Kaša „lentil dahl“ k jahňaciemu lýtku na zelenine
šéfkuchár Roset Boutique Hotela v Bratislave, 15. januára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Fantázia, radosť, vášeň... dnes už tieto tri ingrediencie nechýbajú ani v prílohovej kuchyni. Preč sú časy, keď sa na tanieroch striedali len zemiaky, ryža, Zobraziť celý popisFantázia, radosť, vášeň... dnes už tieto tri ingrediencie nechýbajú ani v prílohovej kuchyni. Preč sú časy, keď sa na tanieroch striedali len zemiaky, ryža, cestoviny či prívarky. Dobrí kuchári stavajú ľahkú a nápaditú prílohu na roveň toho najchutnejšieho mäsa.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Kaša: | |
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
10 g |
|
|
|
|
|
1 l |
|
|
|
2 g |
|
Jahňacie lýtka: | |
4 ks |
|
500 g |
|
15 g |
|
250 g |
|
1,5 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Opečená zelenina: | |
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Šalotku, cesnak a rascu opražíme na olivovom oleji, pridáme lúpané paradajky, opražíme a podľa potreby prilievame zeleninový vývar. Ďalej pridáme už len garam masalu, kurkumu a červenú šošovicu. Všetko spolu povaríme domäkka (počas varenia podľa potreby dolievame vývar) a potom rozmixujeme a prepasírujeme.
- 2
Jahňacie lýtka: Cibuľu opražíme na olivovom oleji dohneda, pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska, rozmarín, soľ, cesnak, celé čierne korenie a červené víno. Do základu vložíme lýtka a dusíme asi 1,5 hodiny domäkka. Potom lýtka vyberieme, šťavu prepasírujeme a dochutíme soľou a korením.
- 3
Opečená zelenina: Cuketu, zelenú papriku a cukrový hrášok spolu sprudka opražíme na olivovom oleji, dochutíme soľou, korením a tymianom.
Tiež jahňacina:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Jahňacie lýtko dostať kúpiť v špecializovaných mäsiarstvach.
"dal" je zrejme strukovina, takze Lentil Dal je pravdepodobne upresnenie druhu strukoviny. Na blogu @methi mozes najst napr. Urid Dal alebo Toor Dal a pod. Keby sa tu zastavila @methi , urcite by to vedela lepsie vysvetlit, ale v podstate ten nazov asi nebude nespravny. To tvoje "red" je len upresnenim o aku sosovicu sa jedna.
Okrem toho "indicky jazyk" neexistuje :-D
Dal, Dhal, alebo Dahl - každý píše ináč.... je tradičné indické alebo aj pakistánske jedlo, kaša zo strukovín. Najčastejšie červená šošovica, ale môže byť aj cícer, fazuľa, obyčajná šošovica. Lentil Dahl znamená, že je zo šošovice. Red...že z červenej.
trosku nechapem, preco to vysvetlujes mne a nie polepetkovi, ved ja som napisala zhruba nieco podobne ako ty. Mne je jasne, tak ako Polepetkovi, ze Lentil Dal je zo sosovice. Asi ta pomylili moje slova "zrejme" a "pravdepodobne", ale kedze nepoznam hindčinu (ak vobec ten vyraz je z hindciny), tak nebudem tvrdit na 100% co presne slovo Dal znamena. Ci to je kasa by som si nebola az taka ista, lebo Miska to tusim pouziva ako surovinu