Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) fotorecept
Foto: happybunny
Úžasný recept mojej babky na závin, len v rastlinnom prevedení. :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
450 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
2 bal. |
|
1/2 ČL |
|
230 ml |
|
140 ml |
|
3 PL |
|
Čoko plnka: | |
(domáca) |
|
|
|
Škoricová plnka: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zmiešame si suché ingrediencie, aquafabu (hustá tekutina z uvareného cíceru, 3 PL = 1 vajíčko) najprv rozmiešame s mliekom a až potom prilievame, napokon pridáme olej. Aspoň 15 minút miesime cesto, ktoré by malo mať pevnú neťahavú konzistenciu. Rozdelíme na polovicu a nenechávame kysnúť, hneď plníme.
-
2
Moja prvá plnka nebola klasická kakao+cukor, cesto som najprv potrela domácou "nutellou" a potom posypala čokoládovým práškom.
-
3
Na druhú plnku som si rozpustila maslo, ktorým som cesto dôkladne potrela a potom už podľa chuti posypala zmesou škorice a cukru (a posypala som ho ňou asi 10x :D).
-
4
Záviny si uložíme na plech a pod utierkou necháme hodinu kysnúť. Moje sú troška zdeformované, pretože som ich náhodou spravila na môj maličký plech príliš dlhé.
-
5
Po hodine plech vložíme do studenej trúby, nastavíme si ju na horný a dolný ohrev a 190 stupňov. Od momentu rozohriatia pečieme 25-30 minút, potom si teplotu znížime na 170 stupňov a dopekáme ďalších 20-25 minút. Ja som ich dokopy piekla takmer hodinu.
-
6
Takto vyzerajú oba záviny po vychladnutí a prerezaní, chutili výborne a boli mäkkučké ešte aj na druhý deň. Dobrú chuť! :)
ďakujem! :)
tak možno budú najbližšie na menu :) sú raz-dva hotové, akurát čakať kým cesto kysne je trocha otrava.
hej aj by som ich pozahýbala, len som chcela, aby vyzerali čo najprezentovateľnejšie :( :D ďakujem za komentár!
Bod 1, prvá veta: hustá tekutina z cíceru, náhrada vajca.
ďakujem!!
ako hovorí haji, videla som už ľudí takto používať aj tekutinu z iných strukovín, ale ja mám skúsenosť zatiaľ len s cícerom a úlohu vajíčka mi v recepte hrá perfektne :)
Len všetky Varecháčky znova prosím: v slove "mäkučké" len jedno "k"
a v slove "mäkký" je 2x "k".
To len pre všeobecnú informovanosť, nič v zlom.