcela som túto informáciú z tagov odstrániť,ale zrejme tak spravila skôr samotná redakcia, za čo jej úprimne toúto cestoú dakújem, lebo išlo o závažnú a podstatnú chybú z mojej strany. @manka1 a dakújem aj za pochvalú.
modrykamen
A dá sa pekná, číra polievka uvariť ináč? Variť_ Len tak pomaly prebublávať. Moja pani je na to špecialistka, ja nemám toľko trpezlivosti. Macesové knedličky som chutnal u známych a veľmi mi chutili.
hubata
Mňa zaujali tie macesové knedličky, maces som poznala od babky, ktorá ho zapíjala čiernou kávou a my sme jej ho kradli ako pochúťku.
mmelinda
Hmmmm, polévečka s knedlíčky vypadá a jistě chutná výborně.....ale já nevím co je maces???
pusta
@mmelinda , maces je nekvasený židovský chlieb, ktorý piekli Židia pri Exode z otroctva v Egypte. zachoval sa až do dnešných čias a vyrába sa aj priemyselne firma Maces Nové Zámky. Dostať ho kúpiť v židovských náboženských obciach v ČR i SR a hypermarketoch. je to tenký plochý chlieb asi 0,5 mm hrubý, pred pečením husto popichaný vidličkou, svetlobiely so svetlohnedými škvrnami, pripravuje sa z vody a kvalitnej hladkej pšeničnej múky. exportuje sa do celého sveta. konzumuje sa sám o sebe len tak alebo najčastejšie z diétnych dôvodov. tieto pláty sa aj vysmážajú podobne ako rezeň v trojobale. drví sa na múku, môže sa zomlieť. vyrábajú sa z neho prílohové knedle, knedličky do polievky. okrem na slano je základom mnohých sladkých dobrôt. je to veľmi chutná potravina.
pusta
@modrykamen , dakujem. mňa to zas naučil muž, židovský šéfkuchár. taký úžasný vývar dokáže len on sám, hoci aj moja mama to vedela, tiež som sa to naučila, avšak tento pán je jednoznačne bezkonkurenčný.
mmelinda
...moc děkuji za naprosto bombové objasnění pojmu maces...poptám se v některém hypermarkeu....pokud ho seženu, určitě vyzkouším




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia