Mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke
mesačník Varecha, 21. marca 2023

Foto: Shutterstock
porcie
príprava
Suroviny
| Mäsové guľôčky: | |
| 250 g mleté |
|
| 250 g mleté |
|
| 60 g (biele) |
|
| 60 ml |
|
| 1 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
| 1 PL čerstvá |
|
|
|
|
|
|
|
| Paradajková omáčka: | |
| 2 PL |
|
| 1 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
| 1 PL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 120 ml |
|
| 400 g sterilizované, krájané |
|
| 2 ks |
|
| 10 ks |
|
| 1 hrsť (bez kôstky) |
|
| 2 hrste |
|
Postup
-
1
Do misy vložíme na drobnejšie nakrájané pečivo, polejeme ho mliekom a premiešame. Necháme 5 minút odpočívať, potom pridáme mleté hovädzie aj bravčové mäso, vajce, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, nasekané lístky šalvie, dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a dobre premiešame.
- 2
Navlhčenými rukami tvarujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút dozlatista.
- 3
Na rozohriatom oleji restujeme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a restujeme dozlatista asi 5 minút. Pridáme lúpané paradajky z plechovky, balzamikový ocot, cukor a premiešame. Pridáme olivy nakrájané na plátky, väčšie kusy nakrájaných paradajok, cherry paradajky a niekoľko minút miešame na miernom ohni. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a pár minút povaríme.
- 4
Do paradajkovej omáčky vložíme upečené guľôčky a varíme asi 20 minút. Omáčka zhustne a chute v nej sa krásne spoja. Zložíme z ohňa a vmiešame nakrájané lístky čerstvej bazalky.
Tiež mäsové guľôčky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu