Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.)


Foto: Tatiana Plešová
Čakanka predstavuje trvácu rastlinu, patrí k vyšším rastlinám. Dorastá do výšky 30 – 130 cm. Vyznačuje sa priamou a rozkonárenou stonkou. Listy možno rozdeliť na dve skupiny: listy prízemnej ružice, ktoré sú podlhovasté a stonkové, ktoré sú sediace a kopijovité. Modré jazykovité kvety sa objavujú v mesiacoch júl – september.

Plodom sú nažky. V celej rastline je obsiahnutá mliečna šťava. Čakanka bola známa už v starom Egypte ako liečivá rastlina. Našli by sme ju rásť od nížin po podhorský stupeň. Čakanka sa vyskytuje predovšetkým na suchších lúkach, pri cestách a v jarkoch.

V Čakanke je obsiahnutý inulín, glykozid intybín, slizy, horčiny, triesloviny, slizy, cukor a soli draslíka. Pri pestovaných druhoch je obsah horčín znížený. Výťažok z Čakanky sa vyznačuje horkou chuťou a korenistou vôňou. Z rastlinky sa pripravuje odvar, ktorý má ľahký preháňavý účinok. Používa sa pri chorobách pečene, žlčníkových a obličkových kameňoch a zápaloch močových ciest.

Recepty s čakankou



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 07:45

Diskusia k článku



Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist