Vkročili jsme do dalšího nového měsíce, ve kterém stále vaříme, pečeme, připravujeme různé dobroty. Zatím nikdo nic lepšího nevymyslel a jíst se musí. Pak jsou ještě někteří, kteří rádi jedí. Plno z nás vaří, peče z nutnosti, a plno z nás z lásky. Mix obého je zlatý střed. Sklizeň byla letos dobrá, máme zásoby, případně nabídku trhu s regionálními nebo obvyklými produkty a to se vaří, peče o poznání líp. Pojďte, přátelé posdílet, co dobrého připravujete a jak se máte?! Vítejte v novém měsíci!
@zareaguj
Děkuji za koment a fotečku. Trochu mě ta Cimi di rapa zapotila www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/35765/Seznamte-se...
a Brasica rapa cs.wikipedia.org/wiki/Brukev_%C5%99ep%C3%A1k...
Tuším to bude nějaký mix, sestřenice od bratrance.
Tvoje těstoviny se mi líbí, takové by mi chutnaly.
Hezký večer!
P.S. Věřím, že dílo se daří. Když to máte pod svým palcem, tak snad jo. I když někdy platí, že kovářova kobyla chodí bosa... tak snad ne!
No to by sme ďaleko nedošli...bosí, napredujeme pidla plánu, zatiaľ
Wiki to má v taliančine tu:
it.wikipedia.org/wiki/Brassica_rapa_sylvestris...
it.wikipedia.org/wiki/Cima_di_rapa...
Uz som to sem dávala, a robila som aj recept ake redakcii sa nepáčilo ako som ho "skomponovala" tak som ho dala vymazať, zvyšky tu:
varecha.pravda.sk/recepty/-cime-di-rapa-vrsky-listy-z-okr...
No je to netypicke jedlo pre sk,čr ale vynikajúce...
Určite treba vyskúšat
A tu asi viac info bud v taliančine alebo cez prekladač.
www.valfrutta.it/it/magazine/friarielli-o-cime-di-rapa-r...
Rado sa stalo, Racek ;-)
Je výborná, a s rumovými hrozienkami ešte lepšia. Nadýchaná, ľahká. Odporúčam vyskúšať
Skoré chrumkavé raňajky
... pridám foto pracovné ale vo výsledku to boli hodnotné nedeľné raňajky.
Hrianky a k tomu hodne chrumkavej zeleniny...paprika, šalát, redkvička, uhorka. A ešte vajíčko na hniličku a strúhaný parmezán. To všetko s hrsťou zmesi mikrobyliniek, čaj a káva.
...v pláne je výjazd do prírody ale asi sa to zmení lebo včera som na cintoríne zakopol s palcom na nohe o hrob rodičov a asi s niečim neboli spokojní tak mám teraz palec opuchnutý, mierne mi modraje a v noci dosť neprijemne bolel. Asi sa trauma pohotovosti nevyhnem!😡
Poznámka:
... mám aj foto palca ale ho z "etických" dôvodou nepripojim aby sa nemuselo zase niečo mazať!
... nedeľa
Děkuji za dobré zprávy, že jste na tom dobře a jedete jak máte, dokonce napredujete!
Děkuji i za linky na tu zeleň, ono je těžko zeleninu srovnávat, protože nezměrné možnosti států, které jsou tím směrem zaměřené, nemusí s naší nabídkou, přehledem souznít. Ale směr máme dobrý. zajímavá zelenina. Udivuje mě, že jsi měla potíže s vložením receptu. Jeden se pořád učí a tak... Nebudu se v tom šťárat. Nemusím všemu rozumět.
Díky za rozšíření obzorů, překladač mi naštěstí /většinou/ naskakuje sám. Tak není problém u těchto linků.
Děkujeme za krásné barvičky podzimu, Matky Přírody, pohladily duši i srdíčko!
Fajnová tvarohová bábovka, děkujeme za inspiraci a vyzkoušení receptu. Tu je link: varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-babovka-fotorecept/24...
Povedené dílo, vlažný salát vypadá exkluzivně - hlavně se ti podařilo kouzlo s belugou, ráda nabarví cokoliv. Losos v papilotě nemá chybu, s radostí se pokochám.
P.S. Věřím, že kombinace s belugou ti chutnala, určitě byl salátek jemnej chuti hmm
Kapustnica jako malovaná, děkujeme za fotečku a nadělání chutíííí! A rozležená bude ještě lepší... hmmm
Díky za komenty, sdílení, inspiraci a přeji krásnou neděli!
Děkuji za koment a fotečku rozpracované snídaně šampionů, hezky zdravá snídaně, plná zeleniny, jak jsi popsal. A kafíčko, to nemůže chybět.
Je mi líto, že jsi si ublížil a přeji brzké uzdravení! Zábal palečku by neškodil, alespoň Priessnitz zábal a ťapku nahoru.
Klidnou neděli přeji!
P.S: Díky za upřímnost, vážím si jí.
Přeji všem klidnou neděli a chořícím úlevu! Na cestách za blízkými buďte opatrní, vraťte se v pořádku domů.
@kukulienka71 mala pred pár dňami výborný nápad s teplými raňajkami, ktorý som odkukala ;-)
Prajem príjemnú nedeľu a pohodové varenie obedu.
Jsi žena činu, shakshuka se mi líbí, pánvičková dobrota! Děkuji za koment a fotečku tvé teplé snídaně po vzoru Kuku!
Letí pozdravení!
K obědu budou pečené brambory ve slupce a nejspíš kmínová zasmažená polévka.
Pečené kuriatko a zemiaky 😋😋
Uz 3 dni je to dráždenie s tymto jedlom, ja ho robievam sķôr na večeru, tak mozno dnes večer. :-))
Na obed bol grilovany baklažan, cestoviny s pomodoro, a trochu šalátu a máme "pyžamový deň" Mozno neskôr krátka prechádzka....peknú nedeľu.
Děkuji za koment a fotečku, pečené kuře s brambory a zeleninou se mi moc líbí, dobre si navaril, napiekol!
Když se tak na tu tvoji horkovzdušná fritézu dívám, máš ji dvojposchoďovou, zajímavá je. Jsi spokojený?
Děkuji za koment, určitě jste měli dobrý oběd, těstoviny jsou u vás, podle všeho, nejčastější komodita, kterou podáváš. Není divu, každá země má svoje kouzlo.
Pyžamkový den je bezva věc. Já ho měla včera, včetně toho pyžamka. Už pár dnů odpočívám, je to potřeba.
Severské hrozno? To máš nějakou spešl sortu a nebo hroznové hlavy na severní stěně nasaděné? Díky za fajn foto, hrozny miluju, tvoje vypadají moc dobře, svěže.
Aka je to odroda, uz nepamatam, kupovala som ho pred cca 18-timi rokmi a smerodajne pre mna bolo, aby vydrzalo -25°. Ja ho len tak familiarne volam severske, lebo sme na severe SK a este je aj na svernom plote. Mame len 2 rastliny, ale kazdy rok mam asi 8 kg hrozna. Toho roku ale dozrelo strasne neskoro a to som tam nechala 5 takych bledul pre vtaciky.
A to furt hovoria, ake bolo horuce leto, nie je tomu tak. Este mam biele, ale to toho roku vobec nezarodilo.
"Sestřenice od bratance" ma pobavilo:-)) Brassica viem, že je niečo kapustové, keď som sa ako 10 ročná učila botaniku SŠ so staršou sestrou, vryli sa mi do pamäti latinské názvy ako Brassica oleracea varieta capitata forma alba/ forma rubra. To nezabudnem nikdy v živote:-)
Vyzerá to jednoducho a dobre. Páči sa mi.
Krásne fotky! Niekedy si myslím, že si klonovaná, koľko toho stíhaš:-)
Také pohodovejšie dni treba tiež zaradiť. Aby čas moc neutekal:-) a obed si mala chutný, mám také rada.
Fajnovo upečené kuriatko a ukážkovo naservírované. Na cintoríne nie je kumšt zakopnúť. Skoré uzdravenie!
Děkuji za odpověď, to bývalo dřív, že se hrozny v některých oblastech ani neurodily. Teď je celkově tepleji a jde to. Např. tetička bydlela v Jablonci nad Nisou a tam dřív zrály třešně až v srpnu, když se vůbec podařilo. O jahodách ani nemluvě, často si o nich musela nechat zdát Hroznové víno ani neměli nasazené.
Letos jsem ještě s nikým od nás z vinice nemluvila, tak nevím, jaká byla letos úroda.
Děkuji za koment a chutné foto, fašírky a zemiaky na kyslo bych si dala s radostí. Manžel je šikovný, robil fašírky aj medailonky a hranolky. Máš to dobře zorganizované.
Jojo, dorazit se musí všechno co je v lednici. U vás chilli con carne, u mě už žádné zbytky nejsou. Vyluxovala jsem všechny zbytky a otevřené věci. Dochovala se pouze velká otevřená sklenice zelených oliv.
Zítra musím do terénu i kdybych nechtěla. Odkládám to od čtvrtka.
Je možné, že si @zolik čas od času doběhne do hadronového urychlovače v Cernu... my tak daleko nevidíme!
Vidíš, to je celkom možné:-)))
Krásna fotka, ako maľovaná. Jesenná príroda je naj.
My sme boli na víkend v Edinburgu. Tiež tam bola krásna jeseň.
A z prechádzky popri rieke Leith.
@kukulienka71
Až mi slzy vyleteli! Tak takto vy dve o mne zmýsľate 😂
Tiež krásne fotky. Ja viem, že veľa ľudí nemá rado jeseň, pôsobí na nich deprimujúco. Ja Jeseň milujem. Tie farby, ticho, pokoj. A zaváranie, uskladňovanie, prípravy na Advent. No, nepopierateľne k tomu prispieva určite aj fakt, že som Novembrová.
Ještě tvrď, že to nemáš blízko! Určitě blíž než my dvě... haha Já bych si tam skákla hned, ale pak by vědecká platforma bez okolků musela uznat plno veličin, které ne a ne dokázat.
Děkujeme za krásné fotečky z Edinburgu a od řeky Leith - malebné celé. Měli jste krásný výlet. A slunečný, jak vidím. Paráda! A díky za tělocvik, máme to dva v jednom.
Fíha, to musela byť atmosféra priam magická! Boli ste vonku aj po tme?
Konšpirujeme, ako inak:-)))
Prva ktorú by muselu dokazat je čas....
Takto, buď na obed alebo večeru sú cestoviny- to je jedno aké (ravioli,suché,čerstvé,lasagne,....) Jednoducho jeden z chodov su nejaké cestoviny...ak nie tak môj muž už pociťuje "deficit" ...raňajky nemáme, stravujeme sa na 95%: 16/8 už od 2017 ...
No, tak to Vám fakt ide veľmi dobre!
👉pani @haji sa pýta na info o našej novej, dvojnadobovej TF...ja som dlho vzdorovali, nechcelo sa mi meniť zabehnuté a overené postupi mojej práce v kuchyni ale už sa učím a vyzerá to na spokojnosť
...dvojnadobova TF má svoje veľké výhody ale asi hlavne pre väčšie, viacčlene rodiny. Nám by asi stačila s jednou nádobou, ta sa dá s vhodnou silikón podložkou rozdeliť a jednoduchšie sa ovláda!
👉 návšteva trauma pohotovosti úspešná, miesto na zaparkovanie, skoro prázdna čakáreň, ústretový prístup doktora a ešte milší sestričky a techničky na röengene. A na prekvapenie určenie diagnózy pozitívne a ešte väčšie prekvapenie, navrhovaná liečba skoro presne podľa rady panie@haji ... nezaťažovať, pri ležani podložiť nohu a ľadovať; v prípade opuchu octan a návšteva spádovej ambulancie.
👉 cestou domov krátka zastávka na malé čapované, čo viac si priať
🙂🙂🙂
... pekný vstup do pracovných dní nového mesiaca prajem
... ďakujem za prianie skorého uzdravenia. Dúfam, že tak bude.
Áno, chodili sme celý deň a aj večer. Edinburgh je krásne mesto a okrem toho sa dá všade ísť peši. ( aj keď električky a autobusy fungujú na 100% )
varecha.pravda.sk/recepty/thajske-stir-fry-s-bravcovym-ma...
Dnes máme slnečno ale zase fúka studený uragán. Človek má byť pozitívny, tak som si povedala, že počasie akurát tak na pranie a sušenie. Už sa mi suší veľké prádlo na terase :-) dnes bude dobre "prefúknuté"
Pekný pondelok prajem.
Kolikrát uz jsem chtela ten humus z fazolek vyzkouset. Ale nejak mi to porad nevychazi. Snad nekdy na tvuj vzpomenu a udelam. To zelené nevidim :-) :-) :-)
Na terasu už vešať dnes nemôžem, od rána prší, fučí, už skoro všetky listy ofúklo.
Mám rada tie tvoje hlášky typu " prdelky od rohlíku" Po slovensky by to neznelo ktovieako dobre:-)
Iste tam bolo nádherne. Ďakujem za info, to mesto máme na cestovateľskom zozname.
Hraškova polievka s vajcom a syrom
Kuracie mäso, lahodné maslové halušky, fazuľa 😋
... prší, husto prší.
...
Mexická "sopa azteca" v mexické restauraci. Viditelné tri kousky zelené je avokádo, jedna ze základních surovin téhle úžasné polívky. Druhá, ta na pravo, je také sopa azteca, kterou vařím já a tak jsem ji mnohokrát i v Mexiku jedla a tak ji miluju. Moje verze zdaleka nedosahuje ceny 95,- Kč ale chut se rovnat nedá.
Děkuji za upřesňující odpověď, určitě to máte nastaveno správně, tak jak vám to vyhovuje. S těstovinami to, zvláště u Italů chápu, ti se s těstovinou nejspíš narodí.
Děkuji pěkně za komenty a fotečku skvělé, fotogenické snídaně. Jsem ráda, že jsi s horkovzdušnou fritézou spokojený a za detailní opis dvojnásobného obsahu. Potěšil jsi mě, že u pana doktora jsi dobře dopadl, že nemáš nic poškozené, to je moc dobře. Opatruj se a šetři, odpočívej! Brzské uzdravení přeji!
Děkuji za koment, fotečku a link na Thajské stir fry, krásné a jistě chutné jídlo! Paráda!
Hezky, takovou polévku miluju, krůtí je jedna z nejlepších! Krásné foto, plné chutí! Vítej zpět z výletu!
Děkujeme za komenty a fotečky, humus z bílých fazolí se zeleninovými "paličkami se mi líbí, sladký kokosovo chia pohár s ovocem vypadá také moc dobře a chutné lívanečky jsou dobrý nápad.
U vás chladný vítr, u nás déšť, psa by nevyhnal. Věřím, že jsi všechno prádlo usušila rychlostí blesku... haha
Děkujeme za přání, i k vám přeji bezva nový týden!
Díky za hezky popsané chrumkavé snídání, opečený rohlíček je velká dobrota! Také chrumkám ráda, teď už mi to jde. Fajnové foto!
Děkuji za příjemný koment a chutné foto. Květák na mozeček s hriankou bych si dala líbit. A souhlasím s manželem, květák v jakémkoliv množství je super!
Přesně, u nás je to přes kopírák, lije už od včera večera. Odpoledne už naštěstí přestalo, ale mraky se honí pořád. Natáhli jsme teplotu na cca 11°C.
Vývar nikdy nezklame! Díky za fotečku, zahřála, zavoněla, hned bych brala plný talíř horkého vývaru hmmm
Děkuji za koment a foto, fajn oběd, přírodní krůtí řízky, brambor a salát, takovou kombinaci mám ráda.
Děkuji za komenty a fotečky. Hrášková polévka s vajíčkem a sýrem je dobrá kombinace. Kuřecí masko, máslové halušky beru všemi deseti, fazolu též, ale sólo k večeři.
Věřím, že je ti líp, pivečko chutná, to je dobře! Hezky se šetři, prosím!
Děkuji za vyčerpávající koment na téma Sopa azteca, doprovázené fotečkami a detailním opisem. Jojo, tady nemůžu než věřit, bo ty jsi kuchař, ty jsi cestovatel, ty jsi odborník! Díky za milé sdílení!
No vida, konečně došlo na čerhorák, díky za autentické foto Černohorského rezňa spícího pri šaláte! Hmm
Věřím, že zítra už pršet nebude, do terénu už fakt musím.
Přeji všem úspěšný nový týden!
Dobre si to vyčarila, až prefíkane:-) mnohí neuvaria ani z plnej chladničky, nieto z tak mála surovín. Niekedy sa dejú podivné veci veru, ale s týmto, že plyn nemal výkon, som sa ešte nestretla. Skús sa opýtať susedov, či si nevšimli tiež.
Ešteže som ten morčací rezeň nevypräžala:-D ešte aj šalát máme podobný...
Zaujala si ma. Zasa. Tvoja je aj na pohľad lákavejšia.
Dnes ste mali pre mňa neobvyklé kombinácie. Teším sa, že tam máte dosť bielkovín. Pekná porcia.
Já už jsem si toho všimla, že je kvalita plynu kolísavá, ale to co bylo dnes tu ještě nebylo. Vařila jsem dost pozdě, tak nevím, jestli to někdo zaznamenal. Ona i elektřina je někdy slabá, zvláště se to děje před Vánoci, když peče celá země. Mám vyzkoušeno, když peču tvarohovou štolu. V průběhu roku je to bez problémů a kolem Vánoc se zdráhá upéct ve stanoveném čase. No, asi jsem rozmlsaná. Už nevím, ve které to zemi mimo Evropu, funguje elektřina jen v určité hodiny, třeba 2 hodiny denně. Bůhví jestli tam nesměrujeme.
Hezky, jsi žena činu! Krásné záviny, jejda, já bych vstávala a raňajkovala až bych brečela... Díky za vyzkoušení, nadělání chutí a vložený link! Pěkný receptík, a když píšeš, že se s těstem dobře pracuje, nasadilas mi brouka do hlavy.
Hezký večer přeji!
Pro me krajíček jablickovy i kdyz je to dobry a lakave to vypada. Huba radsi ten vývar! :-)
No vidíš, a ja som si tam zase toho zeleného dala kopcom … :-))))
Strasna predstava, ze bych, nedej Boze, musela i jen nos k tomu priblizit!
To si trafila, od narodenia- pizza,pasta....a parmezán by sypali aj do kávy.....pekny deň všetkym
Maká a peče remoska. Květákové růžičky jsem pokropila máslem, posolila, pridala kuřecí paličky a zapla remosku. Po cca 40min uz to mizelo z talíře :-)
Dobrý nápad
Jeste jsem do ni preneala 1/2kg kysaneho zeli, zamichala do nej smazenou cibulku (koupenou) a lzici sadla se skvarkama. Na to pokrajela 2 brambory, sul a kmin a byla vecere pro dva. "Holcicka" si dneska mákla. Takové mašinky mam rada :-)
Cuketová krémová polievka s krutónmi a slaninkou
Hovädzí "tokaň", tarhoňa, kompót
...nestihol som pridať hneď poobede lebo krásne jesenné počasie nás vytiahlo von
...
... náhodou som objavil kde si manželka schvava koláčiky, cookies a potom pred spaním chrumka v posteli 🙂
Remosku často používala moja mama, je to fakt dobrý pomocník. Kapustu by mi tam nenapadlo urobiť. Ty si hlavička!
Zase raz výborné menu! Len ten kompót by mi nepasoval k tomu:-)
Neviem, či ti toto prejde doma ale ak áno, tak máš veľmi chápajúcu manželku. Akí pekní ste tam.
Prosim, jak tu frankfurtskú kelovú delas? Tu chciiiiii!!! Dekuji, hlubosklon :-)
Ta se bude divit, jak ji najednou ubyvaj :-)