Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. októbra 2020
Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept)
Foto: sracz

Vždy rád navštevujem Moravu. V spomienkach, ale hlavne fyzicky. Žije tam „kopec“ mojich sesterníc a bratrancov s rodinami. Niekedy okolo roku 1980 som v Zobraziť celý popisVždy rád navštevujem Moravu. V spomienkach, ale hlavne fyzicky. Žije tam „kopec“ mojich sesterníc a bratrancov s rodinami. Niekedy okolo roku 1980 som v Kunčině pri Moravskej Třebovej navštívil Slávka s Naďkou. Pri príprave obeda do ich Dvora „prifrčalo“ plnoobsadené auto s priateľmi z Radiboru vo východnej časti Nemecka. Práve oni pripravili túto prílohu k našej hovädzej polievke. Po rokoch sme ju na Skype spoločne s Naďkou „zmajstrovali“ do receptu. Dochutiť si ju môžete podľa Vašej predstavy.

10-12
porcií
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 KL (alebo zmäknuté maslo)
6-7 ks
2-3 KL
podľa chuti
podľa chuti
0,5 ks čerstvo postrúhaný
240-250 ml horúci
2-3 KL
2-3 KL
Voliteľné doplnky:
podľa potreby (pokrájaná nadrobno)
podľa potreby strúhaný (parmezán alebo oštiepok)
podľa potreby (alebo mlieko)
podľa potreby (alebo šunka)
podľa potreby
podľa potreby (hrášok, karfiol, brokolica alebo kaleráb)




Postup

  1. 1

    Veľa som toho nepotreboval, ale na novú špecialitu to stačilo. Podľa Vašich možností si pohár (fľašu) na zaváranie vyberte s čo najširším „hrdlom“. Vašu pozornosť si dovoľujem upriamiť na pomôcku z plastu, prvá na ľavej strane, s nízko uloženou dolnou časťou vylievacieho hrdla, ktorou ľahko odstránite prebytočný tekutý tuk z mäsových polievok.

    Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zmiešovacej pomocnej misy som rozbil celé vajíčka, prstami ich posypal soľou, pridal múku, priložil 10-12 obrátok čerstvo mletého čierneho korenia, polovicu postrúhaného muškátového orieška, pokrájané lístočky petržlenovej vňate a tymianu, zalial 3 polievkovými naberačkami horúceho vývaru, z práve uvarenej hovädzej polievky a vyšľahal do jednoliatej masy, ktorú som

    Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prelial (asi do 4/5) do 700 ml olejom vymasteného zaváracieho pohára, do ¾ ponoreného do variacej sa vody.

    Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masa sa asi po 33 minútach „zrazila“, ale petržlenová vňať i tymian ostali na povrchu, tak som ich musel odstrániť; nabudúce ich použijem sušené, ktoré predpokladám nasiaknu tekutinu a ostanú vo výslednej hmote,

    Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktorú som „nasegmentoval“ pomocou polievkovej lyžice priamo do tanierov s hovädzou polievkou. Vo voliteľných doplnkoch som uviedol možnosti obohatenia tejto prílohy. Práve kvitnúci tymian je možné použiť aj na dekoráciu.

    Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Velmi zajímavý recept, musím vyzkoušet. Efektní vložka do polévky, jen co je pravda, děkuji za inspiraci!