Apolenkin cesnekáč so slaninkou fotorecept
Moja maminka Apolenka zo Slávnického Podhoria nám vždy urobí radosť so svojim "cesnekáčom" , ktorý už uzrel svetlo sveta aj v lokálnej knižke receptov Zobraziť celý popisMoja maminka Apolenka zo Slávnického Podhoria nám vždy urobí radosť so svojim "cesnekáčom" , ktorý už uzrel svetlo sveta aj v lokálnej knižke receptov našich rodičov a starých rodičov. Sľúbila som jej však, že ho zvečním aj v podobe fotoreceptu na internete. Cesnekáč je plný vône a cesnakovej chuti. Hodí sa miesto chlebíka k hustým polievkam, kapuste, gulášu alebo iba tak sám o sebe.
porcií
na 190 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 600 g |
|
| 2 ks (menšie, uvarené v šupke |
|
| 550 ml |
|
| 10 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1-2 PL |
|
| 1-2 PL |
|
| Na vrch cesnekáča: | |
| 2 stredne veľké hlávky |
|
| 1 KL |
|
| 150 ml |
|
| 230 g |
|
| Na vymastenie a vysypanie plechu: | |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z droždia, cukru, lyžice múky a letnej vody si pripravíme kvások. Pridáme do neho rascu a ak máme možnosť aj kôprové semienka, ktoré dodajú príjemnú chuť. Ak ich nemáme k dispozícii, pridáme miesto nich viac rasce.
-
2
Zemiaky uvarené v šupke (môžu byť aj z predchádzajúceho dňa), očistíme a nastrúhame na jemno v miske na prípravu cesta.
-
3
K nastrúhaným zemiakom pridáme "naštartovaný" kvások, soľ a postupne pridávame múku. Varechou vypracujeme cesto, ktoré nie je veľmi tuhé (o to sa postarajú pridané varené zemiaky).
-
4
Cesto prikryjeme a dáme kysnúť do tepla na cca 40 - 50 minút. V priebehu kysnutia ho 1-2 krát premiešame. Počas oddychovania cesta si pripravíme cesnakovú zmes. Do misky pretlačíme cesnak, pridáme soľ a olej a spolu vymiešame. Tiež nakrájame údenú slaninku.
-
5
Vykysnuté cesto vylejeme na olejom vymastený veľký plech (kto chce môže vysypať aj hrubou múkou, ja som v tomto recepte plech iba vymastila). Nevaľkáme, ale olejovými rukami ho rovnomerne roztiahneme na plech.
-
6
Polovicu cesnakovej zmesi nanesieme navrch cesta a prstami jemne pritlačíme. Tiež uložíme a zatlačíme kúsky slaninky. Slaninku uložíme pravidelne tak, aby sme potom pomedzi ňu ľahko krájali cesnekáč a slaninka ostala v ceste. Všetko necháme ešte cca 30 minút kysnúť.
-
7
Následne dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 190 -200 °C. Pečieme 35 - 40 minút, záleží od rúry. Upečený cesnekáč ešte teplý potrieme druhou polovicou cesnakovej zmesi. Necháme mierne vychladnúť a môžeme krájať. Prajem dobrú chuť každému milovníkovi cesnakovej chuti!









Diskusia k receptu