Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
mijaita
„Snídání v květnu 2023 (5)”
@stefanm (27.5.2023 13:39)
Noooo, to nejaky cas ne, ale uz chodim doma bez berli! Az do 1., to budu muset 4 poschodi dolu, pak zas nahoru a 2. dolu :-) Ale dam to!! Pak si dam plavaci tyden jako rehabku a bude dobre. Musí!
Ono vsechno chce cas, nic nejde taky rychle, jak by si jeden predstavoval a přál.
mijaita
„Snídání v květnu 2023 (5)”
@stefanm (26.5.2023 09:27)
TAK! :-) :-)
Opak je pravdou, zasloužíš si pochvalu před nastoupenou Varechou!!
V sanitce jsem si rikala, co si jen dam, kdyz chut na nic nemam. A v mailu od tebe jahuuudky!! Skocily mi okamzite do chutí a jak vidíš, šlo to rychle!!! (s tim krupavym cukrem. to je blaho, vid?)
Takže co? DÍKYYYY!!
Ty uz v poradku? Už nás vidíš? :-)




bugout
„Kórejské vajíčka mayak (videorecept)”
@zahra (27.5.2023 07:43)

Robievam do ramenu podobné. Keď som ich prvý krát skúšal robil som jedno 😂😂 Doma sme dvaja a reálne sa mi aj tak viac ako dve neoplatí [práve mi dve sedia (plávu v náleve) v chladničke] pripravovať. Ale vždy mám dobrý pocit keď tam nedám len tak obyčajne vajíčko. Takéto vajíčko (teda na tvrdo, resp. hnilčku alebo ako to nazvať) je pre mňa len taký bonus do ramenu, ako hlavné jedlo ma neláka takže nemám zväčša nejaké veľké využitie prene.
dvorka
„Úloha rôznych surovín v kysnutom ceste”
Ja sa nepovažujem za pekárku, aj keď od kedy som sa vydala rada pečiem z kysnutého cesta. Začínala som podľa receptov: na kilo múky 2 kocky droždia a do tukového cesta maslo. Fajn. cesto rýchlo vykyslo a bolo nadýchané, všetkých z neho nadúvalo, tukové pečivo mi rýchlo obschlo ak sa hneď nezjedlo. Rokmi som veľa čítala, počúvala, kúpila som si niekoľko kníh hlavne od zahraničných pekárov a kuchárov a naučila som sa piecť s minimom čerstvého droždia a maslo som zamenila za repkový olej. Pečivo je nadýchané, nenadúva, vydrží aj niekoľko dní ako čerstvé, ak ho dám do pláteného vrecka a tak do sáčku. Na 100 g múky dávam 0,5 g čerstvého droždia ak pečiem pizzu, 1 gram droždia pri beztukových cestách ako je chlieb, rožky, bageta, 2 g droždia pri ceste s tukom. pravdaže to znamená že cesto kysne o niečo dlhšie. Ale všetko potrebuje svoj čas a ak chceme niečo urýchliť, tak sa to inde odzrkadlí ako negatívum. Naučila som sa že cesto musí vykysnúť raz toľko ako bolo pred kysnutím a samotné výrobky o polovičnú veľkosť. Čas kysnutia závisí aj od ročného obdobia a teda teploty v kuchyni. Moja mama nikdy nepiekla nič z kysnutého cesta lebo pre ňu to bolo "obyčajné" cesto a tak som sa nemala kde učiť. Moja prvotina? Dukátové buchtičky skončili na "smetisku dejín" nakoľko som nemala droždie, nevedela som čo to je a tak som si povedala že ho do cesta netreba. Ale, všetci nejak začíname.