Rožky ako z pekárne fotorecept
porcií
na 250 °C
Postup
-
1
Pripravíme kvások: V miske zmiešame vlažnú vodu (180 ml), mlieko (120 ml), sušené droždie (7 g) a cukor (1 ČL). Premiešame a necháme 5–10 minút stáť, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť malé bublinky.
- 2
Vymiesime cesto: Zmiešame hladkú (300 g) a polohrubú múku (200 g), soľ, pridáme roztopené maslo (2 PL) a vymiesime hladké, pružné cesto (rukou alebo robotom 8–10 minút). Cesto má byť mäkké, nie lepivé.
- 3
Prvé kysnutie: Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teple, aby narástlo na dvojnásobok. Výsledok môžete vidieť na fotke.
- 4
Rozdelenie cesta: Nakysnuté cesto rozrežeme na 8–10 približne rovnakých kúskov.
- 5
Tvarovanie rožkov: Každý kúsok vyvaľkáme do oválneho tvaru. Širšiu stranu jemne roztiahneme a zvinieme smerom k špicu, aby vznikol tvar rožka. Uložíme na plech s papierom
- 6
Druhé kysnutie: Rožky prikryjeme utierkou a necháme ešte 30–40 minút podkysnúť.
- 7
Potretie: Tesne pred pečením ich potrieme slanou vodou.
- 8
Pečenie: Rúru zohrejeme na 250 °C (horný/dolný ohrev). Na spodok rúry dáme plech s 200 ml horúcej vody, aby vznikla para (5–8 minút), potom plech s vodou vyberieme. Rožky pečieme 10–15 minút dozlatista. Výsledok stojí za to. Dobrú chuť.
Tiež domáce rožky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu