Krútence fotorecept
Foto: kvakac
Tento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance, párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi Zobraziť celý popisTento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance, párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi obľúbená, najmä dedo a ja keď sme k tomu sadli, musela nás babka odoháňať, aby sa aj iným ušlo. Kto nechce slaninu nemusí dávať aj bez nej je to dobré.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zemiaky vyberieme menšie, bez kazov a pekná šupka ostávajú s ňou. Poriadne ich umyjeme. Cibuľu krájame na väčšie kocky. Cesnak strúčiky očistíme, rozpučíme a posekáme na drobno. Kto dá slaninu tak pokrájame na 1 cm kocky. Vajce použijeme do múky a ešte trochu vody, pár lyžíc.
-
2
Zemiaky hodíme do vriacej vody na päť minút. To preto, aby nám potom v rúre nestrieľali ako patróny. Potom vodu zlejeme a dáme ich na plech do rúry ohriatej na 200 °C na 40 - 45 minút. Musia ostať upečené pekne do mäkka.
-
3
Teraz vypracujeme cesto z múky, vajca a trochy vody. Cesto musí byť pružne a nelepivé, nie suché. Keď nakrájate, má sa dať natiahnuť. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm, potom pokrájame na 7 - 8 mm široké rezance.
-
4
Natiahneme tie rezance a spodkom dlane rolujeme na valčeky.
-
5
Necháme trochu postáť. Dáme variť vodu so soľou. Do vody ich hádžeme po jednom, sú totiž dlhé a hrubé, tak aby sa nezlepili na dne hrnca občas trochu premiešame. Varíme až vyplávajú na vrch hrnca.
-
6
Zatiaľ dáme na panvicu masť, cibuľu a kto chce aj slaninu necháme škvariť do červena. Cesnak pridáme až pred koncom škvarenia.
-
7
Ak sú zemiaky hotové dáme do väčšieho hrnca a poriadne rozpučíme.
-
8
Krutence sú uvarené, vodu zlejeme a dáme ich k zemiakom. Na to nalejeme vyškvarenú cibuľu s cesnakom a slaninou. Všetko premiešame, pripadne dosolíme.
-
9
Máme hotovo, poriadnu lyžicu a pome do toho. Moc chutné jedlo a naše.
Autor receptu upresnil postup v bude 3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, potom pokrájame na 7-8 mm široké rezance.
Vďaka za koment. Tu kapustu dusím hneď s cibuľou pekne do hneda.
ďakujeme za upozornenie. Spomínané tagy sme odstránili.
Neviem čo je na tom nezdravé. Tej trošku slaninky? Veď aj ta je zdravá. Ja som napríklad hneď chorí, keď si nedám aspoň trošku slaniny, alebo údeného.
Pro zdravého člověka je všechno zdravé. V tom jsme zajedno. Měj hezký den!
Som rád že chutilo.