Kysnutá bábovka s orechovo-makovou plnkou
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Kysnuté cesto: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 50 g |
|
| 1 ks |
|
| 50 g |
|
| štipka |
|
| 270 ml |
|
| 21 g čerstvé |
|
| Plnka: | |
| 150 g mletý |
|
| 150 g mleté |
|
| 6 PL |
|
| 2 bal. |
|
| 8-10 PL roztopené |
|
| 8-10 PL |
|
Postup
-
1
Z teplého mlieka, 10 g cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
- 2
Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme 40 g cukru, soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.
- 3
Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
- 4
Plnka: Mleté orechy premiešame s mletým makom, práškovým a vanilkovým cukrom a podľa potreby (po lyžiciach) primiešavame roztopené maslo, ktoré sme vymiešali s mliekom, kým nezískame rozotierateľnú zmes.
- 5
Rúru rozohrejeme na 180 ºC, bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- 6
Vykysnuté cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového plátu, ktorý potrieme plnkou a zrolujeme (po dlhšej strane) do rolády. Roládu vložíme do bábovkovej formy a zakrytú necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- 7
Kysnutú bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC zhruba 45 minút.
- 8
Po vytiahnutí z rúry ju necháme vo forme cca 10-15 minút a potom ju vyklopíme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
- 9
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež kysnutá bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Budem držať palce! :-)