Likérová torta
Likérová torta

Cappuccino torta s írskym likérom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 10. novembra 2025

Recept od Miňa Macuľu - víťaza prvej série obľúbenej show Pečie celé Slovensko.
Zdroj: https://dobrejedlo.pluska.sk/videorecepty/minova-skola-pecenia-cappuccino-torta-bude-hviezdou-vasich-sviatkov

12-16
porcií
60 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
175 g
200 g (74 %)
4 ks
125 g
1 bal.
125 g
1 ČL
2 PL (v prášku)
 štipka
Náplň:
150 ml
200 g (74 %)
Krém na potretie:
500 g
100 g
250 g
50 ml
Poleva:
100 ml (40 %)
100 g (74 %)



Postup

  1. 1

    Pripravte korpus: Nad parou vo vodnom kúpeli rozpustite maslo a rozlámanú čokoládu. Vajcia, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vyšľahajte na penu. Do vaječnej peny vmiešajte múku, prášok do pečiva, instantné cappuccino a nakoniec vmiešajte roztopené maslo s čokoládou.

  2. 2

    Dno formy s priemerom približne 22 cm vysteľte papierom na pečenie. Do pripravenej formy vylejte cesto. Pečte v rozohriatej rúre na 180°C asi 30 - 35 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť, potom ho pozdĺžne prekrojte.

  3. 3

    Pripravte náplň: Zohrejte írsky likér, nalámte doň čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Postupne sa zmes schladí na konzistenciu pasty. Náplň natrite na korpus, položte na ňu druhý diel korpusu a dajte schladiť.

  4. 4

    Pripravte krém: Všetky suroviny na krém vymiešajte dohladka a potrite ním vrch a boky torty. Dajte zachladiť.

  5. 5

    Pripravte polevu: Zohrejte smotanu a pridajte do nej čokoládu. Potrite ňou vrch torty a nechajte stiecť po bokoch torty.

  6. 6

    Tortu dajte na noc do chladničky, nech dobre stuhne a ozdobte podľa vlastnej fantázie.

    Cappuccino torta s írskym likérom - obrázok 6
  7. 7

    Poznámka: Ja som korpus robila do 24 cm formy a potom som mala málo náplne na pokrytie jeho celého povrchu tak, aby náplň bolo pekne vidieť. Preto som si ešte vymiešala maslový krém s cappuccinom a dala ho na náplň. Na titulnom obrázku ho môžete vidieť, ale v originálnom recepte nie je. Preto sa držte veľkosti formy, resp. možno by som použila možno aj 20 cm namiesto 22 cm :-)

  8. 8

    Tip: 74 % horká čokoláda obsahuje vysoký podiel kakaa a 100 ml smotany vám na polevu stačiť zrejme nebude. Ak pri použití 100 ml smotany poleva netečie, prilejte ešte horúcu smotanu, kým získate požadovanú konzistenciu.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Pred rokmi mala naša rodina zvyk piecť na Vianoce aj tortu. Časom som od toho upustila, vzhľadom na mnozstvo kolácikov.. Vidiac túto tortu sa mi ten nápad zase pozdáva, hlavne, ak píšeš, ze do menšej formy by to bolo vhodnejšie. Páči sa mi tvoje pridávanie receptov, lebo dáš aj pouziteľné rady a si flexibilná, kreatívna, ak niečo nevychádza. Bojím sa, aby horkosť čokolády neprehlušila chuť kapučína a írskeho likéru. Asi použijem mliečnu čokoládu.
theflyingbaker
@kukulienka71 (12.11.2025 07:59)

Ďakujem Kukulienka za pekný komentár, pochvalu a nahliadnutie.
Mne sa tiež páči myšlienka mať radšej tortičku a nejaké drobné pečivo k tomu. Maminka však vždy spraví zákuskov ako pre armádu, ja sa ich prejem do prasknutia a ešte mi ich aj nabalí domov. Klasika, ktorú isto mnohí poznajú 🤣
Kľudne si recept pozmeň podľa seba a vyskúšaj možno horkú čokoládu s menším obsahom kakaa. 😊
chorvatka
Krasny napad : pre zaciatok a ochutnavku spravim len z polovicnej davky. Cokoladu mame radi v akejkolvek forme a irsky likér k tomu je bezvadna kombinacia.
Vdaka za inspiraciu
olinecka
Krásny výsledok, výborný popis a odporúčania... Fantastická práca s perfektným výsledkom, chválim..