Kuracie stehná na dubákoch fotorecept
Foto: sracz
… alias „Neha milujúcej ženy”! Variant na horné kuracie stehná bez kože a kostí, z našej slovenskej kuchyne v Peorii. … a prečo aj Zobraziť celý popis… alias „Neha milujúcej ženy”! Variant na horné kuracie stehná bez kože a kostí, z našej slovenskej kuchyne v Peorii. … a prečo aj ten romantický názov? Nuž ako pozorný žiak svojej krásnej a zároveň šikovnej pani i veliteľky, som povinný úctou aj k jej pedagogickým schopnostiam. Pomalé dusenie bársakého mäsa, som totiž „odkukal a odkopíroval” práve od nej. Doplnil som ho iba o sušené dubáky a chutnú prílohu z pečených „baby” paradajok. Pri príprave tejto pochúťky sa, prosím, veľmi neponáhľajte.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 ml (dubáky) |
|
500-600 ml (teplá) |
|
5-6 PL (alebo rastlinný) |
|
4-6 ks (horná časť bez kostí a kože) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2-3 ks žltá stredná |
|
10-12 strúčikov |
|
1-1,5 PL |
|
1-1,5 PL |
|
podľa potreby (alebo iný mäsový) |
|
Pečené paradajky: | |
1 000-1 200 g (baby) |
|
0,5 KL |
|
0,25 KL |
|
1,5 PL (alebo rastlinný) |
|
Zemiakové pyrè: | |
1 000-1 200 g |
|
podľa chuti |
|
4-6 PL |
|
100-120 ml teplé |
|
3-4 KL |
|
Postup
-
1
Slovami starého, životom skúseného pôžitkára, ak sa chceš dostať na vrchol bársakej duševnej, fyzickej, ale aj gastronomickej slasti, nesmieš sa ponáhľať. To platí aj pre prípravu a následne aj konzumáciu tejto dobroty tentoraz z kuracieho mäsa. Podľa dobrého zvyku skúseného „gazdiniaka”, na začiatku varenia som si pripravil všetko pekne k rukám. Horné stehná, tentoraz som ich kúpil už bez kože a vykostené, som zbavil prebytočného tuku, umyl ich pod tečúcou vodou a nechal osušiť na kuchynskom papierovom obrúsku. Umyl a osušil som aj kurací tuk, ktorý uložím do mrazničky a keď budem variť „koscelkovú” hovädziu polievku, pridám ho na „viľepšeňe šmaku! … ta ňe?” (uložený vo veľkom drôtenom „vajíčku”), spoločne s cibuľou, guličkami čierneho korenia, sušeným ligurčekom a dobre štípajúcou feferónkou, či jalapeño.
-
2
Tuku zbavené mäso som ešte „krát” nechal osušiť na papierovom obrúsku a medzitým som na plátky pokrájal za hrsť strúčikov cesnaku.
-
3
Odstáte mäso som obojstranne jemne z výšky osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením alias „oeMČeKoval”, zo 3÷4´ na červeno_hnedo opiekol na 3÷4 PL oleja a odložil na pomocný tanier.
-
4
Čas opekania kuracinky som využil na „naplátkovanie” dvoch stredne veľkých žltých cibúľ,
-
5
ktoré som, spoločne s plátkami cesnaku, následne vložil do výpeku, krátko orestoval (len čo sa do priehľadna „nasosali” horúceho oleja; predchádzajúci olej sa mi minul na opečenie kuracích stehienok, tak som ho doplnil a na zjemnenie chutí pridal aj kocku masla – veď mám predsa francúzsku výchovu! … ta ňe?). Na takto pripravený cibuľovo-cesnakový základ som porozkladal už opečené kúsky mäsa,
-
6
posypal ich kopcovitou PL mletej sladkej papriky,
-
7
zalial vodou z namočených sušených dubákov a
-
8
asi pol litrom kuracieho vývaru (tekutého mäsového bujónu).
-
9
Po krátkom, niekoľko minútovom, ohreve som pridal aj „napučané” dubáky, komlet priviedol do varu, po ktorom som ohrev znížil na režim „buľkokotanie” (z 10_kovej škály na 2. stupeň), rajnicu prikryl pokrievkou a mal som na 96´ pokoj alias „klid, ticho a tabáček”.
-
10
Na záverečnú „¼-hoďku” som pokrievku sňal a šťavu nechal zredukovať do takéhoto množstva.
-
11
Keďže som relaxovanie už prerušil, tak som pripravil zemiakovú kašu (pyré) a prílohu z paradajok; priamo na pekáči som olejom pokropil, osolil a „oeMČeKoval” baby paradajky a nechal ich na 15´ upiecť pri 210 °C, ktoré posypané pokrájanými lístočkami čerstvej bazaličky voňavej sú výborným doplnením tejto „prdôch-ovskej” (pracujúci dôchodca) dobroty! Na zasmiatie – pamätám sa na jeden z vtipov mojej milovanej babičky „lady Ann”, známej to košickej „kofy”, doslova až do jej odchodu na „Nebeský pľac”: zrelé hrušky si na trhu kupoval aj starý dôstojný pán z Malého kostolíka za hotelom Slovan. Obzeral si ich, poohmatkával a opýtal sa predávačky „kofy”: prosím vás „kišasoňka” a sú tieto vase hrušky mäkké? … právdaže pán farár, také jak ho … o, rovno na vaše zuby!
-
12
… tak a ešte pred zaželaním dobrých „šmakov,” pohľad na plný tanier. Recept venujem Slávkovi, mojemu „bratránkovi z Pavlůvek“, ktorému už "narástli tretie zuby" a pravdepodobne ho premenuje na „Slast a bašta moji sladké Flérky“.
-
13
Vyzerá to tak, že tohoto roku bude citrónov nadostač a
-
14
aj našej novej ruži sa u nás páči a darí!
Rajsky salat bych radsi jedla s opecenou bagetou k veceri.