Jahodová roláda
Jahodová roláda

Jahodová roláda

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 26. septembra 2025

Vynikajúca roláda!

12-15
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
štipka
80 g
60 g
15 g
Krém:
400 g
250 g
60 g (mrazom sušené)
100 g
Okrem toho:
100 g
200 g
 na potretie (čierna ríbezľa)



Postup

  1. 1

    V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena postupne prisypeme kryštálový cukor a vytvoríme tuhý sneh. Časť snehu pridáme do žĺtkov, premiešame, pridáme k zvyšným bielkom a zľahka zapracujeme. Preosejeme múku s kakaom a ručne vymiešame, kým sa v ceste stratia všetky biele a suché časti.

  2. 2

    Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Po upečení korpus zrolujeme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme mascarpone s tvarohom do polotuha. Pridáme rozmixované, mrazom sušené jahody a nakoniec prilejeme roztopenú vychladnutú bielu čokoládu. Všetko spolu dôkladne premiešame.

  4. 4

    Korpus opatrne rozrolujeme, potrieme džemom. Na potretie použijeme ¾ krému, okraje necháme voľné, opäť zrolujeme a odložíme do chladničky, ideálne cez noc. ¼ krému odložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

  5. 5

    Horkú čokoládu roztopíme, vložíme do cukrárskeho vrecka, odstrihneme špičku, polejeme roládu a necháme stuhnúť. Jahodovú roládu dozdobíme zvyšným krémom a čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu

kucharka
Roláda ako maľovaná. A jednoduchá. Určite upečiem.
Mrazom sušené maliny som akurát nedávno kúpila, bude malinová. :-)