Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou fotorecept
Foto: thestrigy
Mäsové guľky sú ideálnou voľbou, ak vám v chladničke leží mleté mäso a už vás nebavia recepty à la chilli con carne alebo plnená Zobraziť celý popisMäsové guľky sú ideálnou voľbou, ak vám v chladničke leží mleté mäso a už vás nebavia recepty à la chilli con carne alebo plnená paprika či fašírky. Ak už naozaj neviete, čo by ste z neho spravili, skúste obľúbený švédsky recept. Guľky v kombinácii s lahodnou krémovou omáčkou à la Ikea Huvudroll potešia nejdeného fajnšmekra. Poďme na to :)
porcie
príprava
Suroviny
Mäsové guľky: | |
500 g mleté |
|
30 g |
|
30 ml |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Omáčka: | |
400 ml (alebo bujón) |
|
300 ML |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
Zemiaková kaša: | |
800 g |
|
100 ml |
|
40 g |
|
Postup
-
1
Na začiatok si prichystáme dve misky. V jednej si pripravíme zmes, do ktorej neskôr vmiešame mäsko. Druhá miska poslúži na premiešanie mäsa s koreninami. Do jednej misky postupne pridávame strúhanku, mlieko, horčicu, smotanu, vajce a čierne korenie so soľou. Pozor, korenín nepridávame veľa, pretože rovnaké koreniny pôjdu aj do mäsa. Zmes dôkladne premiešame, aby v nej neboli hrudky. Necháme chvíľu postáť. V druhej miske zmiešame mleté hovädzie mäso s mletým čiernym korením (1PL) a soľou (1PL).
-
2
Následne mäso premiešame s pripravenou zmesou. Ak chcete mať istotu, že celá zmes je dostatočne okorenená, odporúčam vymodelovať maličkú guľôčku a tú si pripraviť na panvici. Ak bude potrebné viac dokoreniť, môžete pridať koreniny do zmesi.
-
3
Ak sme s pripravenou zmesou spokojní, vymodelujeme malé guľôčky, ktoré poukladáme na plech/tanier a guľky odložíme na 30 minút do chladničky. Keď sa chladom spevnia, budú pripravené na opekanie.
-
4
Kým guľky odpočívajú, pripravíme si omáčku. Do menšieho hrnca nalejeme vývar spolu so smotanou a privedieme k varu. Potom varíme na miernom ohni a omáčku redukujeme. Omáčku varíme cca 30 minút (podľa konzistencie). Ku koncu do omáčky pridáme brusnicový džem a prípadne osolíme.
-
5
Kým sa omáčka zredukuje do požadovaného skupenstva, môžeme zatiaľ pripraviť guľky. Guľky položíme na rozohriatu panvicu s olejom. Guľky otáčame na panvici tak, aby sa pripiekli z každej strany. Takto guľky otáčame cca 15 minút na miernom plameni. To, či sú guľky hotové, môžeme overiť napríklad tak, že si jednu z guľkz vytiahneme na doštičku a tam ju prerežeme - skontrolujeme farbu a šťavnatosť mäsa. Keď sú guľky hotové, položíme ich na rozostreté kuchynské obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočnej masti.
-
6
Na prípravu zemiakovej kaše uvaríme zemiaky v osolenej vode, ktoré následne scedíme. K zemiakom prilejeme mlieko a pridáme kus masla. Všetko spolu vymixujeme ponorným mixérom.
Diskusia k receptu