Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami fotorecept
Jedno z obľúbených jedál môjho manžela, ktorý ho paradoxne sprvoti nechcel ani ochutnať.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 200 g čerstvý (bez kože) |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
| 2 ks |
|
| 150 g (Tesco Risotto rice) |
|
| 150 ml |
|
| 1 l (najlepšie nesolený) |
|
|
|
|
|
|
|
| 100 g |
|
| 100 g (mrazený alebo z konzervy) |
|
| 50 g (Grana Padano) |
|
| 2 PL |
|
| z 1/2 citróna |
|
| 1 hrsť |
|
Postup
-
1
Ako prvé som si pripravila vývar. Ak nemáte zrovna hotový, postačíia vám 2 ks zeleninového bujónu a liter vody. Horúci vývar si dajte na sporák do rajnice na najnižšiu teplotu, aby vám počas varenia nevychladol a prilievali ste ho teplý. Studený vývar vám ryžu vždy schladí a budete ju variť oveľa dlhšie.
-
2
Cibuľu nasekáme nadrobno a podusíme na miernom ohni na troche olivového oleja v hlbšej panvici.
-
3
Pridáme bobkové listy, ryžu a premiešame.
-
4
Podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridávame po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata. Ochutíme soľou a čiernym korením.
- 5
S naliatím prvej naberačky vývaru si nastavíme časovač na 20 minút.
- 6
Vývar prilievajte vtedy, keď na povrchu hladiny ryža začína vykúkať.
- 7
Asi po 10 minútach pridáme na kocky nakrájaného lososa zbaveného kože a cherry paradajky nakrájané na polovice. Ďalej varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto. Bobkové listy vyberieme a pridáme rozmrazený hrášok (ja som použila z konzervy).
- 8
Keď je ryža uvarená (asi po 20-22 minútach), pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, odstavíme z plameňa a primiešame maslo. Ochutíme citrónovou šťavou a nahrubo nakrájanými lístkami bazalky. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty odpočívať.
- 9
Servírujeme ozdobené bazalkou.
- 5









Diskusia k receptu