Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy fotorecept
Foto: sracz
Vždy rád navštevujem Moravu. V spomienkach, ale hlavne fyzicky. Žije tam „kopec“ mojich sesterníc a bratrancov s rodinami. Niekedy okolo roku 1980 som v Zobraziť celý popisVždy rád navštevujem Moravu. V spomienkach, ale hlavne fyzicky. Žije tam „kopec“ mojich sesterníc a bratrancov s rodinami. Niekedy okolo roku 1980 som v Kunčině pri Moravskej Třebovej navštívil Slávka s Naďkou. Pri príprave obeda do ich Dvora „prifrčalo“ plnoobsadené auto s priateľmi z Radiboru vo východnej časti Nemecka. Práve oni pripravili túto prílohu k našej hovädzej polievke. Po rokoch sme ju na Skype spoločne s Naďkou „zmajstrovali“ do receptu. Dochutiť si ju môžete podľa Vašej predstavy.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 KL (alebo zmäknuté maslo) |
|
6-7 ks |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
0,5 ks čerstvo postrúhaný |
|
240-250 ml horúci |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
Voliteľné doplnky: | |
podľa potreby (pokrájaná nadrobno) |
|
podľa potreby strúhaný (parmezán alebo oštiepok) |
|
podľa potreby (alebo mlieko) |
|
podľa potreby (alebo šunka) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (hrášok, karfiol, brokolica alebo kaleráb) |
|
Postup
-
1
Veľa som toho nepotreboval, ale na novú špecialitu to stačilo. Podľa Vašich možností si pohár (fľašu) na zaváranie vyberte s čo najširším „hrdlom“. Vašu pozornosť si dovoľujem upriamiť na pomôcku z plastu, prvá na ľavej strane, s nízko uloženou dolnou časťou vylievacieho hrdla, ktorou ľahko odstránite prebytočný tekutý tuk z mäsových polievok.
-
2
Do zmiešovacej pomocnej misy som rozbil celé vajíčka, prstami ich posypal soľou, pridal múku, priložil 10-12 obrátok čerstvo mletého čierneho korenia, polovicu postrúhaného muškátového orieška, pokrájané lístočky petržlenovej vňate a tymianu, zalial 3 polievkovými naberačkami horúceho vývaru, z práve uvarenej hovädzej polievky a vyšľahal do jednoliatej masy, ktorú som
-
3
prelial (asi do 4/5) do 700 ml olejom vymasteného zaváracieho pohára, do ¾ ponoreného do variacej sa vody.
-
4
Masa sa asi po 33 minútach „zrazila“, ale petržlenová vňať i tymian ostali na povrchu, tak som ich musel odstrániť; nabudúce ich použijem sušené, ktoré predpokladám nasiaknu tekutinu a ostanú vo výslednej hmote,
-
5
ktorú som „nasegmentoval“ pomocou polievkovej lyžice priamo do tanierov s hovädzou polievkou. Vo voliteľných doplnkoch som uviedol možnosti obohatenia tejto prílohy. Práve kvitnúci tymian je možné použiť aj na dekoráciu.
Diskusia k receptu