Koložvárska kapusta
Šuhajíci pri panvici, 11. februára 2021
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
príprava
na 160 °C
Suroviny
500 g mleté |
|
150 g |
|
500 g |
|
500 g |
|
100 g |
|
500 ml |
|
2-3 ks |
|
4 strúčiky |
|
|
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
|
|
|
|
400 ml (alebo voda) |
|
|
|
(na vysypanie plechu) |
|
|
Postup
-
1
Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na masti do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a mleté mäso. Mäso restujeme, kým sa pekne celé nezatiahne a neoddelí na maličké kúsky. Pridáme papriky, rascu, čierne korenie a pretlak. Restujeme 2–3 minúty a podlejeme vývarom. Pridáme trošku čili a zmes dusíme asi 40 minút. Nakoniec dochutíme soľou.
- 2
Ryžu v hrnci orestujeme, jemne osolíme a zalejeme 400 ml vody. Prikryjeme a na malom plameni dusíme 10 minút. Ryžu varíme len do polomäkka.
- 3
Klobásu, ideálne polosuchú, nakrájame na kolieska. Pripravíme si kyslú kapustu a môžeme začať vrstviť. Pekáč vymastíme masťou a vysypeme strúhankou. Na spodok dáme kyslú kapustu, potom ryžu a klobásu. Prelejeme ragú z mletého mäsa. Takto vrstvíme 2–3 krát podľa veľkosti pekáča. Ukončíme kyslou kapustou.
- 4
V miske zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu. Osolíme a pridáme štipku mletého čierneho korenia a muškátového orechu. Zalejeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme 45 minút.
Tiež koložvárska kapusta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu