Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechový krémeš fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, včera 19:46
Orechový krémeš (fotorecept)
Foto: olinecka

Medový a orechový korpus základ tohto krémeša....

36
porcií
70 minút
príprava
10+20 minút
na 190/180 °C

Suroviny

Medové korpusy:
400 g
100 g
100 g (alebo Hera)
2 ks
1 PL roztopený
1 ČL
Orechový korpus:
6 ks
150 g
150 g
150 g mleté
50 ml
4 PL teplá
1/2 bal.
Krém:
700 g
6 PL
2 bal. (v prášku)
1 bal.
3 ks
300 g čerstvé zmäknuté
 (alebo rumová aróma)
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Suroviny na medový a orechový korpus.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medové korpusy: Múku a práškový cukor preosejeme do misy, nastrúhame k nim studený tuk a pridáme zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 10-12 minút.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Orechový korpus: Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do penista, striedavo pridávame olej a teplú vodu. Múku a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame a po lyžiciach pridávame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi. Bielky vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame práškový cukor. Našľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do orechového cesta.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozotrieme na vymastený plech 30x40 cm a uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20-25 minút.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Korpusy po upečení necháme vychladnúť. Pred naplnením krémom okraje korpusov vyrovnáme na rovnakú veľkosť, stiahneme papier na pečenie.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Suroviny na krém.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Žĺtky, zvyšok mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame 2 PL zmäknutého masla a vanilkový extrakt. Puding prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychudnutý puding dáme do mixéra, prešľaháme, pridáme zopár kvapiek rumovej esencie, po kúskoch vmiešame zmäknuté maslo.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medový korpus preložíme na podnos alebo plech, nanesieme polovicu krému a uhladíme.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na krém položíme orechový korpus a rozotrieme zvyšok krému. Ukončíme medovým korpusom, zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pred podávaním pokrájame na menšie kocky, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Orechový krémeš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu