Dnešnému retro kolu prispôsobili súťažiaci aj svoje oblečenie a účesy.
Foto: STVR
Gastronávrat do čias socializmu prinesie dnešná ôsma epizóda obľúbenej televíznej šou. Retro téma sa v osobnej výzve odzrkadli v zadaní pripraviť klasické obložené chlebíčky s poctivým šalátom, v technickej výzve si súťažiaci pomerajú sily pri pečení zákusku Harlekýn a kreatívna výzva, bude patriť tortám z 80-tych rokov.
Téme sa prispôsobili nielen recepty, ale aj samotní súťažiaci, porotkyne a moderátori. Bude sa na čo pozerať. Pestrofarebné outfity doplnia účesy ako z časopisu Žena+móda a nebude chýbať ani trvalá…
Tématickému stylingu neušli ani moderátori šou Milan Zimnýkoval a Juraj Bača.
Foto: STVR
Osobná výzva: Obložené chlebíčky sa bez šalátu nezaobídu
Základom dobrých obložených chlebíčkov je sendvič alebo veka a šalát. "Od našich súťažiach očakávam okrem retro klasiky aj ich moderné varianty,” hovorí porotkyňa Jozefína Zaukolcová. Súťažiaci majú pri príprave chlebíčkov voľnú ruku aj vo výbere šalátu. K slovu sa dostane parížsky, vajíčkový, zemiakový, doplnený plátkami šunky, syra či salámy, ozdobený čerstvou zeleninou a petržlenovou vňaťou.
Bude sa Viki dariť pri zdobení chlebíčkov?
Foto: STVR
"Budem veľmi rada, ak si súťažiaci dajú pozor na správny výber veky a šalátu, lebo šalát nesmie byť premočený, aby sa chlebíček dal jesť rukou a nerozpadol sa,” hovorí druhá porotkyňa Petra Tóthová. Myslí si, že súťažiacich určite potrápi aj krájanie vlastnoručne upečeného sendviča. "Budú ho totiž krájať za horúca a to nie je ľahká vec, najmä vtedy, ak chcú mať rezy rovnomerné.”
Ak budete aj vy trebárs na Vianoce alebo na Silvestra robiť obložené chlebíčky, upečte si na ne domáci sendvičový chlieb či veku. V porovnaní s tými zo supermarketu to bude priepastný rozdiel.
No a neoddeliteľnou súčasťou obložených chlebíčkov z čias minulých je šalát. Za socializmu sa šaláty pripravovali v gastroprevádzkach podľa technologických noriem a tak v rôznych lahôdkach, bufetoch či mliečnych baroch chutili vždy rovnako. Aj u nás na Vareche nájdete recepty na legendárne šaláty podľa týchto predpisov, stačí si len vybrať:
Pri ďalších ingredienciách na retro chlebíčky môžete použiť vlastnú fantáziu alebo sa inšpirujte ďalšími receptami:
Technická výzva: Zmodernizovaný Harlekýn
Zákusok Harlekýn, ktorý sa kedysi nachádzal takmer v každej cukrárni, vybrala ako technickú výzvu tohto kola porotkyňa Jožka, ktorá ho však odela do moderného šatu. "Som zvedavá, ako si mladšie ročníky pekárov poradia s novšou verziou Harlekýna. Krehký kakaový korpus má totiž iný, oválny tvar a parížska a biela šľahačka sa striekajú striedavo" hovorí.
Vlny a kučierky porotkýň Petry Tóthovej a Jozefíny Zaukolcovej navodia milú atmosféru, pri hodnotení výrobkov však odborníčky zostanú neúprosné...
Foto: STVR
Základy tohto československého dezertu spred novembrových čias pochádzajú pravdepodobne z Francúzska alebo Talianska a siahajú do 18. storočia. Názov je inšpirovaný divadelnou postavou Harlekýna a jeho pestrofarebným kostýmom, keďže dezert kombinuje viac vrstiev, farieb a kontrastných chutí.
Perfektná čokoládová chuť v našľahanej smotane, to je úžasná parížska šľahačka ako stvorená nielen do dezertu Harlekýn, ale aj do iných zákuskov a tort. Pripravte si ju podľa nášho videa:
Obľúbené klasické zákusky po roku 1989 na čas prevalcoval sortiment dezertov zo Západu. Ale na dobré sa len tak ľahko nezabúda. Dnes už vieme, že dobroty, ktorých boli kedysi plné cukrárne, majú svoje čaro. Pamätáte si ich všetky?
Kreatívna výzva: Retro torta
"Kedysi boli veľmi obľúbené orechové korpusy, piškótové korpusy s maslovým vanilkovým krémom, ríbezľovým džemom, navrchu poliate čokoládou, obsypané orechami alebo kokosom,” spomína Jozefína pri kreatívnej výzve upiecť retro tortu a Petra ju dopĺňa: "Verím, že varené maslové a vanilkové krémy, ktoré neprávom upadli do zabudnutia, sa opäť vrátia na výslnie.”Klasické svadobné či narodeninové torty sa pred desaťročiami často piekli v tvare podkovy, srdca či kruhu. "Dúfam, že bude aj bábika," nechala sa počuť Petra. Splní niektorí zo súťažiacich jej očakávanie?




Diskusia k článku