Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Hustá šošovicová polievka

simonaaaaaaaa - bez fotkysimonaaaaaaaa, 21. augusta 2024
Hustá šošovicová polievka
Foto: simonaaaaaaaa

Výborná šošovicová polievka.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2  ks (dlhá tenká)
1  ks veľká
2 strúčiky
1 ČL
2 l
4  ks väčšie
4 ks
8 ks
200 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Šošovicu namočíme do vody na 2 hodiny. Vodu z namočenia zlejeme a šošovicu v hrnci zalejeme čerstvou studenou vodou. Privedieme do bodu varu a vodu opäť zlejeme. To preto, aby sme zbavili polievku látok spôsobujúcich nadúvanie.

  2. 2

    Vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji osmažíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Prihodíme bobkový list.

  3. 3

    Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Poprášime mletou paprikou a spolu všetko prudko opečieme. Pozor, nie dlho, aby mletá paprika nezhorkla. Približne 8 minút.

  4. 4

    Zalejeme horúcim vývarom, ktorý som už mala dopredu nachystaný. Pridáme šošovicu a varíme 10 minút. Nesolíme, až ku koncu varenia, aby šošovica nestvrdla...

  5. 5

    Medzitým si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky a párky, ktoré krájame na kolieska.

  6. 6

    Zemiaky opatrne vložíme do polievky. Varíme 15 minút.

  7. 7

    Pripravíme si zátrepku zmiešaním 2 PL múky a 200 g smotany na šľahanie.

  8. 8

    Do polievky pridáme zátrepku a povaríme ešte 20 minút. Občas premiešame. Polievku vypneme a necháme chvíľu odstáť.

  9. 9

    Ja som viac neokorenila. Na vývar som použila 3 kocky slepačieho bujónu a 2 l vody.

Diskusia k receptu

farbuska
Áno, takáto polievočka je naozaj výborná. Výber klobásy/párkov a stupeň pikantnosti si každý môže prispôsobiť.
1x sobon
pivonka
Už som ju dnes aj uvarila, prišla mi na chuť. Bola dobrá, len šošovice som dala menej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia