Babičkine recepty ochutnávajú a hodnotia, ako vždy, porotkyne Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová.
Foto: STVR
Zemiakové lokše, kysnuté buchty, medovníky - ak ste ich ako deti jedávali u svojej starej mamy, v dnešnom kole pekárskej šou vám ich pripomenie televízna obrazovka. Témou šiestej epizódy aktuálnej série Pečie celé Slovensko sú recepty od babičky. Súťažiaci budú v osobnej výzve pripravovať zemiakové lokše naslano aj nasladko, v technickej sa potrápia s pečenými buchtami z kysnutého cesta a v kreatívnej upečú medovníkové kazety.
Pri lokšiach zabudnite na nové zemiaky
Lokše patria medzi tradičné a na Slovensku veľmi obľúbené a neprekonateľné jedlá. Ich základom sú zemiaky uvarené v šupke, ktoré sa najemno nastrúhajú, osolia a zmiešajú s múkou. Cesto sa vyvaľká na tenké placky, ktoré sa pečú na suchej platni alebo na sporáku.
Správny výber zemiakov je pre kvalitu lokší kľúčový.
Foto: STVR
Porotkyňa Petra Tóthová upozorňuje na častú chybu, ktorú pri príprave zemiakových lokší mnohí robia: „Zásadný je výber zemiakov. Z nových zemiakov lokše neurobíte – obsahujú priveľa vody a málo škrobu. Cesto sa bude lepiť a placky sa budú trhať,“ hovorí. Jednoduché pravidlo teda znie: čím starší zemiak, tým krajšia lokša.
Lokše si zaslúžia viac než len prílohovú úlohu na tanieri pri kačke. Naplnené pečienkou alebo makom bez problémov obstoja aj sólo. Vyberte si z našej ponuky receptov na domáce zemiakové lokše so slanými aj sladkými plnkami:
Plný pekáč buchiet podľa Jožky
Svetlé aj tmavé, studené aj teplé - tak bude znieť nápoveda Jozefíny Zaukolcovej k technickej výzve, z ktorej sa nakoniec vykľujú pečené buchty z kysnutého cesta. Predlohou bude Jožkin recept, rokmi vyladený kyslou smotanou a poriadnou dávkou masla, aby buchty zostali vláčne aj na druhý deň.
Šiestou technickou výzvou budú pečené kysnuté buchty.
Foto: Jana Štrbková
Aby súťažiaci v tejto výzve uspeli, budú musieť pripraviť kysnuté buchty s dvoma náplňami – šesť tvarohových a šesť lekvárových. A keď už ide o lekvár, Jožka prezradí aj rýchly trik, ako si v štúdiu vyrobiť slivkový lekvár za pár minút, nie hodín: "Vyskúšala som sušené slivky nakrájať na malé kocky, zaliala som ich vriacou vodou, rozmixovala tyčovým mixérom, vrátila naspäť na panvičku, zredukovala, pridala rum, trochu cukru a slivkový lekvár bol na svete,” prezrádza Jožka.
Nadýchané, voňavé, mäkučké, milujú ich celé generácie. Aj tieto určite z pekáča zmiznú raz-dva:
Na odležanie medovníkového cesta čas nebude
Bez medovníkov by Vianoce stratili polovicu svojho čara – a keď sa rozvoňajú v stane, je jasné, že už nie sú tak ďaleko. Súťažiaci tentoraz nebudú piecť len klasické tvary, ale rovno 3D medovníkovú kazetu, ktorá musí držať pokope, vyzerať krásne a ešte aj chutiť.
Jedna medovníková kazeta sa už črtá. Bude to tá víťazná?
Foto: STVR
Keďže súťažiaci nebudú mať veľa času, výber receptu bude hrať kľúčovú rolu – cesto musí byť použiteľné hneď, bez dlhého odležania. K 3D medovníkovým výtvorom akým je spomínaná kazeta alebo hoci aj medovníkový domček, porotkyňa Petra pripomína jeden detail, na ktorý sa často zabúda - na plech treba dávať piecť vždy len diely rovnakej veľkosti, aby sa upiekli rovnomerne.
Ak stále nemáte svoj obľúbený recept na medovníky, vyberte si z toho najlepšieho, čo Varecha ponúka:
S naším fotopostupom hravo zvládnete vyrobiť aj takýto medovníkový domček:
Upiecť medovníky zvládate, horšie je to už s ich zdobením? Ako z medovníkov urobiť výstavné kúsky, vám poradí Miroslava Škorvánková, ktorá sa ich výrobe venuje už roky:




Diskusia k článku