Koložvárska kapusta
Koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 11. februára 2021
Koložvárska kapusta
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
45 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g mleté
150 g
500 g
500 g
100 g
500 ml
2-3 ks
4 strúčiky
1 PL
1 PL
3 PL
1 ČL
1/2 ČL
400 ml (alebo voda)
 (na vysypanie plechu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na masti do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a mleté mäso. Mäso restujeme, kým sa pekne celé nezatiahne a neoddelí na maličké kúsky. Pridáme papriky, rascu, čierne korenie a pretlak. Restujeme 2–3 minúty a podlejeme vývarom. Pridáme trošku čili a zmes dusíme asi 40 minút. Nakoniec dochutíme soľou.

  2. 2

    Ryžu v hrnci orestujeme, jemne osolíme a zalejeme 400 ml vody. Prikryjeme a na malom plameni dusíme 10 minút. Ryžu varíme len do polomäkka.

  3. 3

    Klobásu, ideálne polosuchú, nakrájame na kolieska. Pripravíme si kyslú kapustu a môžeme začať vrstviť. Pekáč vymastíme masťou a vysypeme strúhankou. Na spodok dáme kyslú kapustu, potom ryžu a klobásu. Prelejeme ragú z mletého mäsa. Takto vrstvíme 2–3 krát podľa veľkosti pekáča. Ukončíme kyslou kapustou.

  4. 4

    V miske zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu. Osolíme a pridáme štipku mletého čierneho korenia a muškátového orechu. Zalejeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme 45 minút.

Diskusia k receptu