Tvarohový koláč s blumami a posýpkou
mesačník Varecha, 24. septembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 50 g |
|
| štipka |
|
| 20 g čerstvé |
|
| 150 ml |
|
| 2 ks |
|
| z 1/2 citróna |
|
| 60 g (+ na vymastenie plechu) |
|
| Náplň: | |
| 300 g |
|
| 30 g |
|
| 250 g |
|
| 1 ks |
|
| 100 g |
|
| 1 bal. |
|
| z 1/2 citróna |
|
| Posýpka: | |
| 30 g |
|
| 30 g |
|
| 40 g |
|
| 40 g |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme ho polovicou vlažného mlieka, z okrajov primiešame trochu múky a kvások necháme vzísť.
- 2
Keď kvások vzíde, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a kôru z 1/2 citróna. Premiešame, potom vlejeme rozpustené maslo a vypracujeme hladké, polotekuté cesto.
- 3
Plech vymastíme maslom a cesto naň rovnomerne rozotrieme stierkou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
- 4
Odkôstkované blumy, nakrájame na plátky, premiešame s cukrom a necháme chvíľu odležať.
- 5
Tvaroh vymiešame so žĺtkom, s cukrami a šťavou z 1/2 citróna.
- 6
Po vykysnutí cesta rozotrieme tvarohovú náplň na povrch v pruhoch a medzi ne rozložíme blumy.
- 7
Na posýpku v miske prstami zmiešame múku, cukor a maslo. Primiešame mandľové lupienky. Koláč rovnomerne posypeme.
- 8
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút dozlatista.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu