Divina na víne
Divina na víne

Stehno z daniela na červeno fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 1. mája 2017

Tento recept mám od jedného známeho, u ktorého som ho viac krát jedol. Napokon som sa ho rozhodol aj sam spraviť. Zohnal som kus stehna z daniela. Mlieko by malo byť kozie a bez pasterizácie domáce. To som nezohnal tak som použil kozie mlieko kúpené a doplnil ho smotanou na varenie. Tak nastala hodina H a išiel som na to. Podarilo sa na prvý šup. Od vtedy som to už robil viac krát. Dnes tiež, veľmi nám to chutilo, tak som sa rozhodol to pridať. Možno to niekoho osloví a tiež si urobí.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1400 g
1 l plnotučné
0,5 l
400 g
2 PL
120 g neprerastená
100 g
2 ks
1 PL
2 ks stredná
5 strúčikov
0,2 l
200 g
150 g
150 g
Koreniny:
8 ks
6 ks
15 ks
4 ks
4 ks
medzi prsty sušená
4 vetvičky čerstvý
1/2 KL
Ostatné:
plátok
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny. Niektoré mi tu chýbajú. Slaniny a koreňovú zeleninu krájam na kocky 1,5 x 1,5 cm. Cesnak na plátky a cibuľu na kolieska.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tú sú koreniny, ktoré som zomlel na mlynčeku na prach.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Víno som použil takéto, je to dobré víno a hlavné bolo otvorené, tak to rozhodlo.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca som dal masť a slaninu. Tu som škvaril až na oškvarky.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz bolo dosť masti v hrnci, tak som mäso opiekol zo všetkých strán. Poriadne opečené mäso som dal do teplej rúry.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A do výpeku pridal cibuľu. Keď cibuľa začala pripekať, tak som pridal cesnak.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesnak začal tiež pripekať, tak prišla na radu zelenina do hrnca. Tu som tiež poriadne opiekol až skoro do červena. Pripomínam ide sporák na plno, aby sa to poriadne prepieklo.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po opečení zeleniny som dal do hrnca znovu mäso. A polial pripraveným vínom. Stále treba silno variť.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz som pridal brusnicový kompót a zomleté korenie podla popisu surovín v úvode. Par krát premiešal.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A zalial horúcou vodou po vrch mäsa. Hrniec som prikryl a nechal stredne silno bublať. Teraz len občas premiešať, aby sa nelepilo všetko na dno. Keď je dobrý hrniec je to balada. Asi po pol hodine osolím a dám za lyžicu vínneho octu a ďalej varím. Zatiaľ si pripravím citróny,ktoré dobré umyjem a nastrúham kôru z nich asi za lyžicu a potom vytlačím šťavu.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz bol čas a preto že mi ostala hliva kotúčová, tak som rozhodol, že ju použijem k jedlu. Tu som krájal na hrubšie platy. Tie som osolil a posypal mletou rascou. Dal na pekáč pridal pár plátkov masla a pekáč dal do rúry zapiecť na 10 minút na 200 °C. To bude bonus na tanieri.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäso už bolo mäkké, tak som ho vytiahol z hrnca a všetko v ňom rozmixoval na hladko.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hrniec som dal späť na sporák nechal poriadne rozvariť a teraz prilial mlieko a smotanu. ( Keby som mal domáce kozie mlieko tak použijem 1,5 l a nedávam smotanu). Znovu nechal rozvariť. Po rozvarení som dal do hrnca nastrúhanú kôru s citróna aj šťavu a brusnicový džem plus plátok masla. Nechal asi 7 minút povariť a vložil mäso do hrnca. Premiešal a odstavil zo sporáku. Všetky časy neviem, ale od položenia hrnca na sporák mi to trvalo 2,5 hodiny. Nechal som to postáť asi 15 minút.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Teraz môžem servírovať. Na tanier som dal knedľu mäso šťavu a hlivu. Môžem len odporúčať je to ohromné. A netreba sa báť kozieho mlieka pri tomto uvarení ani nebudete vedieť, že je tam a odporcovia diviny ani nezistia aké je to mäso. Želám dobrú chuť.

    Stehno z daniela na červeno (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Super si navaril, mozno niekedy skusim, ale z hovadziny a bez zeleru, nemam ho rada, alebo ked tak, len kusocek. Ja by som to potom dusila v rure, netreba miesat a sledovat. A este taka poznamka: ak dobre viem, tymian a materina duska je to iste, aj ked tymianu je vela druhov, ja najradsej pouzivam citronovy, materina duska je po latinsky thymus.
Výborne to vyzerá, krásne si nafotil celý postup prípravy. Ja divinu nemám, ale ak sa raz naskytne príležitosť, potom to určite vyskúšam :)
Divinu nemaje, zůstává mi než slintat. Určo to půjde i s hovězím. Nádherná práce, úžasný fotopostup, vůně se táhne až k nám. Ráda bych tvoju divinu ochutnala. K tej materinej dúške - rod Thymus má 40 - 50 a někde se uvádí až 400 druhů :  cs.wikipedia.org/wiki/Mate%C5%99%C3%ADdou%C5%A1ka...
a máš-li na zahradě materinu dúšku a tymián vysázené zvlášť, je to OK - v drobnostech se liší. Co obdivuji, tak tvoje borievky, vypadají jako čerstvě utrhnuté! Přeji krásný Máj!
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre. Ja jedno viem isto Materinu dúšku som zbieral na lúke kúsok odo mňa a zbieram ju už 40 rokov. Tu si suším na zimu varím z nej čaje a občas pridám do jedla na trávenie. A tymián mám v kvetináči sadenice je to úplne iná rastlina s chuťou a vôňou do varenia. A môže si latina a majster google písať čo chce. Takže s pozdravom. Mila @Haji borievky sú tiež vlastnoručné nazbierané a sušené. Okolo Mňa sú hory, ktoré mi dostatok surovín na varenie a zaváranie. Je to moja záľuba hora a varenie.
Úžasné jedlo, ani od šéfkuchára, ten by to tak nedotiahol.....a tiež, aj ja by som to dala do rúry, aspoň na dokončenie, ale aj tak sa krásne urobilo.
A ešte - ani ja by som nepovedala, že tymián a materina dúška je jedno to isté......tymián mi skôr pripomína majoránku.
Môj obdiv máš od od štartu v zástere tu medzi nami, kamarát @patroveckypitrs a ja Ťa s úctou a rešpektom radím medzi "fajnšmekrov permanentných provokatérov", samozrejme v tom najlepšom slova zmysle a aj tento Tvoj rcp potvrdzuje moje hodnotenie!!! Krásne dni a pri potulkách po našich krásnych horách, lúkach, stráňach a lesoch, len ich nezabudni, prosím, s pokorou pozdraviť aj odo mňa! Veľmi mi chýbajú! Až by si sa, nedaj Pane Bože, prejedol Vašeho okolia, pober sa na Gemer, do Slavošoviec, vyhľadaj mojeho menovca Jána, ktorý Ti rád poukazuje aj tamojšie zátišia. Podnes si pamätám obrovský smrek za okrajom lesa, spopod ktorého som pravidelne opatrne poskladal do košíka aj 2,5 kg kuriatok! Nádherné to boli časy, s nádhernými vôňami a chuťami!
Dodávam - pre mňa nie je nemožné kúpiť divinu, 5m od nás je mäsiarstvo Orbán a v ponuke majú aj divinu, aj teraz mali na dverách ponuku, aj mladé jahňa, ale môj muž jej nie je veľmi naklonený, musím ho teda ja "nakloniť", aby súhlasil:), aj keď som kedysi kupovala v BA v Unigale jelenie na guľáš.......asi zabudol.

Pridaj komentár k receptu: