Toto oceníte:
Tekvicové pyré dokáže nahradiť maslo aj olej. Ako s ním zdravšie piecť?

Jana Klimanová, včera 06:00     4 minúty čítania

Tuky netreba úplne vyškrtnúť z pečenia, ale existuje jednoduchý spôsob, ako ich vymeniť za niečo ľahšie a výživnejšie.



Foto: Shutterstock

Ako šikovný náhradník masla či oleja v mnohých pečených receptoch na koláče či muffiny sa osvedčilo čisté tekvicové pyré bez akýchkoľvek ďalších prísad ako napríklad cukor či rôzne koreniny.

Čo tekvicové pyré dokáže:

  • nahradiť tuk,
  • zastúpiť vajíčko,
  • zabezpečiť vláčnosť a jemnú štruktúru cesta,
  • zvýšiť výživovú hodnotu – obsahuje totiž beta-karotén, vlákninu a má len minimum tuku.


  • Ako tekvicové pyré pripraviť

    Tekvicové pyré dodáva cestu prirodzenú vláčnosť bez tuku. Chuť výsledného koláča môže byť jemnejšia, s ľahkým podtónom tekvice, čo sa skvele hodí najmä do jesenných receptov. Výborne sa hodí k jablku, škorici, zázvoru, muškátovému oriešku či vanilke. Vďaka svojej konzistencii sa pyré výborne kombinuje so suchými aj s mokrými ingredienciami a dobre viaže cesto, podobne ako tuk či vajcia.

    Ak ste ešte s tekvicovým pyré v kuchyni nepracovali, netreba sa báť. Postup je jednoduchý a zvládnete ho aj bez väčších skúseností s pečením. Tekvicu - hokkaido alebo maslovú - nakrájate, upečiete v rúre, rozmixujete a precedíte. Hokkaido tekvicu môžete pomixovať aj so šupkou, tuhšiu šupku maslovej tekvice po upečení odstráňte.

    Dobrý tip: Tekvicové pyré sa dobre mrazí – rozdeľte ho na menšie dávky, vložte do chladničky a v prípade potreby použite do pečenia.

    A ide sa piecť

    Pri väčšine receptov môžete maslo alebo olej nahradiť v pomere 1:1. Ak teda recept predpisuje 100 ml oleja, použite 100 ml tekvicového pyré. Na každé vajíčko rátajte s cca ¼ šálky pyré. V receptoch, kde vajcia zohrávajú nosnú funkciu (napr. bábovka), odporúčame najprv skúsiť nahradiť len polovicu vajíčok za pyré.



    Foto: Shutterstock

    Okrem klasických koláčov či muffinov môžete tekvicové pyré použiť aj do raňajkových kaší, do domáceho banánového chlebíka (banana bread), čokoládového brownie alebo dokonca do smoothie.


    Nie je univerzálne

    Aj keď je tekvicové pyré skvelým pomocníkom, nie je univerzálnym riešením pre každý typ pečiva. Kedy by ste ho radšej použiť nemali?

  • Maslové sušienky či krémové recepty často vyžadujú vyšší podiel tuku – úplná náhrada môže ovplyvniť štruktúru.

  • Vysoký obsah vlákniny v tekvici môže byť problémom pre citlivejšie trávenie – skúste najprv použiť menšie množstvo tekvicového pyré.

  • Chuť tekvicového pyré nie je úplne neutrálna – v čokoládových či citrusových receptoch môže prekážať.




  • ANKETA: Snažíte sa pri pečení znížiť obsah tuku?

    100,0%



    0,0%







    Diskusia k článku










    TOPlist