Zapekaná čakanka fotorecept

janger - fotkajanger, 19. septembra 2010
Zapekaná čakanka (fotorecept)
Foto: janger

V Holandsku je cakanka oblubena. Robi sa na mnoho sposobov. Toto je jeden z nich.

4
porcie
15 minút
príprava
20+20 minút
na 200-220 °C

Suroviny

6 ks
12 ks
12 ks platky
1 kg
1,5 velka lyzica
 struhany
 do pyre, kusok
 na vytretie formy
 do pyre, podla potreby




Postup

  1. 1

    Pripravime si potrebne suroviny.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky dame varit (asi 20 minut) obvyklym sposobom v osolenej vode.

  3. 3

    Umyjeme a ocistime cakanku. Ak ma nejaky nepekny listok, odstranime ho. Odrezeme kusok (necely centimeter) zo spodnej casti.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cakanku prekrojime na polovice a vyrezeme hlubik. Ten je horky. Treba ho vyrezat opatrne, aby nam cakanka drzala pokope a nerozpadla sa pri vareni.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ju dame do vriacej, osolenej vody a povarime asi 4 minuty. Po uvareni nechame dobre odtiect v cedidle. Dobre odtiect je dolezite.

  6. 6

    Z uvarenych zemiakov spravime pyre. Ja davam do toho maslo a trosku horuceho mlieka. Pridajte ozaj len trosku mlieka (ani nemusi byt), aby nebolo pyre moc riedke. Cakanka pusti pri peceni trochu vody, bolo by to potom moc riedke. Do pyre som pridala horcicu a postruhala trosku muskatoveho orieska.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pyre dame do zapekacej nadoby.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kazdu polovicku cakanky zakrutime do platku sunky.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A potom do platku syra.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rolky poukladame na pyre. Dame piect do rury vyhriatej na 200-220 ºC.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pecieme 20-25 minut. Podla toho, ako vam pecie rura. Ked sa syr pekne zapecie a vsetky chute preniknu do seba tak to vyberieme a mozeme papkat.

    Zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Niekedy to pripravujem aj bez pyre. Upeciem len tie rolky v trube a podavam napriklad z opecenymi zemiacikmi. Dufam, ze niekedy vyskusate a ze si cakanku oblubite. Prajem dobru chut!

Diskusia k receptu

enerrgizer
...stále okolo čakanky len tak prejdem a nekúpim ju, teraz ju určite vezmem a toto skúsim, vyzerá to výborne...KK a máš veľmi pekný fotopostup :-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Vyzerá to úžasne, priznám sa, že čakanku som nikdy nejedla, a je najvyšší čas to zmeniť. Určite vyskúšam.
martina34
ako chutí čakanka? neviem si to zaradiť, preto som to ešte neskúsila...
janger
Dakujem :-). A keby ste citili tu vonu, ked sa to pecie!!!
janger
Hmmm, @martina , ako chuti? Rozmyslam, ako by som to opisala. Je to trosku horkaste. Ozaj len trosku. Ale ked odrezies ten spodok a hlubik, tie su najviac horke...Surova je viac horka, ako tepelne upravena. Ale my to mame radi. Ved niekedy skus! Zdrava je v kazdom pripade ;-))).
janger
A este chcem dodat, ze mozete kludne aj celu cakanku zrolovat (samozrejme najprv ten hlub vyrezat), nie len polovicu. Ja som to teraz robila z polovic...
frezia68
Veľmi pekný fotopostup a ukázala si mi niečo nové :-)))
babav
Vyzera to chutovo aj opticky velmi dobre!Nevedela som ,ze tento salatik sa vola cakanka.U nas ho predavaju aj farebny ,fialovy,ale neviem si spomenut na meno.Casto sa pouziva v arabskej kuchyni namiesto cipsov ,alebo chleba na naberanie dipov(hummus,...).Mas pravdu ,ze je nahorkly,ale prijemne ;-)
palokuchki
Ja som cakanku tiez este nejedla. Recept si naozaj pekne nafotila. Na buduce kupim v obchode cakanku a vyskusam to. Rada skusam nieco nove.
tatranka
Čakanku som ešte nerobila.Raz som ju jedla na návšteve a zdala sa mi horká.No aj tak ukladám do KK,pretože to neznámo a pekné spracovanie ma láka.
janazjarku
Ukladám do KK a som nadšená, že sa to takto fajne dá pripraviť mne to chutiť bude určite a manželovi určite aspoň šunka :-D
zela
Čakanku som jedla po prvýkrát v zeleninovom šaláte,nechutila mi,bola horká .Urobím ju podľa tohoto receptu .Dúfam,že bude chutiť..
marienka44
Ta vôňa bola nielen z cakanky, ale aj zo syra a sunky. :-)
Citala som, ze cakanka je dobra proti cukrovke.
ernest
Tak toto urobím vyzerá to úžasne a ako sa poznám určite do toho zamotám ešte nejaké mleté masko ,ukladám .
janger
Dakujem vam vsetkym za komentare. @babav , tiez som nevedela, ako sa to na Slovensku vola ;-), musela som si to vyhladat. Ta fialova je aj tu dostat, ale vacsinou sa pouziva tato ""biela"". @tatranka , aj mne sa zda v surovom stave viac horka, ale chuti nam aj tak. @janazjarku , tak manzelovi dobre tej sunky natoc :-)))! @zela , dufam, ze ti takto bude chutit. Ono je to uz vselijako slachtene, aby vypestovali aj menej horke odrody...@marienka , to viem, ze cakanka az tak nevoni, ale jedno s druhym ano, a ta vona je hlavne aj z tej pridanej horcice do zemiakoveho pyre ;-).A to o tej cukrovke som citala aj ja. @ernest , len skus aj s maskom, aj to moze byt dobre!
evanaaa
Raz ešte veľmi dávno som (aj 13 r.) som čakanku kúpila aj vyhodila, tiež ma odradila tá horkosť, ale vidím, že ju treba vedieť upraviť a aj v TV dávali pár krát recepty sňou. A zabodovalo najmä to, že je proti cukrovke, tak uvidím...
jerica
(KK) krása v pekáči , určite výborné !! :-))
zabiatko66
janger, no ta čakanka vyzerá báječne. To som ešte nikdy nerobila. To je naozaj super receptík. Ani neviem akú má chuť čakanka. Určite ho vyskúšam a idem si ho šupnúť do mojich receptíkov. Ďakujem za inšpiráciu.
patineuse
mňamka, toto je ozaj super, tu v Belgicku to jedia často, len treba ozaj dávať pozor, aby sa vybral stred a odkrojil spodok, inak je to horké. A zemiakové pyré s muškátovým orieškom je najsamsuper!
moli
Krásny fotopostup, a o jedle ani nehovorím, musí to byť vynikajúce, ukladám :o)
azalka
Takto pripravujem cakanku aj ja, ale ten stred nikdy nevyberam. Vzdy odrezem len ten kusok korena. Mne prave chuti ta typicka prijemna mierna horkost, inak by sa mi ta chut cakanky asi "stratila" v tej sunke, zemiakoch a besameli :-) Tiez som sa ju naucila jest tu v Holandsku.
janger
@moli , dakujem. @azalka , samozrejme, ked mas rada viac horke, tak hlubik nemusis vyrezat. Ja besamel nepouzivam nikdy na to. Robievam to aj bez toho pyre, len tak tie rolky zapecene v rure, len ako zeleninovu prilohu k masu, vtedy dam mensie kusky sunky a syra. Vtedy chut cakanky este viac vynikne.
zabiatko66
Milá Janger, dnes idem vyskúšat podľa tvojho receptu čakanku, dúfam, že sa mi vydarí. Mňam, už sa teším na večeru.
janger
@zabiatko66 , moc dufam, ze vam bude chutit! Len ju nechaj dobre odtiect po uvareni, lebo este aj pri peceni v rure si pusti vodu. Ja som ju zase aj minuly tyzden robila na tento sposob. My to mame velmi radi...Daj mi vediet, ci chutilo, prosim ta, som strasne zvedava :-). A mam tu este recept aj na uplne iny sposob pripravy cakanky, tak ak by si niekedy chcela, mozes aj na to mrknut...Ahoj.
lucylee
zdravé a skvele prezentované, určite vyskúšam
sjuz
veľmi pekný recept - chystám sa na čakanku, tak som hľadala, a našla som:))
Janger - ak sa môžem opýtať, kde v Holandsku si? My sa chystáme v júni na týždeň do Amsterdamu - je to môj sen:), a chcela by som vidieť aj tú dedinku, kde sa chodí na loďkách...neviem si spomenúť na názov:)
janger
@sjuz , my zijeme kusok na juh od Rotterdamu. Tak sa chystate do Amsterdamu? Spominas dedinku, kde sa chodi na lodkach...Vies, tu je tej vody strasne moc, lodky su skoro vsade. Aj v Amsterdame mas vela vyhliadkovych lodi, co vas povozia po mestskych kanaloch. Aj to je velmi pekne. Posielam ti tu linku (anglicka verzia, mozes kliknut aj ine jazyky), tam si mozes vyhladat aj rozne podujatia, ktore budu v tom obdobi v Amsterdame. Su tam rozne muzea, Madame Tussaud muzeum, dom Anny Frank, fakt kopu veci, co mozete navstivit. Ak sa cokolvek budes chiet opytat, kludne... Ak budem vediet, tak rada poradim.

 www.iamsterdam.com/en...
sjuz
áno:)!!! na nete sú krásne fotky:)), a ďakujem za info:), pozriem:)
určite sa na teba ešte obrátim s nejakou otázkou, ak ti to nebude vadiť:)
sjuz
Tak, a dnes bude na večeru čakanka:)! Potom dám vedieť, aká bola:)
nicollle
dakujem za vyborny recept, vyskusala som a vsetkym chutiii :)
dumaj
...dnes po príchode z práce som manželke pripravil čakanku podľa Tvojho receptu, nepoužil som však zemiakové pyré (málo času), ale prílohou boli americké zemiaky. Okrem toho som jedlo zapekal v mikrovlnke, na programe crips stačilo na zapečenie cca 10 minút. Také ódy na jedlo som od nej ešte za 29 rokov čo sme spolu nepočul :-). Veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu a prajem Ti všetko dobré!
janger
@dumaj , nemas za co, velmi som sa potesila, ze chutilo. Som rada, ze si dal vediet. Aj my to casto robievame bez pyre. Len tak, v zapekacej miske tie rolky zapecieme. V mikrovlnke nerobim, lebo nemam funkciu crisp. A aj ja ti prajem vsetko dobre :-).
gagika
velmi dobre poznam a aj casto robievam, ale so zemiakovym pyre som to este nejedla. U nas sa to robi bez. urcite vyskusam.
janger
@gagika , aj my casto robievame len tak, bez pyre... Ale aj takto je to vyborne, ved skus. Mala zmena nezaskodi ;-). Daj vediet, ci chutilo.
njdevil
dakujem za recept, je krasny, cakanku mam rada, tu je tiez popularna, hlavne ugrilovana na grile...po ceste domov sa zastavim na farme a o zajtrajsi obed mame postarane, tak teda iba ja, tem moj po nej iba pokukuje, ale ma navareny hrniec fazulovice s udenym kolienkom a domacou klobaskou, tak mam od neho pokoj:-)...krasny den!
janger
@njdevil , aj ja dakujem tebe. Moj muz ma cakanku strasne rad. Ale zarucene by si dal moc rad taky poriadne plny tanier tvojej fazulovice :-), hmmmm, s domacou klobaskou. Srdecne pozdravujem!
slavka2012
Vyskusane, zjedene, skvele. Naozaj vynikajuci recept na ozvlastnenie jedalnicka.
janger
@slavka2012 , moc si ma potesila, ze ti chutilo a ze si dala vediet :-). Dakujem. My robievame cakanku casto, na viacej sposobov, tu je to jedna z najoblubenejsich zelenin.
mm007
ahoj, janger. hmm, cakanku som dlho obchadzala na slovensku...videla som ju iba v obchodnych retazcoch. vzhlad nic moc a vlastne som ani nevedela, co s nou. ale potom som s manzelom prisla na nejaky cas do bruselu a tu som ju definitivne objavila! nasla som si na google recepty a skusila som to!!! vyskusala som ich niekolko - besamel, rozne salaty a aj tento, so zemiakovym pyre. moj muz tuto tvoju upravu miluje ... co ma velmi tesi, lebo je totalny MASOZRAVEC. a darmo, my slovaci vacsinou zemiaky milujeme. jasne, kazdy si recept upravi podla vlastnej chuti ... takze u nas ... ziadne mlieko do pyre, lebo potom je prilis riedke a mozes mat cakanku odtecenu uplne super. miesto muskatoveho orieska, ktory mi nechuti, davam muskatovy kvet. a horcica do pyre? naprosta BOMBA. aj ked uz som zrela kucharka, vyskusala som to az teraz a nema to chybu. tak sa mi prave zapeka cakanka v rure ... psssst, nemala som platkovy syr, tak som ho z velkeho kusu nakoniec nahrubo nastruhala na zavitky. spehovala som v rure, vyzera to super :-)
katka78
Ja som čakanku jedla iba raz, surovú v šaláte a tá jej horkosť ma veru odradila na niekoľko rokov. Tento recept sa mi však páči, tuším jej dám ešte jednu šancu.
janger
@mm007 , no to som sa teda potesila tvojej sprave :-)... Dakujem. Mam radost, ze chuti...S tym mliekom do pyre - mas pravdu, ja davam podla toho, aky mam druh zemiakov. Niektore to prijmu vyborne a niektore menej...Tak vtedy hrozi, ze by to bolo trosku vodnate...Tak to potom radsej len maslo, alebo kto ma ako vo zvyku. Co dokaze aj trosku pomoct je, ak mas uz uvarene a scedene zemiaky, ktore su prilis mokre, tak ich este nad sporakom (nad plamenom) v otvorenom hrci trosku ponatriasam a tak sa este nieco z tej vody odpari...Na muskatovy oriesok som si tiez nejako musela zvyknut a velmi casto ho nepouzivam. Tuto mi ale dost pasuje. S tym syrom si to dobre vyriesila, aj tak sa da :-)...A muzovi tam namotaj viac sunky, ak je taky masozravec. To aj ten moj je ;-)...Ale toto tiez lubi.
janger
@katka78 , aj tebe dakujem za pristavenie :-)....Daj jej este sancu ;-)... Odrez z toho hlubika, aj to jadro, to je najhorkejsie. Ale tu je to uz tak pestovane - krizene, aby to nebolo take horke, ako volakedy. Mam tu aj cakanku s jablckom na taky sladsi sposob, mozno by ti chutila aj ta. Ak chces pozri:
 varecha.pravda.sk/recepty/cakanka-s-jablkom-fotorecept/10...

Robievam casto aj salat. Aj ten je dobry. ked budem nabuduce robit, tak pridam ho tiez.
katka78
Ďakujem @janger najbližšie, keď na ňu natrafím, kúpim a vyskúšam. Vídam hlavne červenú, ale aj bielu som už kdesi videla. Poobzerám sa po nej a skúsim.
katka78
Konečne som natrafila na bielu čakanku, balenie po 4ks, akurát na vyskúšanie. Držala som sa rady - hlúbik, jadro odstránila. Zakrúcanie do šunky a syra bolo prekvapivo jednoduché, myslela som že sa bude odkrúcať, ale bola to hračka. No a napokon tá chuť.. som veľmi rada, že som vďaka @mm007 na tento recept natrafila a na odporúčanie milej @janger dala čakanke ešte raz šancu. Jedlo vynikajúce, môžem len a len odporučiť a ja som vďačná za ďalšiu novú surovinu v mojej kuchyni. Ďakujem veľmi pekne za recept! Prajem krásny deň do NL! :-)

janger
Mila @katka78 , ani nevies, ako som sa potesila. Som velmi rada, ze sa ti ju podarilo zohnat a ze si vyskusala tento recept. A hlavne mam radost, ze si bola spokojna. Dakujem ti moc za doveru a za vyskusanie receptu. Taktiez dakujem za fotku. Posielam srdecny pozdrav z NL na SK :-)...
dosa
... bomba recept, nadhera... vyskusam - snad uz nepojde do kosa....
janger
@Dosa (3.10.2017 12:16)

No to by bolo skoda, @dosa , aby isla taka dobra zelenina do kosa:-). My to mame v oblube, robievame casto. Dufam, ze bude chutit, ak vyskusas...