Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Lokše

alica7 - fotkaalica7, 13. novembra 2025
Lokše
Foto: alica7

Mäkučké lokše môžete naplniť sladkou aj slanou plnkou.

Suroviny

900 - 960 g staré
180 - 270 g (00)
9 g
Na potretie:



Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Vychladnuté ošúpeme, postrúhame najemno alebo prelisujeme. Pridáme 180 g preosiatej múky a soľ. Vypracujeme elastické cesto, ktoré necháme asi 15 minút postáť.

  2. 2

    Ak sa cesto lepí, pridáme múku podľa potreby. Cesto rozdelíme na 9 častí, urobíme z nich guľky, pomúčime a rozvaľkáme do kruhu s priemerom 22 cm a hrúbkou asi 2 mm.

  3. 3

    Lokše opečieme na zohriatej panvici nasucho z oboch strán. Panvicu vždy po každej lokši nasucho očistíme od múky. Hotové teplé lokše postupne ukladáme na seba a zvrchu potierame roztopenou masťou.

Diskusia k receptu

theflyingbaker
@alica7 (13.11.2025 17:41)

Áno, stačí len postrúhať? Lebo v recepte máš uvedené "nastrúhame A prelisujeme". Tak skvelé, ďakujem! Už dávno som chcela vedieť spraviť lokše. Ukladám si recept a vyskúšam :-)