Divinové ragú

Divinové ragú s haluškami z červenej repy

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mäsa odstránime šľachy a blany a mäso nakrájame na kúsky. Opečieme ho na oleji zo všetkých strán. Ak chcete mať mäso mimoriadne krehké, namočte ho vopred na noc do jogurtu alebo cmaru.
  2. Opečené mäso vyberieme z hrnca, osolíme, okoreníme a odložíme bokom. Medzitým ošúpeme a nakrájame mrkvu, cibuľu a cesnak. Nakrájame aj šalotku a pór.
  3. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu a restujeme ju.
  4. Podlejeme červeným vínom a vývarom a necháme zovrieť. Pridáme bobkový list, klinčeky, bobule borievky, tymian a nakoniec mäso.
  5. Dusíme prikryté v hrnci v rúre vyhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 60–70 minút, kým mäso nie je mäkké.
  6. Nakoniec z ragú odstránime bobkový list, klinčeky a bobule borievky. Vmiešame créme fraîche (alebo smotanu) a ochutíme soľou, korením a kajenským korením.
  7. Na halušky zemiaky v šupke vložíme do hrnca s vodou a uvaríme do mäkka. Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky.
  8. Predvarenú červenú repu nakrájame na kocky a rozmixujeme najemno. Vložíme do kuchynskej utierky a dôkladne z nej vyžmýkame tekutinu.
  9. Vyžmýkanú červenú repu zmiešame so zemiakmi, žĺtkom, s múkou, muškátovým orieškom, so soľou a s korením a vypracujeme hladké a mäkké cesto.
  10. Pracovnú plochu posypeme múkou. Z cesta vytvarujeme podlhovasté, 2 cm hrubé valčeky. Tie nakrájame na približne 2 cm široké kúsky.
  11. V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú dobre osolíme. Znížime teplotu a dáme do nej halušky.
  12. Varíme 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Potom halušky vyberieme a pokvapkáme olejom.
  13. Na taniere servírujeme ragú a halušky, ozdobíme kúskom pomaranča a smotanou.