Mäsové guľôčky
Mäsové guľôčky

Mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 21. marca 2023
Mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke
Foto: Shutterstock
4
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

Mäsové guľôčky:
250 g mleté
250 g mleté
60 g (biele)
60 ml
1 ks
2 strúčiky
1 PL čerstvá
Paradajková omáčka:
2 PL
1 ks
2 strúčiky
1 PL
1/2 ČL
120 ml
400 g sterilizované, krájané
2 ks
10 ks
1 hrsť (bez kôstky)
2 hrste




Postup

  1. 1

    Do misy vložíme na drobnejšie nakrájané pečivo, polejeme ho mliekom a premiešame. Necháme 5 minút odpočívať, potom pridáme mleté hovädzie aj bravčové mäso, vajce, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, nasekané lístky šalvie, dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a dobre premiešame.

  2. 2

    Navlhčenými rukami tvarujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút dozlatista.

  3. 3

    Na rozohriatom oleji restujeme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a restujeme dozlatista asi 5 minút. Pridáme lúpané paradajky z plechovky, balzamikový ocot, cukor a premiešame. Pridáme olivy nakrájané na plátky, väčšie kusy nakrájaných paradajok, cherry paradajky a niekoľko minút miešame na miernom ohni. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a pár minút povaríme.

  4. 4

    Do paradajkovej omáčky vložíme upečené guľôčky a varíme asi 20 minút. Omáčka zhustne a chute v nej sa krásne spoja. Zložíme z ohňa a vmiešame nakrájané lístky čerstvej bazalky.

Diskusia k receptu