Krútence fotorecept

kvakac - fotkaKvakac, Bratislava, 9. júna 2018 15:59
Ďalšie recepty »

Krútence (fotorecept)Foto: kvakac

Tento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance, párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi obľúbená, najmä dedo a ja keď sme k tomu sadli, musela nás babka odoháňať, aby sa aj iným ušlo. Kto nechce slaninu nemusí dávať aj bez nej je to dobré.

3
porcie
15 min
príprava
45 min
na 200 °C

Suroviny

500 g menšie
200 g
1 ks
3 ks stredná
6 väčších strúčikov
70 g (nemusí byť)
1 PL
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Zemiaky vyberieme menšie, bez kazov a pekná šupka ostávajú s ňou. Poriadne ich umyjeme. Cibuľu krájame na väčšie kocky. Cesnak strúčiky očistíme, rozpučíme a posekáme na drobno. Kto dá slaninu tak pokrájame na 1 cm kocky. Vajce použijeme do múky a ešte trochu vody, pár lyžíc.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky hodíme do vriacej vody na päť minút. To preto, aby nám potom v rúre nestrieľali ako patróny. Potom vodu zlejeme a dáme ich na plech do rúry ohriatej na 200 °C na 40 - 45 minút. Musia ostať upečené pekne do mäkka.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz vypracujeme cesto z múky, vajca a trochy vody. Cesto musí byť pružne a nelepivé, nie suché. Keď nakrájate, má sa dať natiahnuť. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm, potom pokrájame na 7 - 8 mm široké rezance.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natiahneme tie rezance a spodkom dlane rolujeme na valčeky.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme trochu postáť. Dáme variť vodu so soľou. Do vody ich hádžeme po jednom, sú totiž dlhé a hrubé, tak aby sa nezlepili na dne hrnca občas trochu premiešame. Varíme až vyplávajú na vrch hrnca.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ dáme na panvicu masť, cibuľu a kto chce aj slaninu necháme škvariť do červena. Cesnak pridáme až pred koncom škvarenia.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak sú zemiaky hotové dáme do väčšieho hrnca a poriadne rozpučíme.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krutence sú uvarené, vodu zlejeme a dáme ich k zemiakom. Na to nalejeme vyškvarenú cibuľu s cesnakom a slaninou. Všetko premiešame, pripadne dosolíme.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Máme hotovo, poriadnu lyžicu a pome do toho. Moc chutné jedlo a naše.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist