Mäsové guľôčky

Mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke

Autor receptu: redakcia

4
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy vložíme na drobnejšie nakrájané pečivo, polejeme ho mliekom a premiešame. Necháme 5 minút odpočívať, potom pridáme mleté hovädzie aj bravčové mäso, vajce, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, nasekané lístky šalvie, dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a dobre premiešame.
  2. Navlhčenými rukami tvarujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút dozlatista.
  3. Na rozohriatom oleji restujeme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané 2 strúčiky cesnaku a restujeme dozlatista asi 5 minút. Pridáme lúpané paradajky z plechovky, balzamikový ocot, cukor a premiešame. Pridáme olivy nakrájané na plátky, väčšie kusy nakrájaných paradajok, cherry paradajky a niekoľko minút miešame na miernom ohni. Prilejeme vývar, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a pár minút povaríme.
  4. Do paradajkovej omáčky vložíme upečené guľôčky a varíme asi 20 minút. Omáčka zhustne a chute v nej sa krásne spoja. Zložíme z ohňa a vmiešame nakrájané lístky čerstvej bazalky.