Domáce rožky
Domáce rožky

Rožky ako z pekárne fotorecept

tatianka2008 - fotkatatianka2008, včera 14:15
9
porcií
10-15 minút
na 250 °C

Suroviny

300 g
200 g
180 ml
120 ml
7 g
10 g
1 ČL
2 PL roztopené
Na potretie:



Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások: V miske zmiešame vlažnú vodu (180 ml), mlieko (120 ml), sušené droždie (7 g) a cukor (1 ČL). Premiešame a necháme 5–10 minút stáť, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť malé bublinky.

  2. 2

    Vymiesime cesto: Zmiešame hladkú (300 g) a polohrubú múku (200 g), soľ, pridáme roztopené maslo (2 PL) a vymiesime hladké, pružné cesto (rukou alebo robotom 8–10 minút). Cesto má byť mäkké, nie lepivé.

  3. 3

    Prvé kysnutie: Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teple, aby narástlo na dvojnásobok. Výsledok môžete vidieť na fotke.

    Rožky ako z pekárne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelenie cesta: Nakysnuté cesto rozrežeme na 8–10 približne rovnakých kúskov.

  5. 5

    Tvarovanie rožkov: Každý kúsok vyvaľkáme do oválneho tvaru. Širšiu stranu jemne roztiahneme a zvinieme smerom k špicu, aby vznikol tvar rožka. Uložíme na plech s papierom

    Rožky ako z pekárne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhé kysnutie: Rožky prikryjeme utierkou a necháme ešte 30–40 minút podkysnúť.

    Rožky ako z pekárne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potretie: Tesne pred pečením ich potrieme slanou vodou.

  8. 8

    Pečenie: Rúru zohrejeme na 250 °C (horný/dolný ohrev). Na spodok rúry dáme plech s 200 ml horúcej vody, aby vznikla para (5–8 minút), potom plech s vodou vyberieme. Rožky pečieme 10–15 minút dozlatista. Výsledok stojí za to. Dobrú chuť.

    Rožky ako z pekárne (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobre vyzerajú, ešte som nepiekla chlieb ani pečivo, len sa pýtam, ten plech s rožkami dáme do rúry až sa vyhreje na tú teplotu, alebo ho vložíme ešte do studenej, pri zapnutí? A plech s vodou dáme až keď tam budú tie rožky v rúre? Ďakujem za vysvetlenie.....