Foto: Tatiana Plešová
Plodom sú nažky. V celej rastline je obsiahnutá mliečna šťava. Čakanka bola známa už v starom Egypte ako liečivá rastlina. Našli by sme ju rásť od nížin po podhorský stupeň. Čakanka sa vyskytuje predovšetkým na suchších lúkach, pri cestách a v jarkoch.
V Čakanke je obsiahnutý inulín, glykozid intybín, slizy, horčiny, triesloviny, slizy, cukor a soli draslíka. Pri pestovaných druhoch je obsah horčín znížený. Výťažok z Čakanky sa vyznačuje horkou chuťou a korenistou vôňou. Z rastlinky sa pripravuje odvar, ktorý má ľahký preháňavý účinok. Používa sa pri chorobách pečene, žlčníkových a obličkových kameňoch a zápaloch močových ciest.
Diskusia k článku
Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:
alebo
Registrácia
Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov