Opekaná ryža (vegan) fotorecept
Foto: happybunny
Toto jednoduché a chutné jedlo robím vždy, keď mám ryžu nazvyš :) Práve s deň-dva starou ryžou chutí najlepšie! Kľudne si k tomu môžete Zobraziť celý popisToto jednoduché a chutné jedlo robím vždy, keď mám ryžu nazvyš :) Práve s deň-dva starou ryžou chutí najlepšie! Kľudne si k tomu môžete prihodiť akúkoľvek zeleninu alebo tofu, toto je úplne najviac zjednodušená verzia.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 a 1/2 hrnčeka |
|
80 g |
|
1 ks stredná |
|
Do vody na sóju: | |
2 hrnčeky |
|
3 strúčiky |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
Na ryžu: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Marináda: | |
2 PL |
|
1 PL (púpavový) |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 PL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1 a 1/2 PL |
|
1/2 PL |
|
podľa potreby |
|
Na hotový pokrm: | |
(smažená) |
|
|
|
(Sriracha) |
|
Postup
-
1
Ja som si deň vopred uvarila sójové rezance - poriadne ich vyžmýkame a necháme marinovať aspoň 30 minút (u mňa boli cez noc) v chladničke.
-
2
Na panvici si opečieme cibuľku s troškou soli, papriky a čierneho korenia a odstavíme na bok.
-
3
Ďalej opekáme rezance kým sa nám spraví na povrchu chrumkavá "kôrka", pri tomto bode som ich ešte postupne polievala so zvyškom marinády. *Narozdiel od mäsa si môžeme zeleninové/sójové marinády uschovať na ďalšie použitie, takže si kľudne môžeme spraviť dvojitú dávku :)*
-
4
Keďže nemám wok, ryžu som na najvyššej teplote opekala postupne, na trikrát. Podľa potreby ju polejeme sójovkou, cesnakovým granulátom, jemne okoreníme. Každú jednotlivú dávku takto opekáme cca 5 minút, kým nezačne ryža "pukať" a chrumkať.
-
5
Všetko spolu na panivici zmiešame a ešte na pár minút opražíme aby sa nám skombinovali chute.
-
6
A máme hotovo! Do jedla sa môžeme rovno pustiť alebo posypať čím nám chutí, ja som tentokrát volila kombináciu sezamu, opraženej cibuľky a chilli omáčky Sriracha. Netreba sa báť experimentovať, toto jedlo je výborné so zeleninou, hríbami, tofu, no proste čokoľvek máme v chladničke nazvyš a nechceme vyhadzovať :) Dobrú chuť!
:D super, to ma teší, že sa podarilo :) ja keď náhodou spravím príliš veľa, tak si jednu porciu zamrazím, potom len opäť hodím na panvicu a jedlo je ako čerstvé ^^