Pohánková kaša
Pohánková kaša

Mňamková pohánková kaša fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 24. júna 2018
Mňamková pohánková kaša (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to čosi ako dezert, keď sa ešte takéto zákusky nerobili ako dnes. A prišla chuť na sladké, tak čo mali staré mamy robiť? Uvarili (upiekli) z toho, čo bolo doma.

5
porcií
15 minút
príprava
15 - 20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
200 g (bez kôstky)
10 cl
2 PL
1 KL
1 l (vriaca)
 mletý
40 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené slivky, 5 cl rumu a 1 lyžicu medu dáme do misky a zalejeme vriacou vodou 200 ml z uvedeného množstva. Zamiešame, nech sa med rozpustí. Necháme 15 minút pôsobiť.

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pohánku si umyjeme a v sitku necháme odtiecť od vody.

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca dáme pripravené slivky aj s nálevom.

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme pohánku a dolejeme 600 ml z uvedeného množstva vody. Rozvaríme a do vriacej vody vody dáme druhu lyžicu medu a zvyšok rumu. Pridáme škoricu a varíme asi 15 - 20 minút, až nám ostane pohánka mäkká a začne to hustnúť. Ak by to začalo moc rýchlo hustnúť, tak použijeme zvyšok pripravenej vody.

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas hustnutia kaše šupneme do nej maslo. Miešame, až nám všetka voda zmizne. Má to byť husté, ale nie zas ako betón. Odstavíme zo sporáku.

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nalejeme do misiek a posýpame makom zmiešaným s cukrom. Zdravé jedlo mame hotové. Kto nemôže s makom, dá si s tvarohom zmiešaným s cukrom.

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

happybunny
tak už viem čo s pohánkou, ktorá mi nedotknutá sedí v skrini pol roka :D akurát ten rum budem musieť kvôli alergii vynechať, díky za recept :)
begonia2
To vyzerá dobré. V blízkej dobe vyskúšam, ešte som pohánku na sladko nerobila.
1x kvakac
evanaaa
Ja mám na pohánku zvlášť vytvorenu kategóriu v KK, tak som si už recept uložila, len neviem, aký druh pohánky je najlepší, či je to jedno? ( v tom sa nevyznám). med by som možno dala až pri konci, aby sa dlho nevaril, neviem.....
dosa
pohanku robim casto, ale ze moze byt aj na sladko - som nepocula a ani ma len nenapadlo... tak vyskusam,
diky
1x kvakac
kvakac
@Kimlo (25.6.2018 22:03)

Vďaka za koment. Môže tam isť aj medovina, ale rum je voňavejší a ma viac voltov.