Krémové rizoto
Krémové rizoto

Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 20:03

Jedno z obľúbených jedál môjho manžela, ktorý ho paradoxne sprvoti nechcel ani ochutnať.

3-4
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g čerstvý (bez kože)
1 ks
2 ks
150 g (Tesco Risotto rice)
150 ml
1 l (najlepšie nesolený)
100 g
100 g (mrazený alebo z konzervy)
50 g (Grana Padano)
2 PL
z 1/2 citróna
1 hrsť



Postup

  1. 1

    Ako prvé som si pripravila vývar. Ak nemáte zrovna hotový, postačíia vám 2 ks zeleninového bujónu a liter vody. Horúci vývar si dajte na sporák do rajnice na najnižšiu teplotu, aby vám počas varenia nevychladol a prilievali ste ho teplý. Studený vývar vám ryžu vždy schladí a budete ju variť oveľa dlhšie.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nasekáme nadrobno a podusíme na miernom ohni na troche olivového oleja v hlbšej panvici.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme bobkové listy, ryžu a premiešame.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridávame po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata. Ochutíme soľou a čiernym korením.

  5. 5

    S naliatím prvej naberačky vývaru si nastavíme časovač na 20 minút.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vývar prilievajte vtedy, keď na povrchu hladiny ryža začína vykúkať.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi po 10 minútach pridáme na kocky nakrájaného lososa zbaveného kože a cherry paradajky nakrájané na polovice. Ďalej varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto. Bobkové listy vyberieme a pridáme rozmrazený hrášok (ja som použila z konzervy).

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je ryža uvarená (asi po 20-22 minútach), pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, odstavíme z plameňa a primiešame maslo. Ochutíme citrónovou šťavou a nahrubo nakrájanými lístkami bazalky. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty odpočívať.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Servírujeme ozdobené bazalkou.

    Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu