Torta Golfista fotorecept
Torta pečená pre muža mojej kolegyne. Najväčšia pochvala pre mňa bola jej správa: "Zvyčajne posledok torty vyhadzujeme, lebo sa nikdy nedoje a pokazí Zobraziť celý popisTorta pečená pre muža mojej kolegyne. Najväčšia pochvala pre mňa bola jej správa: "Zvyčajne posledok torty vyhadzujeme, lebo sa nikdy nedoje a pokazí sa... a po tejto sa zaprášilo a neostalo z nej nič!" #RADOSTPIECT :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Pudingovo-maslový krém: | |
| 1000 ml |
|
| 4 bal. |
|
| 150 g (nalámaná) |
|
| 6 PL |
|
| 250 g |
|
| Šľahačkový krém: | |
| 400 ml |
|
| (voliteľné) |
|
| Čokoládový korpus: | |
| 12 ks (veľkosť M) |
|
| 12 PL |
|
| 9 PL |
|
| 7 PL |
|
| 1 bal. |
|
| štipka |
|
| Na vymastenie a vysypanie formy: | |
|
|
|
|
|
|
| Na potretie korpusov: | |
|
|
|
| Čokoládová ganache poleva: | |
| 200 ml (DeLuxe) |
|
| 200 g |
|
Postup
-
1
Pudingovo-maslový krém: V miske rozmiešajte čokoládový pudingový prášok s cukrom a asi 200 ml mlieka dohladka. Zvyšné mlieko (800 ml) priveďte v hrnci do varu. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania metličkou vlejte rozmiešanú pudingovú zmes. Varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne. Odstavte z ohňa a do horúceho pudingu ihneď zašľahajte nalámanú čokoládu na varenie, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s pudingom. Hotový puding prelejte do misy, na povrch priložte potravinársku fóliu (aby sa nevytvorila koža) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu, potom ideálne ešte vychladiť v chladničke.
- 2
Úplne vychladnutý čokoládový puding najprv krátko prešľahajte samotný. Potom doň postupne, po častiach, zašľahávajte zmäknuté maslo, kým nevznikne hladký krém. Dajte do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.
- 3
Korpusy: Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu (priemer 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky. Do misy k bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte ich elektrickým šľahačom na tuhý sneh. V druhej veľkej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej, hustej a nadýchanej peny (šľahajte aspoň 5 minút). V ďalšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a kypriaci prášok.
- 4
Do vyšľahanej žĺtkovej peny opatrne striedavo vmiešavajte (stierkou alebo na najnižších otáčkach šľahača) pripravenú sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite snehom. Miešajte len zľahka a krátko, kým sa suroviny nespoja, aby cesto zostalo nadýchané.
- 5
Hotové cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a povrch jemne uhlaďte. Môžete formou 1-2 krát jemne buchnúť o pracovnú dosku, aby unikli veľké vzduchové bubliny. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 35–40 minút. Rúru počas prvých 20-25 minút neotvárajte. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
- 6
Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho asi 10-15 minút chladnúť vo forme, potom opatrne uvoľnite obruč a nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke (ideálne hore dnom, aby sa vyrovnal).
- 7
Šľahačkový krém: Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha (môžete pridať stužovač pre lepšiu stabilitu).
- 8
Skladanie torty: Úplne vychladnutý korpus opatrne rozkrojte dlhým nožom na 3 rovnaké pláty. Položte prvý (spodný) plát korpusu na servírovací podnos. Potrite ho polovicou marmelády. Na marmeládu rovnomerne rozotrite tretinu čokoládového pudingového krému a naň rozotrite polovicu vyšľahanej šľahačky. Prikryte druhým plátom korpusu. Opäť ho potrite zvyšnou marmeládou, tretinou pudingového krému a zvyšnou šľahačkou. Prikryte tretím (vrchným) plátom korpusu a jemne pritlačte. Tortu dajte stuhnúť do chladničky na cca hodinu. Potom ju celú potrite zvyšným krémom a dajte dobre stuhnúť do chladničky.
- 9
Pripravte čokoládovú ganache: Smotanu na šľahanie (200 ml) zohrejte v hrnčeku tesne pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte nasekanú čokoládu (200 g) v miske. Nechajte minútu postáť, potom metličkou vymiešajte dohladka. Ganache nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť pri izbovej teplote, aby mala dobrú konzistenciu na polievanie a zdobenie (nesmie byť horúca ani príliš tuhá).
- 10
Vychladenú obmazanú tortu vyberte z chladničky a oblejte ju po lyžičkách po okrajoch tekutou ganache a jemne ju “zošuchnite” lyžičkou, aby stiekla cez okraj dolu. Zvyšok ganache nalejte na stred vrchu torty a opatrne rozotrite po celej ploche. Fantastickú čokoládovú tortu vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním tortu ozdobte podľa vlastnej fantázie – napríklad rôznymi druhmi čokolád, sušienkami, ovocím alebo čokoládovými hoblinami.
- 11
Tip: Ak vám ostane veľa ganache polevy, viete ju mixérom vyšľahať do krému, ktorým môžete tortu tiež ozdobiť.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu