Divina na víne

Stehno z daniela na červeno (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept mám od jedného známeho, u ktorého som ho viac krát jedol. Napokon som sa ho rozhodol aj sam spraviť. Zohnal som kus stehna z daniela. Mlieko by malo byť kozie a bez pasterizácie domáce. To som nezohnal tak som použil kozie mlieko kúpené a doplnil ho smotanou na varenie. Tak nastala hodina H a išiel som na to. Podarilo sa na prvý šup. Od vtedy som to už robil viac krát. Dnes tiež, veľmi nám to chutilo, tak som sa rozhodol to pridať. Možno to niekoho osloví a tiež si urobí.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si suroviny. Niektoré mi tu chýbajú. Slaniny a koreňovú zeleninu krájam na kocky 1,5 x 1,5 cm. Cesnak na plátky a cibuľu na kolieska.
  2. Tú sú koreniny, ktoré som zomlel na mlynčeku na prach.
  3. Víno som použil takéto, je to dobré víno a hlavné bolo otvorené, tak to rozhodlo.
  4. Do hrnca som dal masť a slaninu. Tu som škvaril až na oškvarky.
  5. Teraz bolo dosť masti v hrnci, tak som mäso opiekol zo všetkých strán. Poriadne opečené mäso som dal do teplej rúry.
  6. A do výpeku pridal cibuľu. Keď cibuľa začala pripekať, tak som pridal cesnak.
  7. Cesnak začal tiež pripekať, tak prišla na radu zelenina do hrnca. Tu som tiež poriadne opiekol až skoro do červena. Pripomínam ide sporák na plno, aby sa to poriadne prepieklo.
  8. Po opečení zeleniny som dal do hrnca znovu mäso. A polial pripraveným vínom. Stále treba silno variť.
  9. Teraz som pridal brusnicový kompót a zomleté korenie podla popisu surovín v úvode. Par krát premiešal.
  10. A zalial horúcou vodou po vrch mäsa. Hrniec som prikryl a nechal stredne silno bublať. Teraz len občas premiešať, aby sa nelepilo všetko na dno. Keď je dobrý hrniec je to balada. Asi po pol hodine osolím a dám za lyžicu vínneho octu a ďalej varím. Zatiaľ si pripravím citróny,ktoré dobré umyjem a nastrúham kôru z nich asi za lyžicu a potom vytlačím šťavu.
  11. Teraz bol čas a preto že mi ostala hliva kotúčová, tak som rozhodol, že ju použijem k jedlu. Tu som krájal na hrubšie platy. Tie som osolil a posypal mletou rascou. Dal na pekáč pridal pár plátkov masla a pekáč dal do rúry zapiecť na 10 minút na 200 °C. To bude bonus na tanieri.
  12. Mäso už bolo mäkké, tak som ho vytiahol z hrnca a všetko v ňom rozmixoval na hladko.
  13. Hrniec som dal späť na sporák nechal poriadne rozvariť a teraz prilial mlieko a smotanu. ( Keby som mal domáce kozie mlieko tak použijem 1,5 l a nedávam smotanu). Znovu nechal rozvariť. Po rozvarení som dal do hrnca nastrúhanú kôru s citróna aj šťavu a brusnicový džem plus plátok masla. Nechal asi 7 minút povariť a vložil mäso do hrnca. Premiešal a odstavil zo sporáku. Všetky časy neviem, ale od položenia hrnca na sporák mi to trvalo 2,5 hodiny. Nechal som to postáť asi 15 minút.
  14. Teraz môžem servírovať. Na tanier som dal knedľu mäso šťavu a hlivu. Môžem len odporúčať je to ohromné. A netreba sa báť kozieho mlieka pri tomto uvarení ani nebudete vedieť, že je tam a odporcovia diviny ani nezistia aké je to mäso. Želám dobrú chuť.