
Foto: Shutterstock
Tí skôr narodení si na hurmikaki pamätajú ako na jedno z mála exotických ovocí, ktoré bolo v 80. rokoch dostať aj inokedy, ako tesne pred Vianocami. Vyzerajú ako veľké oranžové paradajky a na pultoch ho vídavať aj teraz, lebo jeho hlavná sezóna je od októbra do januára. Možno ste si jeden či dva kusy zo zvedavosti niekedy aj kúpili a nevedeli čo s nimi, prípadne skončili v koši, lebo boli príliš trpké.
Ako spoznáte, že je dozreté
Je to škoda, pretože hurmikaki obsahujú veľa vitamínov (A,B a C) a tiež minerálov a na weboch nájdete množstvo článkov o tom, aké sú zdravé. Ale aby vám chutili, treba o nich vedieť zopár vecí. Tá prvá a základná je, že v obchode sa predávajú väčšinou nie celkom dozreté plody. Takže ak ich hneď chcete hneď zjesť, bývajú viac či menej trpké.Preto ich väčšinou treba nechať doma ešte pri izbovej teplote dozrieť, lebo "tajomstvo" ich chuti je v tom, že musia byť dozreté. Dozreté hurmikaki je akoby priehľadné a sklovité a ak ho stlačíte, je mäkké. Vtedy je najsladšie, ale v takomto stave dlho nevydrží, treba ho do 1-2 dní skonzumovať.

Foto: Shutterstock
Takto si ho užijete najlepšie
Najlepší spôsob ako dozreté hurmikaki jesť, je rozkrojiť ho na polovicu alebo štvrtiny a dužinu vyjesť lyžičkou. Sladká dužina sladká sa však dá aj ďalej použiť podobne ako napríklad marhule či broskyne. Tiež ju možno rozmixovať a pridať napríklad do smoothie, urobiť čatní, alebo z nej urobiť ovocnú omáčku. Tá sa dá použiť nasladko ku koláčom alebo k pudingu či na ovocné šaláty, ale aj k slaným pokrmom. Skvele sa hodí k jedlám z mäsa, napríklad ku kačacím prsiam či bravčovej panenke.Šupka dozretého hurmikaki je tiež jedlá, ak však máte plod, ktorého šupka ešte na pohľad nie je priehľadno-sklovitá, v tomto štádiu je lepšie hurmikaki pred konzumáciou či ďalšou prípravou ošúpať, pretože väčšina horkých trpkých látok sa nachádza práve v šupke. Najlepšie sa šúpu škrabkou. Hurmikaki, ktoré nie je úplne mäkké a sa dá nakrájané použiť na obloženie koláčov, do šalátov, jogurtu či ovsených vločiek.




Diskusia k článku