Komentáre najnovšie
Pridaj diskusiuDiskusie
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár dnes 04:47
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 280 najnovší komentár dnes 14:04
- Alena45: Poznáte pánsku tekvicu ? 15 najnovší komentár 12. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 280 najnovší komentár dnes 14:04
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár dnes 04:47
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 28 najnovší komentár 16. februára 2025
- Siisa: Vie niekto čo sú v skutočnosti kvasnice - droždie ? 10 najnovší komentár 15. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 121 najnovší komentár dnes 14:04
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár dnes 04:47
- Alena45: Poznáte pánsku tekvicu ? 3 najnovší komentár 12. februára 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 20. februára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Paprikové kura s ryžou z jedného pekáča VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom VIDEO
-
Potrebujete vyčistiť zanesenú termosku? Tieto obyčajné kuchynské suroviny vám pomôžu VIDEO
-
Že vyšľahaná šľahačka do mrazničky? Aj keď to znie neuveriteľne, funguje to! VIDEO
-
Zemiakové ružičky, efektná príloha k slávnostnému jedlu VIDEO
-
Na každý deň: 10 jednoduchých koláčov, v ktorých zahviezdia všetky vaše džemy
-
Chutné voľno: Čo variť deťom cez jarné prázdniny? 10 tipov na jedlá, ktoré milujú
-
Porazte neduhy: Židovský penicilín, zázrak či bojovníčka proti chrípke. 11 receptov na polievky, ktoré liečia
-
Pre celú rodinu: Cestoviny, ktoré milujú všetky deti, jedlá z jedného pekáča aj sýta polievka. 11x sobotný obed z mletého mäsa
-
Lákavé a lahodné: Recepty na najlepšie zákusky s bielou čokoládou. Na slávnostné príležitosti, aj jednoduché bez pečenia
-
Bude to raz-dva: 11 receptov na mrveničkové koláče. Toto je skvelé riešenie, keď sa vám nechce piplať s cestom
-
Šťavnaté a plné chuti: Trhané mäso, super do žemlí, tortíl, aj na šalát. 10 receptov, s ktorými sa vám určite podarí
To nie je paprika, to je skaramelizovany med.
Spomienka na detstvo..."Džatky"
(kto nevie a chce vedieť Googli 🙂)
Na akúkoľvek tepelnú úpravu používam prerastenú ačokču, to znamená nad 4-5 cm, pretože tá už má vnútri semená a tie sú tvrdé. Najchutnejšia na surové jedenie je malá ačokča okolo 3 cm.
...tak do kuchyne som ešte nenakukol (ale viem si to vizualizovať, mala by si si tam trochu upratať!🙂)...ale pred vchodom už som bol... máte nad ním "zaujímavý" reliéf robotníka s vojakom osloboditeľom a neskôr okupantom🙂
Podľa foto paprikáš.... Ja zvyknem robiť len z pŕs (vykostené bez kože) a podlievam silným vývarom z kuracích skeletov. Na chuti to nič neuberie, je to rýchlejšie a lepšie sa to je.... A áno príloha musia byť halušky alebo kolienka... Čokoľvek iné je heréza 😂😂
Skús, ale predpokladám, že uhádneš 🤣
Mame hádat? :-)
‘Vyskoc z vody’ - ani som tomu neverila ale to cesto fakt vyskočilo z vody .
Dakujeme za další vynikajuci recept!
Jej tak toto je nádherna torta.
No ty abys mi nekoukal do kuchyne, vid? Mela jsem predevcirem! Jo, pridala jsem dve mailnky, posledni rajčátka. Kdyz se nekdo opičí, je to opičák? :-)
Robíte doma perkelt alebo paprikáš? A ste si istí? Táto téma totiž vôbec nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Tipujete, že rozdiel bude v smotane? Veru nie, správnu odpoveď by uhádol málokto.
Autor článku Janka Snopková
Robíte doma perkelt alebo paprikáš? A ste si istí? Táto téma totiž vôbec nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Mnohé gazdinky i staré mamy majú na to rôzne názory, vo výklade sa nezhoduje ani oficiálna literatúra, o internete nehovoriac. Niektoré zdroje uvádzajú, že rozdiel je v smotane. Niekde sa uvádza, že smotana ide do perkeltu a inde zas, že do paprikáša. Ani Google Translator v tom nemá jasno a YouTube automatický prekladač už vôbec. V nejednom videu automatický prekladač titulkov prekladá PERKELT ako PAPRIKASH.
Celej veci sa na koreň pozrel milovník gastronómie a šikovný kuchár Jozef Hucman. „Skutočný rozdiel je už natoľko zabudnutý, že aj naše babky, či dokonca profesionálni šéfkuchári prevzali všeobecne zažité omyly a skutočný rozdiel naozaj nepoznajú,“ prezrádza.
Kde je teda rozdiel, keď nie v SMOTANE?
Všetky zdroje sa zhodujú na tom, že perkelt aj paprikáš sú maďarské pojmy. „To ale neznamená, že maďarská babka pozná rozdiel,“ smeje sa Jozef Hucman. Ako vysvetľuje, základný rozdiel vychádza z názvoslovia.
Perkelt – pochádza z maďarského slova pörkölt, čo znamená pražený. Pri príprave sa na masti (oleji) popraží cibuľa, pridá sa mletá paprika, mäso a až následne sa môže podliať (nemusí). Konzistenciou pripomína hustejší maďarský alebo viedenský guláš.
Paprikáš - opraží sa cibuľa, pridá mletá paprika a môže sa pred pridaním mäsa (hlavne kuracieho) podliať vývarom (alebo voda + bujón). Paprikáš môže mať aj perkeltový základ (podleje sa po pridaní mäsa), avšak do paprikáša môže ísť ešte nakrájaná paprika. Konzistenciou pripomína skôr kotlíkový guláš.
Smotanou môžeme zahustiť aj paprikáš a aj perkelt. Nie všade sa to robí, ale je to celkom bežné. Z perkeltu môžeme spraviť paprikáš, opačne ale nie. Hlavný rozdiel teda nie je primárne v ingredienciách, ale v postupe prípravy. Perkelt sa praží a paprikáš dusí - varí. „Hoci, tento rozdiel sa časom zotrel a obe jedlá sa postupne stávajú jedným. Pripúšťam aj isté percento, že sa mýlim, nič to nemení na fakte, že obe jedlá patria medzi klenoty domácej kuchyne a či už si ho dáme s haluškami - perkelt alebo v ňom plávajú varené zemiaky - paprikáš, určite si na nich dobre pochutíme,“ doplnil Jozef Hucman.
Jožkovi ďakujeme za analýzu :)