Mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke
mesačník Varecha, 21. marca 2023
Foto: Shutterstock
porcie
príprava
Suroviny
Mäsové guľôčky: | |
250 g mleté |
|
250 g mleté |
|
60 g (biele) |
|
60 ml |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 PL čerstvá |
|
|
|
|
|
Paradajková omáčka: | |
2 PL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
120 ml |
|
400 g sterilizované, krájané |
|
2 ks |
|
10 ks |
|
1 hrsť (bez kôstky) |
|
2 hrste |
|
Postup
-
1
Do misy vložíme na drobnejšie nakrájané pečivo, polejeme ho mliekom a premiešame. Necháme 5 minút odpočívať, potom pridáme mleté hovädzie aj bravčové mäso, vajce, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, nasekané lístky šalvie, dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a dobre premiešame.
- 2
Navlhčenými rukami tvarujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút dozlatista.
- 3
Na rozohriatom oleji restujeme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a restujeme dozlatista asi 5 minút. Pridáme lúpané paradajky z plechovky, balzamikový ocot, cukor a premiešame. Pridáme olivy nakrájané na plátky, väčšie kusy nakrájaných paradajok, cherry paradajky a niekoľko minút miešame na miernom ohni. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a pár minút povaríme.
- 4
Do paradajkovej omáčky vložíme upečené guľôčky a varíme asi 20 minút. Omáčka zhustne a chute v nej sa krásne spoja. Zložíme z ohňa a vmiešame nakrájané lístky čerstvej bazalky.
Tiež mäsové guľôčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu