Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
tiginko
„Škvarkovo-orechové pagáčiky bez kysnutia (fotorecept)”
po všetkých receptoch na výborné oškvarkové pagáčiky je tento u nás jednoznačne TOP. Pre mňa jednoznačný bonus - za dve hodiny sú hotové od váženia surovín až po upečenie, teda ak robíte len jednu dávku. Absolútne na špičke s rýchlym spracovaním, chuťou sú mimoriadne obľúbené zrejme kvôli pridaným orechom (pozor na alergikov). Najobľúbenejšie sú pozliepané odkrojky, lebo sa neunúvam so znovurozvaľkaním, len pospájam odkrojky do neforemného útvaru. Moja vychytávka: do vajíčka na potretie primiešam sezamové semienka. Vyhnem sa tak opadávaniu semienok po upečení. Ďakujem Izka prvý krát, ale už má za sebou veľa repríz
bugout
„Čo dnes varíte? September 2023”
@kuko95 (8.9.2023 14:39)

Podľa foto paprikáš.... Ja zvyknem robiť len z pŕs (vykostené bez kože) a podlievam silným vývarom z kuracích skeletov. Na chuti to nič neuberie, je to rýchlejšie a lepšie sa to je.... A áno príloha musia byť halušky alebo kolienka... Čokoľvek iné je heréza 😂😂
jafet
„Domáca údená slanina”
Dobrý deň, mal by som otázku. V 2. kroku uvádzate že sa urobí nálev zo soli a korenín a ten dáme na slaninu. A hneď na to spomínate že dáme tam aj koreniny. Ktoré koreniny ? Tie sme predsa použili do nálevu. Je to omyl alebo treba dať ešte nejaké extra koreniny ?
mijaita
„Kurací perkelt (videorecept)”
Perkelt a paprikáš – viete, v čom sa líšia?
Robíte doma perkelt alebo paprikáš? A ste si istí? Táto téma totiž vôbec nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Tipujete, že rozdiel bude v smotane? Veru nie, správnu odpoveď by uhádol málokto.
Autor článku Janka Snopková

Robíte doma perkelt alebo paprikáš? A ste si istí? Táto téma totiž vôbec nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Mnohé gazdinky i staré mamy majú na to rôzne názory, vo výklade sa nezhoduje ani oficiálna literatúra, o internete nehovoriac. Niektoré zdroje uvádzajú, že rozdiel je v smotane. Niekde sa uvádza, že smotana ide do perkeltu a inde zas, že do paprikáša. Ani Google Translator v tom nemá jasno a YouTube automatický prekladač už vôbec. V nejednom videu automatický prekladač titulkov prekladá PERKELT ako PAPRIKASH.

Celej veci sa na koreň pozrel milovník gastronómie a šikovný kuchár Jozef Hucman. „Skutočný rozdiel je už natoľko zabudnutý, že aj naše babky, či dokonca profesionálni šéfkuchári prevzali všeobecne zažité omyly a skutočný rozdiel naozaj nepoznajú,“ prezrádza.

Kde je teda rozdiel, keď nie v SMOTANE?

Všetky zdroje sa zhodujú na tom, že perkelt aj paprikáš sú maďarské pojmy. „To ale neznamená, že maďarská babka pozná rozdiel,“ smeje sa Jozef Hucman. Ako vysvetľuje, základný rozdiel vychádza z názvoslovia.

Perkelt – pochádza z maďarského slova pörkölt, čo znamená pražený. Pri príprave sa na masti (oleji) popraží cibuľa, pridá sa mletá paprika, mäso a až následne sa môže podliať (nemusí). Konzistenciou pripomína hustejší maďarský alebo viedenský guláš.

Paprikáš - opraží sa cibuľa, pridá mletá paprika a môže sa pred pridaním mäsa (hlavne kuracieho) podliať vývarom (alebo voda + bujón). Paprikáš môže mať aj perkeltový základ (podleje sa po pridaní mäsa), avšak do paprikáša môže ísť ešte nakrájaná paprika. Konzistenciou pripomína skôr kotlíkový guláš.



Smotanou môžeme zahustiť aj paprikáš a aj perkelt. Nie všade sa to robí, ale je to celkom bežné. Z perkeltu môžeme spraviť paprikáš, opačne ale nie. Hlavný rozdiel teda nie je primárne v ingredienciách, ale v postupe prípravy. Perkelt sa praží a paprikáš dusí - varí. „Hoci, tento rozdiel sa časom zotrel a obe jedlá sa postupne stávajú jedným. Pripúšťam aj isté percento, že sa mýlim, nič to nemení na fakte, že obe jedlá patria medzi klenoty domácej kuchyne a či už si ho dáme s haluškami - perkelt alebo v ňom plávajú varené zemiaky - paprikáš, určite si na nich dobre pochutíme,“ doplnil Jozef Hucman.

Jožkovi ďakujeme za analýzu :)