Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 18:04
Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Aktuálny na blížiace sa sviatky.

24-28
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
240 g
10 PL uvarená, vychladená
240 g
1 bal.
180 g mleté
Na potretie korpusu:
Krém:
650 ml
2 bal. (v prášku)
5-6 PL
250 g čerstvé zmäknuté
Čokoládová poleva:
200 g (mliečna alebo horká)
180 ml



Postup

  1. 1

    Suroviny na prípravu korpusu.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej žĺtkovej peny, postupne po lyžiciach pridávame vlažnú uvarenú kávu, zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme, zmiešame a vmiešame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení necháme korpus vychladnúť, boky upravíme a korpus prekrojíme na rovnaké polovice. Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme pokrájané zmäknuté maslo. Asi 2/3 krému rozotrieme na lekvár, pomocou papiera na pečenie navrch položíme druhú časť korpusu, papier stiahneme z korpusu. Zľahka pritlačíme, tiež potrieme lekvárom a zvyškom krému.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém uhladíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poleva: Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, vsypeme nasekanú čokoládu. Necháme krátko postáť, premiešame do rozpustenia. Mierne vychladíme a polevou polejeme celý vrch zákuska.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odložíme do chladničky stuhnúť.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred podávaním nakrájame rezy. Dobrú chuť.

    Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu