Overená metóda z Ázie:
Koľko vody pridať k ryži, aby nebola tvrdá ani rozvarená? Tento trik s prstom zaručene funguje

Jana Klimanová, 13. novembra 2025     3 minúty čítania

Žiadne odmerky, vyskúšajte jednoduchý spôsob merania vody, ktorý zachráni každú ryžu!



Foto: Shutterstock

Stále sa trápite s ryžou a neviete, koľko vody k nej pridať, aby nebola ani tvrdá, ani rozvarená na kašu? Prezradíme vám jednoduchý trik s "pomôckou", ktorú máte stále pri sebe... Ryžu nemusíte vážiť, nepotrebujte žiadne odmerky ani šálku. Na meranie vody vám totiž postačí váš vlastný prst - presnejšie ukazovák.

Ako na to

Potrebné množstvo ryže prepláchnite studenou vodou a do hrnca s ryžou prilejte toľko vody, aby v nej bola ryža úplne ponorená. Umyte si ruky a ponorte ukazovák do stredu hrnca tak, aby sa špičkou dotýkal ryže. Pomaly pridávajte vodu potiaľ, kým hladina nedosiahne prvý kĺb ukazováka (od špičky prsta po jeho prvý záhyb).



Foto: Shutterstock

Hrniec prikryte pokrievkou a keď voda začne jemne vrieť, znížte teplotu na minimum a varte podľa odporúčaného času (napr. 12-15 minút pre bielu dlhozrnnú ryžu). Po dovarení nechajte ryžu pod pokrievkou odstáť 5-10 minút, potom jemne premiešajte vidličkou – zrná sa „odparia“, budú oddelené a nadýchané.

Overená metóda z krajín, kde sa ryža varí denne

Metóda „merania vody prstom“ pri varení ryže, známa aj ako finger method alebo knuckle method, pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde sa ryža varí denne a presné odmerky nie sú nevyhnutné. Najčastejšie sa spomína v súvislosti s Filipínami, Indonéziou, Japonskom a Čínou, no používa sa aj v Indii a ďalších krajinách, kde sa ryža pripravuje tradične v domácnostiach bez kuchynských váh či odmeriek.


Vŕta vám v hlave, ako môže táto metóda fungovať pri rôznej dĺžke prstov? Vysvetlenie je možno trocha prekvapujúce ale jednoduché - väčšina ľudí má podobnú dĺžku prvého kĺbu prsta bez ohľadu na veľkosť ruky.

Pozrite si názorné video, ako merať vodu pomocou prsta:



Zdroj: Youtube/@LifewithNT





ANKETA: Meriate si množstvo ryže a vody hrnčekom?

68,9%



31,1%







Diskusia k článku

mamec
Keďže ryžu zalievam vriacou vodou a nemám teflónový prst, je tento akože praktický spôsob pre mňa nepoužiteľný😉
zahra
Od mamy mam tip, ze lejem vodu priblizne 2 cm nad ryzu a ryza je vzdy perfektna.
1x zolik
evanaaa
Keďže každá ryža inak prijíma vodu, tak neviem, či je táto rada smerodajná, ja za tie roky, čo ju varím, nepotrebujem žiadnu mierku, tú mám v oku a používam len jeden druh guľatozrnnej ryže.









TOPlist