Slivková omáčka
Slivková omáčka

Slivkový rozvar na víne fotorecept

zolik - fotkazolik, 25. augusta 2025
Slivkový rozvar na víne (fotorecept)
Foto: zolik

Tento rozvar sa výborne hodí k zemiakovým šúľancom s makom, so strúhankou, orechami alebo tvarohom. Ale aj k cisárskemu trhancu (Kaiserschmarrn) alebo ku Zobraziť celý popisTento rozvar sa výborne hodí k zemiakovým šúľancom s makom, so strúhankou, orechami alebo tvarohom. Ale aj k cisárskemu trhancu (Kaiserschmarrn) alebo ku škoricovým palacinkám. Je to viedenský recept od mojej svokry. Viedeňáci tomu hovoria Zwetschgenröster. Vhodné sú prezreté, opadané alebo inak poškodené slivky.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg očistené
400 ml (alebo ružové)
150 g
1/2 ČL
1/4-1/2 ČL
1 PL (alebo štipka kyseliny citrónovej)
 (nemusí byť)



Postup

  1. 1

    Rozpis je na 1 kg očistených sliviek. Do hrnca dáme zohriať víno. Ja som tento krát použila ružové. V origináli receptu je červené. Pridáme koreniny, trstinový cukor, šťavu z citróna (alebo štipku kyseliny citrónovej).

    Slivkový rozvar na víne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do tohto základu vložíme na 1/4 nakrájané slivky a pomalým ťahom rozvaríme.

    Slivkový rozvar na víne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po 30 minutách máme hotovo. Kto by chcel rozvar hustejší, môže ho zahustiť maizenou. Ja to ale nikdy nerobím. Podáva sa vlažný, ale výborný je aj vychladnutý.

    Slivkový rozvar na víne (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

farbuska
Robievam čosi podobné (aj z iného ovocia, ale zo sliviek je to naozaj skvelé) a podávam aj s ryžovým alebo iným nákypom (môj obľúbený soôsob), s tvarohovými knedličkami/guľkami, niektorými obilninovými kašami a podobnými jedlami.
Takýto rozvar dodá aj v podstate "obyčajným" jedlám ďalší rozmer a luxusnejšiu úroveň.
zolik
Ďakujem za milý komentár. A áno, máš pravdu, výborne dopĺňa aj nákypy a kaše. Na tie som pozabudla.
Mne sa na tomto spracovaní páči, že aj tzv. nevzhľadné slivky sa dajú chutne spracovať. Pá a pekný večer 😘
zolik
@zahra (26.8.2025 11:25)
Presne tak ako píšeš. Ja k mäsu robím slivkové chutney. Mám tu aj recept. Pozdravujem
farbuska
@zahra (26.8.2025 11:25)
Áno, vymenovala som len niektoré možnosti, ale je ich naozaj veľa. Aj pudingy, žemľovky... k mäsitým jedlám, samozrejme, bez pochyby.
2x zolik a haji