Slivkový rozvar na víne fotorecept
Tento rozvar sa výborne hodí k zemiakovým šúľancom s makom, so strúhankou, orechami alebo tvarohom. Ale aj k cisárskemu trhancu (Kaiserschmarrn) alebo ku Zobraziť celý popisTento rozvar sa výborne hodí k zemiakovým šúľancom s makom, so strúhankou, orechami alebo tvarohom. Ale aj k cisárskemu trhancu (Kaiserschmarrn) alebo ku škoricovým palacinkám. Je to viedenský recept od mojej svokry. Viedeňáci tomu hovoria Zwetschgenröster. Vhodné sú prezreté, opadané alebo inak poškodené slivky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg očistené |
|
400 ml (alebo ružové) |
|
150 g |
|
1/2 ČL |
|
1/4-1/2 ČL |
|
1 PL (alebo štipka kyseliny citrónovej) |
|
(nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Rozpis je na 1 kg očistených sliviek. Do hrnca dáme zohriať víno. Ja som tento krát použila ružové. V origináli receptu je červené. Pridáme koreniny, trstinový cukor, šťavu z citróna (alebo štipku kyseliny citrónovej).
-
2
Do tohto základu vložíme na 1/4 nakrájané slivky a pomalým ťahom rozvaríme.
-
3
Asi po 30 minutách máme hotovo. Kto by chcel rozvar hustejší, môže ho zahustiť maizenou. Ja to ale nikdy nerobím. Podáva sa vlažný, ale výborný je aj vychladnutý.
Takýto rozvar dodá aj v podstate "obyčajným" jedlám ďalší rozmer a luxusnejšiu úroveň.
Mne sa na tomto spracovaní páči, že aj tzv. nevzhľadné slivky sa dajú chutne spracovať. Pá a pekný večer 😘
Aj na palacinky, lievance a s mensim podielom cukru aj k masu.
Presne tak ako píšeš. Ja k mäsu robím slivkové chutney. Mám tu aj recept. Pozdravujem
Áno, vymenovala som len niektoré možnosti, ale je ich naozaj veľa. Aj pudingy, žemľovky... k mäsitým jedlám, samozrejme, bez pochyby.