Varená ryža - základný recept
Obyčajné, jednoduché, základné varenie ryže. Keď mama nie je doma, nemusím sa pýtať...
Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou
Vegetariáni nečítať. Pokiaľ máte radi mäso a víno, tak je to špeciál robený od srdca...
Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu
Nápad na túto kombináciu sa zrodil v okamihu, keď som v chladničke objavil zabudnutý „disk“ chrenu....
Omáčka zo sušených húb
Tri alebo 4 hrste sušených húb zalejeme teplou vodou a necháme...
Zeleninová príloha na odľahčenie
Mimoriadne rád asistujem svojej pani, pri jej nárazových „výletoch“ za vidinou každoročného „bikini obdobia“. Veď...
Pečené vrstvené zemiaky
Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho....
Paprikové zemiaky s cibuľou
Takéto zemiaky máme veľmi radi najmä k suchému mäsu, ako údené, šnicle atď.
Švábsky zemiakový šalát
Sľúbila som, že pridám recepty zo švábskej kuchyne. Ich kuchyňa sa vyznačuje šporovlivosťou, jednoduchosťou a skoro vždy sú to recepty zo surovín, ktoré máme vždy doma...
Stratené kura - zvlášť pečená plnka
Túto plnku som podávala ku grilovanému kuraťu. Deťom sa rátali tieto malé slané koláčiky - ako...
Krémový prívarok z tekvice
Pôvodne som sa chcel o tomto prívarku zmieniť iba v zážitkoch. No spomenul som si, že to bolo najobľúbenejšie jedlo mojej presladkej Mamky....
Pečené bandurky so zeleninou
Jesenné dni a chlad v byte. Tak som zapla rúru a aspoň v kuchyni bolo teplo...
Ryža so zelerovými stonkami a zelenou fazuľkou
Jedna z mojich najobľúbenejších „Varešiek“ sa mi úprimne, zo srdca, „vyspovedala“, že vraj jej nechutí stonkový zeler!...
Ružičkový kel s prosciuttom
Ružičkový kel som úspešne pestoval na zložitej pôde „slávnej“ košickej Furče....
Slivkový kečup k mäsu a syru
Slivky odkôstkujeme, nakrájame na kúsky a zalejeme 100 ml vody a jablčným octom.
Pečený zubáč so zemiakmi „hasselback“ zo Švédska
Rúru predhrejeme na 220 °C. Zemiaky priečne narežeme na plátky, ale neprerežeme ich úplne, aby...
Korenený kečup
Je čas zavárania a ja sa tomu taktiež nevyhnem. Keďže tento rok sa nám urodilo paradajok...
Goralské moskole
Boli sme na stretnutí Goralov na Pieninách a pri objavení krčmy Pod lipami s cigánskou hudbou, ...
Varené hovädzie mäso so šampiňónovou omáčkou s kôprom
Jednoduché, veľmi rýchlo pripravené chutné jedlo.
Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou
Myslel som si, že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka, nič nového pod slnkom...
Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi
Pestré množstvo variantov tohoto lukulského klenotu od Tatier k Dunaju. Aj u nás, v dávne...
Čerešňové čatní/chutney
Je sezóna čerešní a tie nie sú vhodné len na džem a lekvár, ale je z...
Pilav s hroznovými listami
Ja to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to,...
Zemiakové krokety s pohánkovou múkou
Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému...
Cviklový kaviár
Výborná a zdravá pochúťka z cvikly. Je perfektná na hrianky, tmavý chlieb alebo aj ako...
Špargľový krém s kuracím mäsom
Špargľa je ľahko stráviteľná. Je bez tuku a obsahuje len málo kalórií. Práve preto je...
Rýchle mantı
Je to maličká cestovina v riedkom jogurte, ktorý je ochutený cesnakom, poprípade aj mätou alebo...
Domáce lokše
Zemiaky v šupke uvaríme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.
Krupicové tašky
Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie...
Tradičné pečené zemiaky s maslom
Tradičné pečené zemiaky podľa jednoduchých receptov našich starých mám sú veru tie najlepšie. Stačí zemiaky upiecť...
Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi
Červené repy zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri teplote 150 °C asi 1, 5 hodiny. Po upečení...
Rösti ako ho ja mám rada
Jednoduché, lacné a rýchle jedlo, ktorým zdoláme hlad za niekoľko minút.