Čakanka s jablkom fotorecept

janger - fotkajanger, 14. októbra 2010
Čakanka s jablkom (fotorecept)
Foto: janger

Toto je jedna z moznosti, ako pripravit cakanku. Robim ju takto ako prilohu k jedlu.

4
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
2 ks
2 velke lyzice
 podla chuti
 podla chuti
2 velke lyzice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravime si cakanku a jablcka. Umyjeme, (ak je treba) z cakanky odstranime skarede listky.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cakanke odrezeme kusok zo spodnej casti. Prekrojime ju na polovicky a vykrojime hlubik-je horky.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cakanku a jablko pokrajame na kusky.

  4. 4

    Do panvice s rozpalenym olivovym olejom dame jablka, chvilku oprazime.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame k tomu pokrajanu cakanku, podla chuti sol, trosku mletej skorice, posypeme cukrom (pouzila som hnedy, no moze byt aj biely) a na silnom ohni stale dobre miesame a oprazime.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Netreba dlho. Je to dobre, ak je to este trochu chrumkave.

  7. 7

    Tip1: Z tohto mnozstva som to opekala na dvoch panviciach. Cakanka pusti vodu a ak by jej bolo v panvici moc, tak uz by sa to neopekalo, ale varilo. Tip2: Od toho, ake jablka pouzijeme, zalezi aj poradie, ako to treba dat do panvice. Ja som mala teraz tvrde jablka, ktore zostanu pevne aj po tepelnej uprave. Takze najprv som poopekala jablka a potom k tomu pridala cakanku. Ak mate vsak jablka, ktore sa rychlo rozvaria, tak najprv treba dat do panvice cakanku a az potom jablka. Inak by ste mali z toho kasu. Aj ta je dobra, ale take chrumkavejsie je to lepsie (podla mna) ;-).

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
tak ja odpadnem!!!! ja som si myslela, ze cakanka je taka cervena horka hlavka.....a potom to cervene co som si myslela, ze je cakanka je co?
@vybusna , existuje aj cervena cakanka. To je tusim krizenec bielej a takeho cerveneho salatu (radicchio rosso). Je to trosku horkave, ale nie moc. Najviac je horky ten hlubik. A v tejto uprave tu horkost skoro necitit...
Dôležité je aby čakanka nebola na svetle a hlúbik treba dať preč a potom bude mať už iba mierne,ceľkom príjemnú horkastú chuť.Mám rada obidva druhy len sú trošku drahé.Tvoj recept si ukladám.
@bozulka , ja hlubik tiez vzdy vyberam. A nevedela som, ze cakanka je na Slovensku draha. Kolko asi stoji kilo? Ak teda niekto vie...To len tak pre zaujimavost. Tu teraz bolo kilo za €1,58. Ale cena sa stale meni.
Ak sú teraz čakankové puky drahé, bude to preto, že sú zrejme z dovozu. U nás sa produkujú až v zime a na jar. Zhruba teraz sa zdravé korene čakanky vyberú zo zeme a uskladnia v pivniciach. Postupne sa zakladajú do vlhkého substrátu a prenášajú do teplejšej miestnosti bez prístupu svetla. Korene začnú vyháňať lístky a tie sa formujú do pukov. Keďže v miestnosti nie je svetlo, v listoch sa nevytvára chlorofyl a zostávajú biele, prípadne nažltlé. Takže tí, ktorí máte záhradky, si ich môžete vypestovať sami. Pestovanie čakanky má pre záhradkára ešte jednu výhodu. Pomáha zbaviť pôdu háďatka zhubného - Ditylenchus dipsaci. V pôde vytvára cysty, v ktorých sú dospievajúce háďatká chránené a preto je chemická ochrana neúčinná. Čakanka ich však vyláka z cýst, ale potravu im neposkytne, takže hynú. Takto si postupne (po záhonoch) môže záhradkár za pár rokov ozdraviť všetku pôdu. (Záhradkári nazývajú háďatkom aj škodcu, ktorý v posledných rokov škodí na cibuli a cesnaku. To nie je to o čom píšem, správny názov tohto škodcu je mínerka pórová).
@sovka , velmi poucne! Tu byva raz za cas 'den otvorenych dveri' na farmach, v sklenikoch...Boli sme raz tak aj na farme, kde pestuju cakanku. Tak nam to tam tiez krasne vysvetlili, poukazovali, bolo to zujimave. Tiez sme dostali brozurku s mnohymi receptami... V obchodoch je cakanka uskladnena uz len tak volne, na svetle, takze preto asi ma uz aj trosku tie zelenkave konceky...

Pridaj komentár k receptu: