Orechová roláda
Orechová roláda

Žerbó rezy ako roláda fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 22. septembra 2025

Fantastický zákusok na vianočné obdobie.

30
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
200 ml vlažné
21 g čerstvé
350 g
100 g zmäknuté
75 g
1 ks
Plnka:
400 g mleté
300 g
1 PL
Poleva:
250 g
75 ml



Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme kvások: vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a lyžicu múky, nechám stáť 10 minút.

  2. 2

    Do samostanej misky nasypeme múku, cukor, zmäknuté maslo, vajce a vlejeme pripravený kvások.

  3. 3

    Vypracujeme jednotné cesto, ktoré sa nelepí na steny misky. Cesto je mäkké, jemné. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť cca hodinu.

    Žerbó rezy ako roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plnku. Mleté orechy vymiešame s marmeládou a nakoniec pridáme lyžicu rumu.

  5. 5

    Cesto rozvaľkáme a predelíme na 2 časti tak, aby sa nám po zavinutí zmestili na plech. Natrieme plnku a opatrne rozotrieme.

    Žerbó rezy ako roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvinieme do rolády a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pripravené rolády nechávame ešte 20-25 minút na plechu podkysnúť. Potom pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov okolo 25-30 minút. Každý sa riadi svojou rúrou.

    Žerbó rezy ako roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnuté upečené rolády polejeme čokoládovou polevou, ktorú si nad parou pripravíme vymiešaním čokolády na varenie a oleja.

    Žerbó rezy ako roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rolády s polevou nechávame stuhnúť v chlade.

    Žerbó rezy ako roláda (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evanaaa
Ale aby som len neupozorňovala na chyby, rada by som z tej žerbo rolády aj ochutnala, iste je výborná.
mamka4
Roládka je krásna, názov je podľa regionov, aj žerbo, aj žebro a má to ešte tretí názov, ale neviem si ho teraz vybaviť.
mamka4
a už sa mi vybavil aj ten tretí názov sú to gerlachovské rezy, aj keď zase sa to môže líšiť podľa regionov.