
Nátierka Budapešť
V jednej časti seriálu mjr. Zemana sa spomínala nátierka Budapešť. Tak som pozrel do múdrych...

Bravčové pliecko s marinádou
Veľmi jednoduchý, pre niekoho až asketický recept. Výsledok však stojí za trpezlivosť....

Hrachová kaša s údeným mäsom
Na vojne sme túto kašu volali betón. Nikto nechcel mať vtedy službu v kuchyni....

Kimči
Kimči si pripravujeme doma už dávnejšie. Príprava nie je náročná a výsledok stojí za to....

Mini kebaby s tzatziki
Cibuľu nakrájame na malé kúsky. Zamiešame do mletého mäsa a dochutíme paprikou, korením, ...

Jednoduché kysnuté rožky
Manžel má rád folklór, je z Hriňovej a radi pozeráme Folkloricu a tam som od našich slovinských priateľov získala tento recept....

Teplý šalát zo strukovej fazuľky
Takto pripravenú fazuľku je možné použiť ako teplý šalát, ale aj ako chutnú prílohu k rôzne pripraveným mäsám....

Balkánska fazuľa
Recept mám ešte z minulého milénia z kalendára, ale robím ho roky a postupne som ho trochu pomenila. Tu je moja verzia....

Fašírky s omáčkou s fazuľovými strukmi
Takto nejako varila fazuľové struky moja krstná z Trenčianskych Teplíc.

Kurací špíz so slaninovou rolkou plnenou pučenými zemiakmi
Špízy: Prsia očistíme, nakrájame na stredne veľké kocky (asi 2 cm) a vložíme do misky...

Kuracina zapečená s paprikami a paradajkami
Kuracina je všeobecne obľúbená na všetkých svetových stranách našej zemegule....

Kváskový štedrák z kvásku lievito madre
Štedrák sa u nás nikdy na Vianoce nepiekol. Párkrát sme dostali na ochutnávku, chutil, ...

Citrónové rožteky
Vykrajované citrónové rožteky sú jemne kyslastej chuti, upečené podľa môjho starého receptu. Rýchle a jednoduché...

Medovníky s mandľami a kandizovaným ovocím
Veľmi chutné medovníky, plné ovocia a mandlí, poliate čokoládovou polevou.

Pistáciové koláčiky
Popri tradičných vianočných koláčikoch som chcela upiecť aj niečo neobyčajné a výber padol na tieto pistáciové linecké koláčiky....

Chalupárske zemiaky zapečené s hubami
Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb....

Rýchla večera vegan chilli sin carne
Nie vždy sa nájde čas na zdĺhavé varenie. Tento receptík “čo dom dal” som stihla do...

Strapaté kokosové pusinky
Potešia mladších aj starších. Pečiem ich zo zvyšných vaječných bielkov podľa tohto môjho receptu už niekoľko...

Kokosové ježe
Koláčik pre milovníkov čokolády a kokosu, ktorý nechýba na vianočnom stole. Nenáročne pečenie, ktorého...

Ochutené zemiaky s kuracími prsami pečené pod alobalom
Je to rýchly a dobrý obed. Toto jedlo je pre 2 osoby. Ale stojí za...

Vianočné venčeky
Vianoce sú za dverami a ja keď mám troška času, pripravujem, vymýšľam. Ponúkam venčeky,...

Pečené teľacie mäso
Je to taká sviatočnejšia verzia. Moja španielska rodina robí takýmto spôsobom aj plnenú mäsovú roládu...

Neapolský šalát
Prečo neapolský, to neviem, asi kvôli paradajkovému pretlaku, ktorý tam ide. Ale je výborný, či už s pečivom alebo na chlebíčky, hrianky, alebo ako súčasť pohostenia návštevy alebo oslavy....

Omáčka z bystrických sliviek
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....

Bravčové na rasci podľa ČSN
Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.

Opekance Amálka
Teraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla....

Krehké vianočné pečivo
Jednoduchá príprava, ktorej sa nemusia zľaknúť ani začiatočníci. Nezaberie čas, výsledok poteší na blížiace...

Starodávne šuhajdy
Vhodné aj na Mikulášske posedenie. Je to niekoľko desaťročí starý recept z mojej písanky receptov na...

Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál
Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia!...

Slivkový tart s orechovou posýpkou
Najprv pripravíme cesto, ktoré potrebuje odstáť v chladničke zhruba 2 hodiny. Maslo nakrájame na kocky,...