Zemiaková polievka s bryndzou
Zemiaková polievka s bryndzou

Bryndziarka fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 22. júna 2018
Bryndziarka (fotorecept)
Foto: kvakac

Tiež jeden recept od babky. Varievala sa, keď sa chodilo burgyňu okopávať, bola to veru riadna drina. Tak dobré padla sýta polievka.

8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
3 ks (stredné)
2 ks
250 g
1 ks
500 ml
70 g
4 strúčiky
1 KL
1 KL
1 PL
 za hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, smotanu a kôpor.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu a slaninu rozpražíme do červená na masti. Počas toho pridáme rascu a ku koncu posekaný cesnak.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Hrniec odložíme zo sporáku a pridáme mletú červenú papriku. Párkrát premiešame a pridáme strúhané zemiaky. Znovu vrátime na sporák.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky chvíľu podusíme a zalejeme vodou. Necháme rozvariť. Zatiaľ si z muky, vajca a vody pripravíme cesto na halušky.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa nám polievka začne prudko variť, nahádžeme do nej halušky. Premiešame a dočkáme, až vyplávajú na vrch. Teraz si rozmiešame bryndzu so smotanou.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú halušky na povrchu polievky, tak vylejeme do nej smotanu s bryndzou. Necháme ešte povariť zo päť minút, podla chuti dosolíme a dáme pokrájaný kôpor. Odstavíme zo sporáku.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Polievka je hotová. Necháme trochu postať a môžme nakladať. Dáte si za tanier a ste nasýtený.

    Bryndziarka (fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
@Kvakac (22.6.2018 11:13)

Uf!...máš pravdu,už som aj navarila podľa teba,akurát namiesto bryndze som dala v závere strúhaný oštiepok.Fajnota ako všetky od Teba.Pekny deň a nech Ťa inšpirácia neopúšťa:-)
@Violetacamorova (22.6.2018 18:56)

Vďaka za koment. To ani nie je môj recept, ale starkej. Ja som len oprášil zošit s poznámkami. Čo sa tika receptov z národnej kuchyne máme veľa. Chyba je že si nevážime to čo máme a máme toho hodne. Asi sme moc spohodlneli.
Áno @Bubaya - Ja viem že som mal šťastie vyrastať pri takejto žene. Bola to žena ktorá sa tešila z každého dňa a varenie jej robilo radosť, hlavne keď videla ako ako každému chutí. Popritom chodila na roľu, ktorej bolo veľká a všetko to stíhala. Od skorého rána do večera bola v pohybe. Nikdy som ju nepočul na niečo sa sťažovať. Ona bola človek s veľkým srdcom a veľmi dobrosrdečnou povahou - ďakujem jej za veľa.
Vyskúšam, páči sa mi receptík . Bryndzovú polievku robievam aj ja, taký vlastný recept so zemiakmi a s mrveničkou. Slaninku pridávam na záver- s červenou paprikou . Bryndzu miešam s kyslou smotanou. Moja je menej náročná na čas prípravy a chutí tiež dobre.

Pridaj komentár k receptu: