Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
janamaria
„Stará verzia Varechy”
@redakcia (27.1.2023 20:03)

velka skoda. Bola to moja najoblubenejsia stranka hoci som nepridavala recepty no vela som sa priucila od skusenejsich kucharok a kucharov , teraz je to nehorazne mis mas.obrazky na pol obrazovky co musim presuvat aby som videla aky je dalsi recept ,je my luto ale uz je to o nicom .
chemik
„Pečený guláš so zemiakovou prikrývkou (videorecept)”
Tento recept mne zaujal svou totální odlišností od přípravy českých gulášů vždy začínajících silně vysmáhlou cibulí orestovanou na sádle. Konzistencí mi připomíná maďarský gulyas nebo slovenský kotlíkový, ale snadno připravitelný doma v troubě. Ta zapečená poklička z brambor totiž jistě zachová většinu silné masové šťávy z 0,5 l vývaru a 0,5 l vína neodpařenou. Už se těším na výsledek a recept budu šířit mezi kamarády.
helena10
„Jablková roláda (fotorecept)”
@mamec , ešte máme dooosť jabĺk. Ja som už pri niektorom recepte písala, že sme z minuloročnej úrody rozdali 8 veľkých prepraviek jabĺk a o niečo menej nám ostalo. Takže treba schasnovať maximum. Preto väčšina mojich receptov je s jablkami. Ale boli roky, že nebola skoro žiadna úroda.
Ďakujem za nahliadnutie rcp. Prajem pekný víkend. 🤗

evanaaa
„Stará verzia Varechy”
Takže ste to pre väčšinu z nás skomplikovali, nemá to začiatku ani konca, mám v tom zmätok.....škoda. Prečo tá zmena, bola tak potrebná? Nemám rada zmeny, zasa si navykať na niečo pre mňa chaotické, plno obrázkov, neviem, de vlastne začať. Pekne ďakujem.....
stefanm
„Co dnes vaříte? Január 2023 (24. díl)”
...ano...pridavam vám tu moju "Poctu haluške", ktorú som sem vložil v roku 2013!!! (toto je kópia!)
... dnes som si na to spomenul, keď som nám na obed pripravil fajne,klasicke, naše Slovenské halušky s bryndzou😋😋

Pocta haluške

Rozhodol si sa o chuť novú obohatiť jedla Tebou chystané ?
Ver tomu , nerob to !
Nepristane národu históriou ťažko skúšanému ,
A znojom svojím skrápajúcemu zem tvrdú , rodnú ,
By menil zvyky vekmi odskúšané
A zlákať sa nechal Hot dogom a aHamburgerom
A pritom na svoje Halušky s bryndzou , poliate opraženou slaninou zabúdal.

Ty obieľ zemiak v zemi vlastnej vyrastený , postrúhaj a osoľ ,
Pridaj múky z pšeničného kláska vymletej
(kto chceš aj vajco)
A do haluškovej hmoty vymiešaj .
I vsádzaj potom halušky do vody vrelej , uvar
A s bryndzou , v ktorej ukrytá je moc a hrdosť Slováka , rozmiešaj .
Nakoniec pridaj slaninu na škvarku spraženu , zapíjaj mliekom kyslým
A týmto jedlom živ sa naďalej .

Nedaj sa zlákať na krevety , homáre a kaviár ,
Verný buď svojej chuti .
Bo dopriate Slovákovi mora nebolo a za vôňou morskou a plodmi jeho
Diaľnicou A5 , zápchami prekliatou , k moru sa musí dopraviť a
Tam spoznávať chuť jeho a jeho plodov .
A , ver mi , milý priateľu , nie vždy to dobre dopadne .
Neraz Ty , zmorený v krutých brucha bolestiach
A hnačkou sužovaný , trpíš a v mysli spomínaš
Na kopce rodné , zeleňou žiariace a vôňu bryndze .
Buď verný , Slovák , Haluške bryndzovej!





mamec
„Do zásoby: 5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské...”
Orechy naložené v mede rozhodne nevydržia pár týždňov. Vydržia kým sa nezjedia :)
Po pár týždňoch od naloženia je skutočne škoda ich začať jesť. Hovorím z vlatnej skúsenosti, takéto orechy mávame už viac rokov na vianočnom stole. Posledné Vianoce sme jedli orechy, ktoré som do medu naložila v januári 2021. Bola to zmes vlašských orechov, mandlí a lieskovcov. Lieskovce potrebujú skutočne aspoň 1-2 roky, ale ja orechy používam aj so šupkou. Možno, keď sa zbavia šupky, tak sú dobré aj skôr. Pokaziť sa tak, či tak nemôžu, med predsa konzervuje.