Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč s blumami a posýpkou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 24. septembra 2025
Tvarohový koláč s blumami a posýpkou
Foto: Kulinární studio MAFRA
16
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
50 g
 štipka
20 g čerstvé
150 ml
2 ks
z 1/2 citróna
60 g (+ na vymastenie plechu)
Náplň:
300 g
30 g
250 g
1 ks
100 g
1 bal.
z 1/2 citróna
Posýpka:
30 g
30 g
40 g
40 g



Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme ho polovicou vlažného mlieka, z okrajov primiešame trochu múky a kvások necháme vzísť.

  2. 2

    Keď kvások vzíde, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a kôru z 1/2 citróna. Premiešame, potom vlejeme rozpustené maslo a vypracujeme hladké, polotekuté cesto.

  3. 3

    Plech vymastíme maslom a cesto naň rovnomerne rozotrieme stierkou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

  4. 4

    Odkôstkované blumy, nakrájame na plátky, premiešame s cukrom a necháme chvíľu odležať.

  5. 5

    Tvaroh vymiešame so žĺtkom, s cukrami a šťavou z 1/2 citróna.

  6. 6

    Po vykysnutí cesta rozotrieme tvarohovú náplň na povrch v pruhoch a medzi ne rozložíme blumy.

  7. 7

    Na posýpku v miske prstami zmiešame múku, cukor a maslo. Primiešame mandľové lupienky. Koláč rovnomerne posypeme.

  8. 8

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút dozlatista.

Diskusia k receptu